Vai ! Vai ! Vai, de țărișoara noastră !


   Prietenii se supără pe mine.

   Cred că din rea voință, dezinteres sau, o altă persoană a afirmat că din înfumurare, nu vreau să-i vizitez și să le comentez postările.

     Nimic mai fals.
Pur și simplu sunt depășită de muncă.
   Ieri , vorbeam cu șoferul mașinii , cel cu care am mers la Ploiești, despre una sau alta.
    Îi povesteam cum mă chinuiesc să-i dezbar pe elevii mei de obiceiul de a copia.

Dacă am 34 de elevi într-o clasă apoi fac 34 de subiecte asemănătoare și totuși diferite pe care le dau spre rezolvare în timpul orei de testare.

Tânărul , un tip inteligent, mi-a spus uimit.

” Doamnă, vă rog să nu vă supărați pe mine dar, sunteți un adevărat coșmar ! ”

I-am spus râzând cum își fac unii elevi, de obicei fetele, cruce.

Am să vă povestesc , nu vreau să vă plictisesc, ce-am pățit astăzi.

Scot o elevă din clasa a XI a la tablă. La un moment dat trebuia să adune 9+ 14.
Ei bine nu știa cu cât este egal. A greșit de vreo trei ori rezultatul.

La clasa a IX a le-am dat testare anunțată din timp . Numere complexe.
” Fie z = 3+5i și z =4 – 3i Cu cât este egal z + z ? ”

Au adunat totul la grămadă și au la 9i.
De câte ori nu le-am explicat că nu se adună boi cu porci și totuși azi mi- au adunat tot ce-au văzut.

Într-o altă zi, tot la clasa a X a, o elevă nu a știut să rezolve 2 ∙ ? = 4. Nu știa cu cât poate să fie înlocuit semnul ? ca egalitatea să fie adevărată.

http://www.click.ro/actualitate/din_tara/Eleva-insarcinata-sinucidere-mesaje_0_952704744.html
Să zicem că n-ar fi o tragedie.

    Să zicem.
     De la începutul anului școlar am văzut că fetele vin la școală doar mănate de gândul de a se întălni cu băieții și viceversa.

     Intram în clasă și ele se fardau în continuare, priveau o revistă de modă sau trimiteau SMS-uri .

    V-am mai relatat.

Colegele mele, băieții ei au crezut că eu, la jumătatea mea de secol, sunt cam înapoiată.
” Ai o mentalitate învechită ! ” Mi-a spus fiul meu.
  Ei bine, astăzi , o colegă  dirigintă care-mi părea foarte îngăduitoare cu elevii săi, o a doua mamă, mi-a adus la cunoștință faptul că una dintre eleve este însărcinată în luna a șasea.
   Fata, e una dintre cele cumințele care niciodată n-a avut o atitudine plină de tupeu.
Mi-a fost milă de ea.
N-au trecut două săptămâni de când, la ședința cu părinții, le-am atenționat pe mame că sunt prea îngăduitoare cu fetele.

Sper ca familia fetei să o sprijine în aceste momente dificile iar ea să depășească momentul cu bine pentru că , până la urmă, ea fiind minoră n-o găsesc vinovată de ceea ce i s-a întâmplat.

Scuze pentru prieteni : 

Enigmatica g1b2i3, Lili ,lili3d, Lolita, Luna Pătrată, Mirela, Sara,

 Alioșa ,Alex, Altcersenin, Altcersenin, Carmen Sima, Cita, Cătătorii, Diana Alzner, Diriga Psi, Divers ?, Gabriela cimpoca, Incertitudini, Linkping, Lotusul, Marina Rasnoveanu, Papornita cu vorbe, Grădina de hârtie, Răzvan Rinder, Sareîn Ochi, Stropi de suflet la vedere, supraviețuitor, Teo Negura, Tiberiu Orasanuיּ blog, Vania

37 de gânduri despre „Vai ! Vai ! Vai, de țărișoara noastră !

  1. a=9
    9+14=23
    z+z=7+2i
    ?=2

    Gata, d-na profesoară! Am trecut? 🙂

    Am trecut repede la rezolvări, căci nu voiam să mă gândesc şi să analizez cum vor trece cele 3 luni rămase, de sarcină, ale copilului care va avea la rându-i un copil…momentele se depăşesc, desigur, dar întâmplări asemeni celei relatate nu-şi găsesc rezolvări matematice, din păcate…nu ştiu, de multe ori mă gândesc că unii părinţi nu sunt pregătiţi să aibă un copil de 15-16 ani, ei având treizecişi…şi-am întâlnit cazuri, de-asta zic…şi-atunci se trezesc bunici; şi dacă nici asta nu-i trezeşte, atunci nu ştiu ce…mai ales că spuneai că fata era dintre cele cuminţi.
    pfff…

    Apreciază

    1. Am o elevă a cărei mame avea vreo 16 ani când a născut-o.
      Fata, la rându-i este cu gândul în timpul orei mai mult la băieți decât la ce se întâmplă la tablă.
      Ai foarte mare dreptate. E trist tot ce se întâmplă în jurul nostru !

      Apreciază

  2. absolut incredibil si dramatic ce scrii, atit faptul ca in clasa a 9.a nu stiu cit este 9+14, cit si faptul ca ramin gravide si se sinucid…
    groaznic unde s-a ajuns in Ro si asta partial si din cauza tembeliziunilor infiorator de distrugatoare de creiere si suflete…..

    Apreciază

    1. Am uitat să scriu că la clasa a VII a atunci când i-am spus astăzi unei eleve să iasă afară să -și curețe fardul de pe față, cum m-a rugat diriginta ei, mai mulți băieți au început să urle :
      ” Ieși afară, javră ordinară ! ”

      Apreciază

  3. cui strigau ”iesi afara, javra ordinara!” ???

    elevei/ colegei lor sau tie, ca din cele ce citesc nu m-as mai mira ca tu sa fii cea atit de dragalas apelata….

    si politicienii au si ei imensa lor vina prin faptul ca au balacarit absolut orice zi de zi, an de an de 2 decenii incoace….

    este o diferenta ca de la cer la pamint intre invatatamintul 2012 vs 2000 vs 1980 vs 1960/70.
    Oare se mai poate redresa ceva????

    cine vrea invata si apoi…………………emigreaza sau esuaza cu toata scoala in propria lui tara,
    iar cine nu, nu……..

    Apreciază

    1. Scorpy, te rog, iartă-mă !
      Cred că frigul și oboseala m-au răpus și n-am fost în stare să răspund într-un interval de timp de bun simț.
      Nu strigau la mine, nu s-a ajuns până acolo cu mojicie, ci la colega lor.
      Cred că în sufletul lor și-ar fi dorit s-o facă la adresa mea.
      Atâta timp cât niște ofițeri de poliție, nu simplii răcani, nu au dat dovadă de respect față de președintele țării ce pretenții avem de la niște copii ?

      Apreciază

      1. chiar nu-ti face probleme niciodata daca raspunzi sau nu raspuns in timp util sau deloc….
        nu fac drama din asa ceva.
        dramatic este faptul ca efectele televiziunilor se vad deja (vezi ofiterii de politie, vezi elevii catre colega lor) si se vor vedea in continuare inca vreo 10 ani, cu conditia ca de ieri sa inceapa o altfel de televiziune, lucru imposibil, dar dramatic in acelasi timp pentru tinerii acestei tari, care vad numai lături la tv, dar cred ca este desert….

        Apreciază

  4. ; până la urmă, ea fiind minoră n-o găsesc vinovată de ceea ce i s-a întâmplat.

    chiar nu???
    eu o gasesc si pe ea vinovata, chiar daca – minora fiind – este rezultatul tragic al mostenirilor genetice, a educatiei primite de la parinti si profesori si a tonelor de emisiuni inghitite de la 3 ani…..din alea maneliste….

    Apreciază

    1. Scorpy, fata are vina cea mai mică.
      Din punctul meu de vedere. Familia e cea care este răspunzătoare. Educația se face de către părinți din primele clipe de viață și până la moarte.
      Când o copilă de clasa a VII a este lăsată să doarmă peste noapte la o prietenă ce părere -ți faci despre familia respectivei fete?
      Nu se ajunge dintr-o dată la astfel de situații.

      Apreciază

  5. Buna seara,
    Nu v-am spus pana acum…desi va urmaresc din toamna blogul….si eu sunt cadru didactic…..
    Acum 3 ani am avut o eleva…gurile rele spuneau ca fusese prostituata prin Italia…eu nu stiu exact realitatea….S-a indragostit insa de un baiat in clasa a XIa si a facut un copil…baiat de familie..oameni grei, cu functii politice in Romania…..care desigur nu a recunoscut bebelusul care ii putea strica viitorul……din pacate si cu probleme de sanatate nascut…..Eleva mea..insa….extrem de silitoare…cu mult bun simt..in toate proiectele caritabile era prima prezenta…in timp ce acasa avea grija de un micut bastard…..bolnav….cu un certificat de nastere unde in dreptul tatalui era linie….A luat examenul de bacalaureat printre primii pe scoala…
    A avut nunta cu un barbat cu un copil si el…plin de bani…..nu f destept…mai bine spus descurcaret…E fericita acum…are o familie..cu 2 copii…urmeaza cursuri la distanta la o facultate particulara….
    Va intreb acum …ce a gresit ?
    Imi aduc aminte ca la una dintre ore…..a deviat discutia….despre un articol din ziar..o fata de 16 ani a murit la nastere…Le-am spus atat ….,,Atentie!!!!…nu loviti…fata a dat viata…nu a omorat pe nimeni!!!!!,,
    Sincer nu incurajez copiii din flori..sau mai stiu eu ce…..Noi ca si cadre didactice..cred ca ar trebui sa intelegem ca nu toti copiii pot fi performanti..Oamenii sunt diferiti….si daca legea le da dreptul de a urma cursuri la seral sau frecventa redusa….pentru ce sa ii judecam..ca sa zic viata particulara?….Este bine sa evaluam performanta pe disciplina si basta….viata lor particulara nu ne priveste!!!
    Intradevar la cursuri de zi..nu au ce cauta asemenea situatii….e bine de cerut conducerii scolii ca acele fete sa urmeze cursuri serale sau frecventa redusa….
    Atata am vrut sa zic..scuze daca am fost agresiva….
    Marilisa

    Apreciază

    1. Bună !
      Mă bucur pentru că fata din poveste a reușit să depășească momentul greu prin care-a trecut. Nici eu nu dau cu pietre în nimeni.
      Sunt împotriva începerii unei vieți sexuale de la o vârstă mică pentru că aceasta afectează procesul de învățare. Dacă însă s-a întâmplat totuși , pentru că încă nu suntem atât de emancipați să-i considerăm responsali în mod egal și pe fete și pe băieți, nu-și mai are rost stigmatizarea fetei în cazul în care rămâne însărcinată.
      Ce a fost agresiv ?
      Carmen

      Apreciază

  6. ola, prietena, tara noastra nu a evoluat de loc, ba chiar este la nivelul mental al facutul copiilor de acum 60 DE ANI,mama mea s-a maritat la 13 ani si jumatate ca asa erau vremurile, macar atunci aveau motivul cu pamintul, sa se marite cu unul cu pamint mult ca si ea sa nu il piarda in timp, si pe atunci ce invatau la scoala sa stie sa citeasca, sa adune cit de cit, si tabla inmultirii,si pe aia daca o invatau toti,erau cam aceleasi diferente ca si acum cu modul de invatare depindea de parinti, de exemplu tatal meu avea liceul pe vremurile alea, asa ca deceaba dau parintii bani ptr scolile copiilor ca ei de fapt investesc in averile profesorilor universitari, daca tu ca parinte nu incerci sa vii cu argumente ptr ce trebuie sa invete copilul,dar durerea mare este ca nici-un tinar nu vrea sa mai invete si sfinta meserie, in timp daca esti ambitios poti sa ajungi departe, pupici.

    Apreciază

      1. ola, prietena, nu nu as putea ,sa pui un copil linga un barbat, numai gindul ca ar putea sa faca sex ma ingrozeste, spaniolii zic ca virsta optima ptr procreere estte de la 30 de ani in sus,noi am luat-o pe urma tiganilor.

        Apreciază

  7. Doamne, Dumnezeule!
    Am crezut că numai în şcoala publică americană este aşa ceva! Problema este că nici învăţătorii, nici profesorii nu se omoară. Părinţilor, acasă, nu le pasă… Te mai miri că adulţi americani, habar n-au câte state există în SUA?
    Când am cerut profesorilor fiului meu, să-i dea teme acasă, s-au uitat la mine ca la felul 3!
    Le-am dat în scris cererea făcută. 2 profesori, s-au conformat: matematică şi fizică…
    După un timp, în clasă, profesorii discutau cu fiul meu, numai… Ceilalţi, habar n-aveau pe ce lume erau!
    Nu mai spun ce telefoane primeam de la fete (colege ale lui), cum că el a zis asta sau aia..
    Le potoleam cu acelaşi: „Daaa? Păi acuzaţia dumneavoastră este foarte gravă!
    Ia dă-mi dumneata adresa de acasă , că vin cu fiul meu, ca să vă ceară scuze, în faţa tatălui dumneavoastră”…
    Tranc!…
    Sexualitate, promiscuitate, lene şi lisa de interes a părinţilor…
    Păcatele învăţământului public american…
    Văd că românii, au preluat de la vestici ce e mai prost!
    Păcat!
    În universităţi însă, treaba este serioasă… Deh: îţi plăteşti studiile cu bani buni!
    Profesorii sunt foarte exigenţi şi le făuresc, prin asta, un viitor bun celor care au venit să studieze!
    Nu vă gândiţi la „iuniversităţi” tip „Spiru Haret”, că greşiţi!

    Apreciază

    1. Arizonianule,
      Te rog, iartă-mă ! N-am fost în stare să-ți răspund la timp cu toate că am văzut mesajul și m-a bucurat mult.
      Să știi că la filmele americane mă gândesc și eu atunci când văd ce fac elevii. Poate că și ei le văd și le aplică.
      În rest, sunt de acord cu tine.

      Apreciază

  8. carmen, cine spune despre tine aşa ceva nu îţi este prieten. bloggingul nu este obligaţie, este plăcere şi bucuria comunicării. eu te citesc, intru zilnic la tine şi dacă am ceva de spus, spun, dacă nu, tac. dar sigur ştii asta.
    faptul că tu nu ai timp, că nu comentezi la unul sau la altul, nu ar trebui să supere pe nimeni. în fond cu toţii avem ritmuri diferite, vieţi diferite. şi… viaţa nu e aici, pe blog.

    cât despre problema aceasta… eu nu cred că eşti depăşită. eu cred că se promovează o lipsă de interes, ea este generalizată, nu se întâmplă numai la noi, din păcate.

    Apreciază

  9. Ziua bună! Trist caz, Carmen, ceva se strică, de la o zi la alta, rapid, în societatea noastră. Nu pot să nu fac legătura între astfel de situaţii si televiziile, precum antena cea greţoasă, care „educă” tânăra generaţie! 😦

    Apreciază

    1. Bună!
      Nora, cu toate că mă repet, îmi cer iertare că am răspuns cu întârziere.
      S-au degradat aproape toate în țara noastră ! Politicienii care nu vor să muncească dar primesc indemnizații grase , televiziunile care promovează non-valoarea, corupția generalizată…

      Apreciază

  10. Trist, într-adevăr! Pe vremea mea ÎNCĂ se mai făcea carte, deși eram conștientă că avem un sistem super-încărcat și destul de învechit. Prefer un sistem în care, ca să faci față trebuie să muncești mult, pentru că îți imprimă totuși un respect pentru muncă, o rigurozitate, o consecvență. Exista și un alt aspect, nu eram supușii atâtor tentații ca acum nu tu telefon, internet, filme cu duiumul, cluburi, etc. Aveam puține opțiuni: ieșeam afară la un suc, un badmington, un film sau rămâneam în casă, unde neavând internet, canale tv sau alte prostii ori învățai, ori citeai. Simplu! Consider munca profesorilor acum de o mie de ori mai grea, și de o mie de ori mai stresantă decât pe „timpul meu”!

    Apreciază

  11. @ Carmen,
    Bună ziua !
    Pe elevi nu-i interesează MATEMATICA atâta timp cât au văzut la tv.că
    o femeie dealtfel frumoasă a demonstrat lumii întregi că ,
    deși în sală erau 80 de parlamentari ea a numărat 170…..
    Atunci, la ce mai trebuie matematica ?
    Pe elevi îi interesează să treacă timpul cât mai repede,
    să vină BAC-ul, banii de la babacu , să urmeze o facultate și s-ajungă
    pe urmele vedetelor de toate felurile dar, vedete să fie .
    Alex Jones dezvăluie Planul Google de dominare a Internetului
    Trebuie vazut rapid, a fost deja scos vreo 2 zile de pe Youtube. S-ar putea sa se repete.

    M-am gândit că n-ar fi rău să afli ce au de gând cu :
    INTERNETUL „ QUA VADIS ” :
    http://aliosapopovici.wordpress.com/2012/02/12/
    Cu respect,
    Alioșa.

    Apreciază

    1. @Alioșa,
      Te salut !
      Ai dreptate Roberta Alma Anastase e frumoasă, inteligentă și foarte muncitoare.
      A plecat în politică de la munca de jos, lipit afișe și strâns de semnături atunci când era încă studentă, și a urcat pas cu pas.

      De ce oare nu vrei să amintești că opoziția a lipsit din sală, obosită de atâta muncă 😆 , iar faptul că nu a fost cvorum a descoperit , Antena 3 ?
      La presiunea presei puterea a întrebat parlamentarii, pe toți, în lunea următoare, toată dumineca vuiseră televiziunile, dacă vor să se reia votul. Opoziția n-a vrut.
      Totul Alioșa s-a făcut cu complicitatea opoziției !
      În rest avem opinii asemănătoare ca de obicei.
      Cu mult respect,
      Carmen

      Apreciază

  12. Pingback: polimedia.us/fain

Lasă un comentariu