Nu toţi dascălii au boicotat începutul anului şcolar

Acum vreo câteva minute, până în ora 18, am aflat că în ţară au fost cadre didactice care au boicotat începutul de an şcolar. Nouă, celor câţiva dascăli de la şcoala Poiana Copăceni din comuna Gura Vitioarei, judeţul Prahova, nici o clipă nu ne-a trecut prin cap să le stricăm elevilor noştri bucuria revederii.

Din contră, astăzi, în cadrul consiliului profesoral am discutat îndelung cum să procedăm ca să salvăm şcoala. Cei mai înfocaţi dintre susţinătorii şcolii noastre am fost noi, titularii. Ceilalţi colegi, suplinitori, ne-au ascultat şi ne-au dat dreptate.

Vă veţi gândi că suntem fricoşi, că s-au făcut presiuni asupra noastră, că suntem inconştienţi şi că nu realizăm că doar uniţi cu ceilalţi putem dărâma guvernul. Nu acesta este obiectivul numărul unu al sindicatelor în acest moment ?

Nu suntem fricoşi, în primul rând pentru că fiind calificaţi, titulari şi cu gradele didactice promovate suntem deocamdată feriţi de şomaj, nu s-au făcut niciun fel de presiuni din niciuna dintre părţi, patronat sau sindicat, suntem conştienţi de faptul că salariul micşorat cu 25% nu ne ajunge de la o lună la alta dar, nu credem că, doar prin venirea unui alt partid la guvernare, se vor termina problemele financiare ale României.
Pentru că, de când ne ştim, nu trăim decât din salariu, ne dăm seama că s-a ajuns la fundul sacului şi, de asemenea, suntem conştienţi că nu sunt vinovaţi elevii şi părinţii lor de faptul că nouă ni s-au micşorat veniturile.

Şi parcă, conştienţi de faptul că noi, cadrele didactice nu prea avem multe multe motive de fericire, am primit cu toţii astăzi mai multe flori decât de obicei. Sinceră să fiu, mi s-a părut, că elevii noştri au fost mult prea cuminţi în comparaţie cu alte începuturi de an şcolar.

Fotografiile pe care le-am postat mai sus sunt din anul 2005 când, şcoala nostră a fost inundata de 11 ori. Mult ne-am luptat atunci, să demonstrăm că au fost inundaţii şi în satul Poiana Copăceni şi, abia după aceea, să obţinem bani pentru reabilitarea şcolii.

V-am obişnuit cu postări în care îi criticam asiduu pe liberali. Nu ar fi corect, şi mi-ar fi ruşine de mine, dacă nu aş recunoaşte faptul că, un rol important în direcţionarea fondurilor pentru reabilitarea Şcolii cu clasele I-VIII Poiana Copăceni l-a avut domnul Horia Toma deputat PNL în aceea perioadă.

Din acest motiv prima fotografie este a fostului primar ţărănist al municipiului Ploieşti, a fostului deputat liberal în perioada 2004-2008, a domnului profesor Horia Toma.

,,Ai şi tu o şansă ! ”, un proiect pe care l-am coordonat şi care a fost finanţat de Banca Mondială, s-a derulat în anul 2007 şi a fost câştigat, deoarece toate activităţile, din cadrul lui, erau în sprijinul copiilor ce proveneau din familii dezavantajate. Copilul de pe copertă a fost elevul şcolii noastre.

Nu toţi elevii şcolii noastre sunt atât de săraci dar, toţi elevii noştri sunt trataţi în mod egal. La noi în şcoală nu se fac niciun fel de discriminări ba, mai mult, noi încercăm să le creem condiţiile propice pentru o dezvoltare intelectuală apropiată de cea a elevilor de la oraş.

În anii 2007-2008 în şcoala Poiana Copăceni s-au investit câteva miliarde de lei pentru modernzarea ei. Are apă curentă, încălzire centrală, termopane, mobilier nou. După ani de zile, eu muncesc în această şcoală de 20 ani, în care am tremurat, nu am avut materiale didactice, totul stătea aproape să se dărâme, am numărat în 1998 peste o sută de geamuri sparte prin care bătea vântul, când în sfârşit avem condiţii decente de muncă noi nu considerăm că este momentul să boicotăm orele, să ne neglijăm elevii şi să ducem astfel la desfinţarea unei şcoli.

Noi, dascălii, fiind calificaţi ne găsim uşor alt loc de muncă dar, satul nostru rămâne fără o instituţie importantă: şcoala.

Publicat în Fără categorie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s