De la „Bastilia” la „ Sing-Sing”

În loc de motto :

Bastilia – Wikipedia, Sing Sing – Wikipedia

BASTILIA

Liceului nostru i se spunea, de către noi elevii,  Bastilia și se zvonea că într-adevăr, la un moment dat, fusese tribunal iar  la subsolul clădirii ar fi fost închiși deținuții. Nu știu dacă era vreun adevăr în legendele orare care circulau printre noi dar în mod sigur se încerca să fim , să ne simțim, ca într-o pușcărie și nu era de mirare nimic atâta timp cât  România era o mare închisoare în acele vremuri.

Directorul școlii, mi-a fost profesor prin clasa a XII a dar nu a reușit să mă facă să-l apreciez câtuși de puțin, dăduse ordin ca în fiecare ușă de clasă să se facă o gaură rotundă la nivelul ochilor săi prin care să ne poată spiona ce facem și mai ales să se asigure de faptul că profesorii ăși țin ora, că sunt activi.

Iar nu sunt sigură dacă era vreun sâmbure de adevăr în povestea care circila că  odată, un profesor, introdusese un creion prin gaură în timp ce directorul spiona. Atunci, acum 40 de ani, ne distram copios pe seama acestei povești dar astăzi sunt convinsă că era doar o dorință care nu se materializase în niciun fel.

Profesorii nu păreau afectați, jucau bine rolul nepăsărării, dar gândindu-mă astăzi retrospectiv cred că îi înspăimânta perspectiva de a fi prinși greșind. Nu se explică alfel reacția profesorului meu de română, domnul Marian Barbu, barbu 1

Profesorul şi Scriitorul MARIAN BARBU şi-a sărbătorit .

atunci când a găsit scris pe tablă  „ ouăle zilei” în loc de perlele zilei, așa cum obișnuiam să evidențiem greșelile noastre cotidiene.   Ne-a surprins pe toți reacția sa violentă, am rămas consternați. Unde era omul plin de umor pe care-l divinizam ?

II SING SING

Acum totul este modernizat. Cred că până și George Orwell 1984_poster

s-ar îngrozi văzând că metodele de supraveghere pe care el doar și le imagina în romanul

O mie nouă sute optzeci și patru (roman) – Wikipedia

au devenit realitate precum rachetele lui Jules Verne.

Liceul unde predau este monitorizat. Scrie peste tot că această urmărire continuă este în sprijinul nostru. Directorul nostru nu s-a putut abține, omul acesta précis suferă de un complex de inferioritate pe care nu reușește să și-l stăpânească altfel decât lăudându-se tot timpul , să nu povestească faptul că are o aplicație pe telefon și astfel poate să ne urmărească când venim la serviciu, când ne ducem la ore, cu cine vorbim pe culoare și pe scări.

Pentru că avem mulți turnători printre noi, mă refer la profesori, nu prea vorbim în cancelarie. Bucuria noastră, suntem grupuri și grupulețe , biserici și bisericuțe care se suspectează reciproc de pactizarea cu „dușmanul” , era să urcăm scările împreună și să mai glumim pe seama„ conducerii de partid și de stat” ca în perioada ceaușistă. Acum, din fiecare colț ne zâmbește clipind șmecherește o cameră video.

Ca să pară că este normală această urmărire continuă , Elena Ceaușescu pusese securitatea să-I urmărească proprii copii în paranoia ei, s-a spus în cancelarie că și primarul Florin Constantin ar fi vrut această aplicație.

Nu știu dacă este adevărat, tind să cred că este o minciună aruncată să-l discrediteze pe primarul nostru.  Dar dacă  tot suntem cu toții într-o închisoare de maxima siguranță și dacă beneficiază totuși de o astfel de metodă poate își face timp să îl urmărească și pe directorul nostru. O să vadă atunci când acesta absentează de la ore și semnează apoi condica

Asta pentru că Primăria este ordonator principal de credite!

 

Reclame

5 gânduri despre „De la „Bastilia” la „ Sing-Sing”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s