„Misticisme ” de Crăciun

images3175VV6D
A fost odată, ca niciodată , a fost un preot în Radovan foarte credincios și iubitor .
Preotul nostru avea două fete cărora le cerea să țină cu strictețe fiecare post al anului .
Într-o iarnă în ziua de Ignat , atunci se taia porcul la țară, una dintre fetele preotului nu s-a mai putut abține și a băgat o bucățică de șorici în gură.
Ghinionul ei, preotul fire iute și neastâmpărată , ca orice oltean , a apărut brusc în locul unde se înjunghiase porcul și unde se tranșase.
Sărmana fată, speriată de dojenile care aveau să urmeze dacă tatăl ei o vedea mestecând șoricul de la porcul tocmai sacrificat a înghițit-o nemestecată .
Tânăra domnișoară s-a învinețit , toți și-au imaginat că din cauza frigului îndurat , și a căzut moartă pe jos.

Doamne, ce supărare a fost în casa preotului și ce jelanie i-a cuprins pe toți !
În loc să se pregătească pentru sfânta zi de Crăciun preotul, cu întrega sa familie, a început pregătirile de înmormântare.
Porcul urma să fie dat la masa de pomenire , pomana porcului este un prilej de mare bucurie, s-a transformat într-o reuniune ce urma după slujba de înmormântare.
Ce nu v-am povestit este că tânăra avusese un iubit, un băiat sărac, pe care preotul bogat , ca toți popii , nici nu voia să-l vadă în fața ochilor darămite să-l accepte ca ginere.
Când acesta a auzit de moartea iubitei sale, dragoste ținută în mare secret, împreună cu prietenii săi a mers la una din cârciumile satului și, cum îi stă bine unui bărbat, s-a îmbătat mangă.
Între timp mai apărea câte un băiat , pe atunci nu existau fete cu fițe , care povestea ce aflase despre decedată și despre slujba de înmormântare.
Unul dintre băieți a povestit cu mare haz cum preotul fire zgârcită de altfel, hotărâse să-și îngroape fată în rochie de mireasă și cu salba de aur la gât.
Supărat era băiatul, cătrănit tare de atâta necaz, dar și băutura își făcuse efectul.
Împreună cu încă vreo doi –trei alți tineri s-au hotărât ca spre zorii zilei, atunci când toți consătenii dormeau duși, înainte de cântatul cocoșilor să meargă în cimitir și să dezgroape sicriul fetei ca să fure salba de aur.

Cu lumânări sau torțe, nu vreau să vă mint cu amânunte de- astea, băieții au mers în cimitir și-au descoperit coșciugul.
Ca să-și facă curaj aveau lângă ei câteva sticle cu vin din care trăgeau câte-o dușcă.
Au ridicat capacul sicriului apoi au încercat să tragă de salba de aur. Noapte, băieții neîndemânatici și beți, au tras ca proștii în loc să caute mecanismul minuscul cu care se închidea bijuteria.
Știți povestea cu ridichea uriașă ?
Cam la fel trăgeau unul de celălalt și iubitul moartei de salbă.
Întuneric beznă, până și stelele nu mai licăreau pe cer sau nu le mai vedeau băieții, cât să-ți bagi degetele în ochi, când , deodată , s-a auzit un zgomot ca un horcăit .
Băieții s-au îngrozit și urlând cât îi ținea gura au fugit care încotro lăsând baltă torțele aprinse, cazmalele și lopețile.
Bănuiți cred că zgomotul s-a datorat șoriciului ce ieșise din gura fetei eliberându-I gâtul .
Aceasta s-a trezit, îmbrăcată doar în straiele subțiri ale rochiei de mireasă , într-un coșciug înconjurat de grămezi de pământ proaspăt săpat.

felicitari-online-imagini_de_basm-278[1]
S-a ridicat mititica din cutia în care fusese depusă, și-a ridicat poalele rochiței și fugind cât de repede putea, mai mult de frig decât de teamă, s-a îndreptat către casa părintească.
Când am aflat eu povestea , o scurtez ca să nu vă plictisesc, tânăra noastră era medic în sat , cu copii la rându-I, și mai toți când vorbeau despre ea îi ziceau „ moarta de la Radovan ”.
Părintele fusese atât de fericit când văzuse minunea lui Dumnezeu, pe fiica lui din morți înviată, că îi dăduse tânărului ce -o salvase , e drept în mod involuntar, drept recunoștință mâna fiicei sale .
Și uite așa, s-a terminat povestea mea despre din zorii unei zile din Radovan.

PS Am redenunit-o „ misticisme ” pentru toți cei care cred că Dumnezeu nu mai face minuni. Ei, scepticii, vor spune că nu s-a întâmplat mare lucru dar întrebați-o pe doamna doctor care a trait aceste clipe și să vedem ce vă spune.

PSS Un Crăciun fericit vă doresc tuturor!

Imagini deosebite cu ierni ale copilăriei mele veți găsi la Rares -Constantin si Antonia – Elena  și la  Predescu Laurentiu

Reclame

4 gânduri despre „„Misticisme ” de Crăciun

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s