PSD-iști pe care-i respect, astăzi domnul inspector general Petre Năchilă

Îmi voi scrie memoriile după ce mă pensionez iar ce voi povesti în rândurile   următoare ar fi urmat să fie un capitol în aceea carte . Din păcate,  evenimentele s-au  precipitat și realizând faptul că pe tovarășul director al școlii noastre îl scoate din minți când scriu ceva laudativ la adresa cuiva, m-am hotărât , acum când presiunea alegerilor a trecut, să deapăn amintiri . Am realizat că-i provoacă invidie,  precum mamei vitrege a Albei ca Zăpada frumusețea prințesei ,  când , pe 31 octombrie, în ședința de consiliul profesoral mi-a reproșat că am avut îndrăzneala să o laud pe doamna directoare Raluca Popescu. ( Doamnele muncesc iar bărbații se laudă cu rezultatele … )El nu a putut înțelege cum de o apreciez eu sincer pe cea care muncește în școală chiar și 50 ore pe săptămână. Curios , nu ? Eram directoare la Școala Poiana Copăceni de aproape 2 ani când PSD-ul a câștigat alegerile din toamna anului 2000. Nu-l cunoașteam pe noul inspector general școlar , nu ne întâlnisem niciodată până  atunci când am fost nevoită să merg în audiență. Mi-era teamă. Mi-e teamă de mintea încuiată a comuniștilor. M-am rugat la Dumnezeu și l-am rugat să mă aibă în pază și să mă lumineze ca să știu ce să spun. Făcându-mi semnul crucii am deschis ușa Inspectoratul Şcolar al Judeţului Prahova. Când așteptam , un inspector m-a văzut și m-a întrebat ce fac. După ce i-am povestit,   acesta, nu-i dezvălui numele pentru că nu vreau să provoc cuiva probleme, a pus gaz pe foc.

Domnule inspector general școlar     Petre Năchilă, eu vă respect.
Domnule inspector general școlar Petre Năchilă, eu vă respect.

„Ai grijă! Ăștia nu sunt democratici, niște comuniști! Iar despre tine se cunoaște faptul că ești țărănistă.” Cu Dumnezeu înainte ! M-am încurajat singură.

Am intrat și am fost , prima impresie, uimită de ochii săi mari, senini  și albaștri. Omul ăsta nu poate să fie rău, mi-am zis în sinea mea și am continuat să vorbesc mult mai liniștită. M-a ascultat tăcut, trăgea din când în când câte un fum din țigare iar eu nu găseam pe chipul său nimic care să reprezinte un cât de mic indiciu a ceea ce gândește. Când am terminat mi-a povestit despre cazul unei profesoare care se duce la ore cu pisica sa.

„Dumneavoastră , mi-a zis el, îmi păreți o persoană responsabilă. Dacă vă place să scrieți puteți să –mi dați  demisia dar vă spun că nu v-o aprob. ”

Am plecat foarte încântată , aveam un inspector general în care aveam mare încredere cu toate că era PSD-ist. Domnul general  Petre Năchilă nu m-a dezamăgit niciun moment în cei patru ani cât a condus Inspectoratul Şcolar al Judeţului Prahova. Am auzit și eu diverse legende , unele compromițătoare altele în favoarea sa dar cum eu am întâlnit în toți acești ani mulți mincinoși nu mă încred decât în ceea ce trăiesc .

Au fost multe situații când domnul general a rezolvat situații de bun simț.

N-am timp, trebuie să pregătesc subiectele pentru lucrarea scrisă de mâine, dar voi aminti totuși câteva. Profesoara de biologie din școala noastră a intrat în concediu de maternitate. O altă colegă, doamna profesoară Rențea, mi-a povestit cazul unei tinere absolvente care terminase cu nota 10 facultatea dar care nu luase nota 5 la examenul de titularizare. „E o fată foarte bună! Ar fi bine să vină aici în școală .Tatăl i-a părăsit iar mama ei bolnavă trebuie să se opereze urgent.” Nu cunoșteam pe tânăra respectivă nici măcar din vedere dar doamna profesoară Rențea reușise să mă înduioșeze. Kati Andronescu, Abramburica, dăduse un ordin de ministru după mine ciudat. Cei care luaseră note sub cinci, tănăra respectivă obținuse nota 4,95 la titularizare, nu puteau să fie angajați decât pe alte catedre altele decât cele pentru care se pregătiseră. Puteau absolvenții de biologie să predea matematcă și veceversa.

De pe facebook-ul atât de urât de actuala putere
De pe facebook-ul atât de urât de actuala putere

Am mers cu dosarul la domnul inspector general și i-am povestit situția. Ministrul educației îi amenințase pe inspectorii generali că vor fi demiși în cazul în care îndrăznesc să încalce respectivul ordin de ministru. Domnul general Petre Năchilă m-a ascultat, mi-a amintit de ordin după care a aprobat dosarul. Astăzi, când se duce o luptă împotriva corupției generalizate , pentru care militez și eu , n-aș fi scris aceste rânduri pline de respect dacă l-aș fi mituit, eu sau tănăra profesoară în cauză,  pentru gestul său uman chiar doar cu o sticlă de țuică de prune de Vălenii de Munte. Am mulțumit și am plecat. Altă dată,  o colegă a avut nevoie de niște semnături. Nu i-au folosit la nimic pentru că nepotul ei a obținut o notă proastă la un examen județean. Singurii inspectori, ale căror uși le-a deschis   și care nu au vrut să primească nimic de la ea, semnăturile erau legale, nu-i făceau niciun favor, au fost domnul general Petre Năchilă și domnul inspector  Tudor Iancu.( Oameni pe care-i respect : astăzi inspectorul şcolar Tudor … )

Vă dați seama cât am discutat după aceea și cât am râs, se umpluse inspectoratul de găini tăiate, și cum vorbim și astăzi și cu cât respect despre cei doi. Faptele sunt prescrise, de aceea îmi permit să le amintesc, dar respectul câștigat atunci de către cei doi inspectori școlari dăinuiește. Am privit cu multă atenție cum muncesc conducătorii noștri. Dintre toți cei trei inspectori generali școlari pe care i-am prins ca director de școală,  cel mai responsabil, serios și muncitor mi s-a părut domnul profesor de matematică Petre Năchilă. Nu-și delega niciodată adjuncții, stătea zile în șir în comisii, până la epuizare. În unul dintre ani , cred că în vara anului 2001, elevii care nu promovaseră examenul de capacitate au fost repartizați manual și nu computerizat. Mămicile mele mă rugaseră să merg cu ele la Ploiești. „Nici nu știm unde este inspectoratul. ” Am acceptat nebănuid despre ce era vorba. Era o coadă imensă, dezorganizată, haotică chiar, mamele din mahalale orașului  urlau, vociferau tot timpul și amenințau. La un moment dat se zvonise că printre persoanele prezente cineva are păduchi. M-am speriat, am încercat să ies din rând și m-am trezit cu o sanda ruptă și o mânecă smulsă. M-am înfuriat și , după cum îmi este firea, am plecat spre redacția ziarului „Telegraful de Prahova” unde scria o prietenă. Mergând pe drumul spre redacție, parcă revăd ziua aceea frumoasă și însorită,  mi-am dat seama că o știre negativă l-ar fi supărat pe domnul general. M-am întors din drum , un astfel de om nu merită supărat. Toată noaptea a durat operația de repartizare. La ora 10 dimineața, când am plecat noi, toate mămicile, foștii mei elevi și cu mine, domnul inspector general încă nu rezolvase toate cazurile. Domnul inspector general școlar Petre Năchilă nu se preface, nu simulează munca, nu mai spun precum cine, ci chiar este responsabil în toate acțiunile sale. În plus, domnul inspector general școlar nu-i un comunist cu mintea încuiată cum se mai găsesc prin cancelarile școlilor. Când am scris astă toamnă,   Un act de dreptate minor dar cu consecințe majore, am fost destul de laconică. Chiar dacă voi plânge,  cum am făcut-o în anul 2005 când ADA a preluat puterea  și domnul inspector general Petre Năchilă  a fost înlocuit, când  o să fie iar schimbat , atunci când guvernul PSD-ist o să pice, rămân de dreapta.

Rămân de dreapta dar pentru fair  -play recunosc că există și PSD-iști care merită respectați pentru faptul că sunt corecți și nu obtuzi la minte.

  PS Un om ajuns într-o funcție pentru meritele sale profesionale, și nu doar pentru că este membrul unui partid politic , știe cum să se poarte ca șef! Niciodată în perioada 2000- 2004 nu mi-a fost teamă că voi suporta vreun abuz din partea puterii PSD-iste.

Reclame

2 gânduri despre „PSD-iști pe care-i respect, astăzi domnul inspector general Petre Năchilă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s