Începutul sfârșitului democrației ?

„Votul universal sau sufragiul universal este unul din principiile de bază ale democrației, care constă în aceea că dă posibilitatea fiecărui cetățean adult și cu discernământ de a-și exercita activ și pasiv dreptul de vot, adică de a-și alege reprezentanții în legislativ, respectiv de a fi ales ca atare. Din punct de vedere istoric, este privit ca sistem de vot universal și sistemul în care doar populația masculină a beneficiat de drept de vot activ și pasiv (spre deosebire de sistemele în care puterea este exercitată pe temeiul orginii, precum în aristocrație, pe temeiul convingerii religioase, precum în teocrație etc.).

Republica Franceză a fost primul stat din lume care a introdus votul universal, la sufragiul din 1792 (doar pentru bărbați). Statele care au cea mai îndelungată și neîntreruptă tradiție a votului universal sunt Franța și Elveția (de la 1848). Noua Zeelanda a fost primul stat din lume care a introdus votul universal pentru femei si barbati, in 1893. In Romania, votul universal a fost introdus in 1918, iar primele alegeri universale au fost in 1919.” citat preluat Vot universal – Wikipedia

Pentru detalii citiți și :Povestea votului în România – Pagina Politica

Despre film am aflat de la jurnalistul Robert Nicolae Schengen Turcescu

Reclame

2 gânduri despre „Începutul sfârșitului democrației ?

 1. Dupa primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, romanii sunt deja dezorientati: trebuie sa voteze ori pe liderul celui mai corupt partid care se afla la guvernare de 25 de ani, cu cei mai multi politicieni chiriasi la puscarii sau pe cel care a fost primar si caruia ii place „lucrul bine facut”?
  Ca atare, cele doua tabere sunt: prima, care reprezinta Mafia Comunista sau Ciuma Rosie si a doua DNA. Potrivit cerintelor de ultima ora ale americanilor, noul presedinte trebuie sa reprezinte o voce impotriva coruptiei (mesaj primit de la postul tv. DIGI 24)
  http://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/alegeri-prezidentiale-2014–strategia-campanie-klaus-iohannis-doilea-tur-scrutin-1_545b3c270d133766a8968dac/index.html

  Apreciază

  1. E, nici chiar așa! Klaus Iohannis nu reprezintă DNA-ul. Ca și președintele Traian Băsescu eu n-am uitat cu cine s-a plimbat el de mână în anul 2009 sau în anul 2012. În acest moment el este soluția mai puțin rea.
   Dar dacă nu este șantajabil , va putea să lase justiția să-și facă datoria… 😀

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s