„Am să iau bac-ul! ”

10609701_745372688857114_8211798768796657717_n[1]

Pentru că avuseseră mediile de admitere foarte mici, cei mai buni din zona Teleajenului elevi ajung la Colegiul Național „ Nicolae Iorga ”, următorii la actualul Liceu Tehnologic Agromontan „Romeo Constantinescu” iar ultimii la alte școli,  au fost repartizați în clasa a IX a  la Școala „ Gheorghe Pănculescu”. Când aceștia au ajuns în clasa a XI a, primăria orașului Vălenii de Munte împreună cu Inspectoratul Școlar Prahova a hotărât transferul clasei la liceul unde predau eu.

Și cum eram ultima venită, ce și-au spus ei, cei din conducerea școlii, s-o procopsim pe Amza cu ei.

Trebuie să recunosc faptul că era clasa la care mă duceam cu mare drag pentru că elevii păreau a fi civilizați și cuminți. Doamna directoare de la scoala de arte si meserii gheorghe panculescu valenii de , doamna profesoară Vulpe , iubește mult ordinea și disciplina și este foarte riguroasă în respectarea regulamentelor interne.

Pe Cristina, eleva despre care vreau să vă povestesc , am remarcat-o mai degrabă pentru modul în care se îmbrăca. Bluza albă, mulată pe corp avea decolteul destul de larg ca să ne atragă privirile tuturor. Plină de viață, veselă tot timpul, avea mereu ceva de vorbit cu colegele sau colegii și de aceea eram nevoită să o atenționez des.

Am realizat însă că , atunci când voia, putea să învețe cu ușurință formulele de derivare și Cristina s-a aflat printre elevii care-au promovat clasa a XI a.

Două  eleve din clasa Cristinei au fost declarate repetente după ce-au obținut nota 2(doi) la examenul de corigență.

Una dintre ele, mai tupeistă, a făcut cerere de reexaminare și în mod curios a fost promovată. Respectiva elevă în tot timpul anului   școlar, adică în clasa  aXI a , nu făcuse altceva decât să doarmă cu capul pe bancă, să se fardeze sau să ceară voie ca să meargă  la grupul sanitar ca apoi  să nu revină la ora de curs.

Managerul școlii nu cred că a înțeles nici până în acest moment cât rău le-a făcut elevilor prin gestul său.

Din clasa cuminte unde mă duceam cu drag deveniseră imposibil de stăpânit. Prea puțini dintre ei făceau efortul de a fi atenți, majoritatea avea orice ocupație posibilă.

Cristina nu mai era fata simpatică pe care-o știam ci devenise și ea una dintre cei cu care-am intrat în „ război ” deschis. Aș fi putut să fiu nepăsătoare și să-i las în plata Domnului la fel cum au procedat și alți colegi de-ai mei, dar aveam trei fete, Madalina Elena , Ionela și  Tamara Ciornei , care mă ascultau cu multă  atenție. Parcă și vreo 2-3 băieți, Paraschiv Catalin Valentin 

 ar fi vrut să –mi „soarbă ” vorbele dar fetele guralive nu-i lăsau în pace.

Ce puteam face? I-am lăsat corigenți pe majoritatea dintre ei.

Pe semestrul al doilea s-a schimbat situația majoritatea dintre ei  înțelegând faptul că n-aveau cum să intre în examenul de bacalaureat dacă nu promovează clasa a XII a.

Integralele sunt grele , puțini reușesc să priceapă frumusețea analizei matematice, trebuia să ne bazăm pe materia din clasele a IX a și a Xa.

Din păcate, cu excepția a vreo  cinci  fete, celelalte trei, Mirela Creatza și Crina, restul elevilor nu cunoșteau bine nici măcar  formulele de calcul prescurtat. Mă gândeam îngrozită cum să-i fac să învețe atâtea și atâtea când ei nu stăpâneau bine nici regula semnelor.

Cristina ne spunea mereu „Am să iau bac-ul! ”

Sunt o persoană pozitivă, cred în faptul că o astfel de gândire este necesară dar mai știu că nu se poate obține nimic, dacă nu fraudezi examenul, fără muncă. Nu este în firea mea să-i spun cuiva în față că n-are nicio șansă dar eu , conștientă fiind de câte lipsuri avea și ca urmare  de efortul enorm pe care va trebui să-l facă, îmi pierdusem speranța.

Multă încredere în ea a avut însă o altă profesoară, doamna Nitescu Nicoleta   , cea care a încurajat-o tot timpul.

Am făcut exerciții multe la clasă, toată săptămâna „Altfel”,  apoi vara timp de o lună.

Cristina n-a reușit să promoveze examenul de bacalaureat toamna trecută.

„Am să iau bac-ul! ” repeta Cristina în continuare poate și pentru ca să-și facă singură curaj.

Câte  exerciții a rezolvat oare ea, cât a tremurat și cât a transpirat, nu știu dar pot să bănuiesc.

Cristina a promovat examenul de bacalaureat dându-ne o lecție tuturor. O persoană care-și dorește cu multă ardoare ceva, care luptă fără a dezarma pe brânci pentru  realizarea scopului său, merită și trebuie să fie admirată și respectată.

Felicitări Cristina Sandu ! Și mulțumesc !

Anunțuri

12 gânduri despre „„Am să iau bac-ul! ”

   1. Era bac-ul comunist? Da,era mai greu.Era alta mentalitate atunci.Se invata de frica.
    Vad ca se fac dosare penale pentru cei ce sunt prinsi copiind la bac. Mi se pare aberant. Si cum adica respectivul nu mai are voie timp de 3 ani sa dea bac-ul? Pai atunci sa plece din tara.Foarte multi au plecat si pleaca in strainatate.Isi iau familia si nu mai vin in tara asta.Se angajeaza pe unde pot si oricum e mai bine decat in tara asta….care I-a aruncat la gunoi.
    Si pe noi o avocata ne ameninta ca ne face plangeri la politie daca ne prinde ca am copiat. Asta la facultate….la Drept.

    Apreciază

   2. Nu învățam de frică ci pentru că eram conștienți că doar astfel putem să ne realizăm. Nu ne gândeam să ne protituăm, se găseau destule și atunci, și nici să furăm și înșelăm.
    Cei care pleacă din țară, în cazul în care nu sunt specialisti, fac munci umilitoare cu care nu se laudă atunci când se întorc. Preferă să tacă mâlc.
    Își etaleză în schimb mașinile, își construiesc case uriașe. 😦

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s