Floralia ? Floriile și Caragiale

Cine mai știe cum se numea schița în care Caragiale, cum care, marele nostru I.L. Caragiale, satiriza obiceiul românilor de a face trafic de influență și de a mitui cadrele didactice pentru ca odoarele să le fie promovate ?
images[2]

Vă întreb pentru că eu ieri, de sfintele Florii, mi-am petrecut întreaga zi ca să scriu un material pe care să-l prezint astăzi , nu, nu Marelui Juriu, Consiliului de Administrație al școlii întrunit cu scopul nedeclarat de a salva trei elevi de la exmatriculare. Dar știți déjà.
Când voiam să recitesc materialul, țâr, sună telefonul.
O cunoștință, nu vă dau mai multe detalii, mă roagă să cobor ca să vorbim nestingheriți și neascultați de nenorociții de la SRI.
Cobor, ce pot să fac.
„Uite, din respect pentru tine, nu l-a abordat direct pe director. De ce să-I dea mielul de Paști lui când tu te chinuiești cu copilul său ?”
„ De ce a apelat la tine ? Nu știe că nu accept să promovez un elev decât pe cunoștințele dobândite ?”
„Ba, tocmai că știe. A apelat la X care a vorbit cu Y și după aceea s-a ajuns la mine. ”

Sacrificat pentru dreptate și adevăr plânge cu lacrimi de sânge
Sacrificat pentru dreptate și adevăr plânge cu lacrimi de sânge

E o seară frumoasă și aș fi vrut să mă bucur de ea.

Dar poți să rămâi pasiv atunci când vezi că oamenii de lângă tine nu vor să înțeleagă că ești unul dintre proștii care încă ții la principii ?
Că nu vrei să -ți mânjești conștiința cu sângele unui miel sacrificat pe altarul corupției ?

Dragii de ei, Scorpio ,tibi, Vero, dor, Max, Irina, lili3d au scris tema deja. psi are tabelul dar și inima ei mare alături de noi.

31 de gânduri despre „Floralia ? Floriile și Caragiale

  1. E greu in ziua de azi… Pretutindeni societatea ii invata pe oameni ca fara plocon si pile nu se poate. Normal ca asta e singura lectie care se invata. Oamenii cu principii sunt extrem de putini si ajung sa fie priviti ca niste ciudati. Pacat.

    Apreciază

  2. Nu numai pe vremea lui Caragiale era la fel. De pe vremea ocupatiei otomane peschesul s-a impamantenit ca si cum ar fi crescut aici, mama ei de coruptie. Doar ca inainte erau mai mult oameni cu principii, acum au devenit flori rare. Sa ne primeasca in Shengen? Poate daca ei isi schimba perceptia asupra locuitorilor din estul Europei. Pentru ca nu e doar problema noastra, tot estul are aceeasi problema, la noi doar s-a acutizat la maxim. Nu stiu de ce Toata lumea se revolta ca nu vor Europenii sa aiba incredere in noi cand nimeni nu vrea sa-si schimbe mentalitatea, dincontra. Am ajuns naiba precum tiganii. Noi le bagam mana in buzunar si tot noi tipam cat ne tine gura daca indraznesc sa ne dea peste mana.

    Apreciază

  3. Nu cred că din Vest mita lipseşte cu desăvârşire. Presupun că sunt doar mai discreţi şi se vând mai scump. Se zice că fiecare om are preţul lui. Nu contest că există şi excepţii, dar se mai spune şi că excepţia întăreşte regula :mrgreen:

    Apreciază

    1. :)))))))
      Eu zic ca asa ne place noua sa credem. Daca noi nu putem fi curati, nici altii nu sunt fara pata, normal. Off, de aia nu mananca vulpea struguri. Tot de aia nu ne straduim nici noi sa atingem valorile morale ale celor la care ne uitam cu jind…

      Apreciază

      1. Oamenii sunt oameni peste tot, nu sunt nicăieri îngeri. Nu umblă nicăieri câinii cu covrigi în coadă. E cazul să fim realişti, să nu ne îmbătăm cu apă rece, zău aşa. – nu e nicăieri raiul pe pământ.

        Apreciază

    2. Nici eu nu cred că nu s-ar da mită în străinătate dar nu se face în modul ăsta vulgar. Până în anii aceștia doi nu m-am lovit de astfel de probleme dar , este de asemenea drept , nici oamenii de la țară nu au banii și relațiile celor din oraș. :mrgreen:

      Apreciază

  4. bravo, doamna profesoara, felicitari!

    **************

    Nu cred ca in Vest exista mituirea profesorilor.
    cred ca mita in acest domeniu este zero absolut,
    idem in domeniul justitiei unde, deja, depinde de tara,
    una este Italia, alta este Franta si mai alta este ….Germania…

    Apreciază

  5. Daca ar fi dupa mine i-as trece.De ce sa ma chinuiesc dupa aia cu ei?Unii profesori fac zeci de km naveta sa ajunga la scoala de la tara….mai lasa ei corigenti?Sa faca atat drum pentru ce?Pentru corigenta? 😆
    Noi chiar daca nu eram la ore ne trezeam cu note bune.hahaha.
    Ce corigenta?Ce e aia?

    Apreciază

      1. De ce? Pentru că eu n-am fost decât UTC-istă ? 😆 Primarul i-a spus unei babe că nu mă face comunistă pentru că n-am origine sănătoasă. 😆 😆 😆
        „N-o avea săraca! I fi bolnăvioară ! ” și-a zis femeia. 😆 😆 😆

        Apreciază

  6. ola,ehee d-na profesoara sa fie macar jumatate din romani cu constiinta ta ROMANIA ar fi departe.Pe la mine pe aici nu ai sa vezi nici-o pila sau drepturi date sa-ti schimbi copilul de la o scoala la alta,dar sa mai insisti sa treci clasa niste miei sacrificati de proprii parinti,aici imediat ai fi denuntata la politie si ai fi decazut si din drepturile parintesti,iar lupii flaminzi de profesorii corupti nu ar mai profesa.FIECARE COPIL are in ghiozdan un caiet cu poza lui pe coperta si prin ala corespondezi cu profesorul,daca vor sa schimbe orarul,sau unele chestii in orarul copiilor iti trimit hirtie acasa sa semnezi daca esti de acord sau nu,si in functie de semnaturi se ia decizia.

    Apreciază

Lasă un comentariu