Profesorii Sabinei sunt plătiți de la Budapesta ?

Aveam doar vreo 17 ani când un vecin de-al nostru, domnul Dumitrescu, Dumnezeu să-l odihnească pentru că a murit de mai bine de 30 ani, ne-a tăiat un dud care creștea în dreptul gardului nostru și care, zicea el, îl deranja pentru că-i ajungeau frunzele luate de vânt în dreptul porții sale.

Sabina, o elevă care mie una mi-a dat o lecție de adevărat patriotism.
Sabina, o elevă care mie una mi-a dat o lecție de adevărat patriotism.

Toată familia mea s-a necăjit rău dar au fost doar discuții între membrii ei și nimeni n-a luat atitudine. Pentru mine dudul avea o valoare sentimentală deoarece mă jucasem deseori lângă el și tot eu fusesem cea care –l îngrijisem de când era mic și nu făcea dude.
Treceau zilele iar eu simțeam , cu toate încercările pe care le făceam, că nu-mi aveam sufletul liniștit. Simțeam că-mi fusese călcată în picioare demnitatea.

Unii nu poartă tricolorul ci etnobotanice sau alte droguri ?
Unii nu poartă tricolorul, etnobotanice sau alte droguri ?

Ca urmare, într-o după amiază , după ce-am sosit de la școală, am luat o cazma din magazia de lemne și i-am scos din pământ vecinului un pomișor ce-i creștea în dreptul casei sale. Era și se găsea pe propietatea sa.
Au venit atât mătușă-mea cât și bunica mea ca să mă roage să renunț la demersul meu dar furia îmi spulberase pacea din minte.
Am așezat planta smulsă din pământ în mijolocul curții noastre în așa fel încât vecinii noștri să știe în mod sigur, să nu aibă dubii, cine-i vinovatul.

De unde au bani pentru băutură ?
De unde au elevii bani pentru băutură ?

Domnul Dumitrescu nu era o persoană blândă, o reclamase cândva pe mama la procuratură, cum c-ar fi otrăvit-o pe-o altă vecină, iar altă dată ne dăduse în judecată pentru că mama mea îl blestemase, fără să nu numească însă pe nimeni , pe cel care ne otrăvise pisica, dar în acel moment el a înțeles că este bine ca să respecte principiul „ Ce ție nu-ți place, altuia nu-I face !”
A cules ce a semănat.
Procuratura deshumase cadavrul, tanti Ioana îi lăsase verișoarei mele peticul de pământ pe care-l râvnea vecinul nostru, și în urma autopsiei nu descoperise nicio urmă de otravă dar își căpătase o imagine de persoană periculoasă.

Ele au mame ? Îngijorate ?
Ele au mame ? Îngijorate ?

Mi-am amintit de acest episod , pe care-l credeam uitat, din adolescența mea în momentul în care am aflat despre gestul Sabinei.
Mulți au considerat că ea, tânăra Sabina, nu are puterea de a discerne singură. Văd zilnic asta la televizor. Atitudinea aceasta, a unor critici maturi,  nu mă miră atâta timp cât ne lovim zilnic de tot felul de acte reprobabile din partea  adolescenților din zilele noastre. Știu că avem cu toții impresia că în mintea tinerilor noștri este doar un imens haos și că nimic nu-i oprește pe drumul pierzaniei dar eu încă mai cred în ei.

Pagina personală a unei eleve care ar trebui să învețe pentru examenul de capacitate !
Pagina personală a unei eleve care ar trebui să învețe pentru examenul de capacitate !

Nu mai învață nici măcar tabla înmulțirii, fumează încă de mici, se îmbată sau droghează și se prostituează iar de multe ori postează pe internet , lăudându-se cu asta, dovezi clare ale imbecilității lor.
Până să ajung la privirile blânde ale tinerei Sabina, am să vă reamintesc despre faptul că, de ziua națională în toate școlile României, se poartă de către dascăli și elevi ticolorul românesc ca un semn de iubire al țării noastre. Era un gest de suprafață neanimat de un sentiment profund, ultima oară chiar mi-am exprimat public nemulțumirea pentru promovarea nonvalorilor și hoților în fruntea țării ceea ce nu-mi conferă un sentiment de mândrie, dar de la gestul Sabinei el a devenit mult mai valoros pentru mine.

Imagine pe care am găsit-o postată pe pagina ei de facebook la o elevă din clasa a VIII a pe care o cunosc și știu că și cum vine îmbrăcată la școală.
Imagine pe care am găsit-o postată pe pagina ei de facebook la o elevă din clasa a VIII a pe care o cunosc și știu că și cum vine îmbrăcată la școală.

Dacă s-a ajuns în acest punct, un elev român este amenințat cu scăderea notei la purtare pentru și-a legat cu mândrie tricolorul românesc, se datorează politicii duse de către politicienii noștri. Este eșecul clar și de necontestat al tuturor compromisurilor făcute de dragul guvernării.
Într-un final vă întreb, profesorii Sabinei sunt plătiți de la Budapesta ?

Doar în această eventualitate aș înțelege atitudinea lor.

Scorpio a ales săptămâna aceasta cuvintele, psi ne găzduiește ca de fiecare dată, tibi astăzi văd că s-a înregistrat, ultimile două sâmbete n-a făcut-o, dor  si iar dor, lili3d și Tiberiu Orasanu cu Duzina de cuvinte – unde-s doi

Un articol pe care ar fi fost bine să-l citesc înainte Copii prinși în vâltoarea urii adulților | La colţu’ străzii sau altul  Lăsați copiiivină la televiziune! | politicstand.com pe care l-am descoperit datorită lui  Tibi cu Sabina.  lui

29 de gânduri despre „Profesorii Sabinei sunt plătiți de la Budapesta ?

  1. Nu vreau sa intru in polemici, dar e discutabil ceva la Sabina si anume ca la un moment dat a afirmat ca este plina de ura…nu suporta maghiarii, etc…eu una m,a intrebam de unde atata ura sadita in sufletelul ala mic?
    In rest…no coment.

    Apreciază

    1. Am fost la școală mai tot timpul dar eu am citit că s-ar fi exprimat că nu-i urăște pe unguri ci purtarea lor. Una dintre mătușile mele, era născută și crescută la Carei, îi ura pe unguri din toată inima pentru modul în care se purtau aceștia cu românii. La un moment dat , prin anii ‘ 40 , românii au fost opăriți cu apă fierbinte aruncată peste români. Atunci din cauza groazei se îmbolnăvise de glandă tiroidă. :mrgreen:
      Eu am experiențe frumoase legate de unguri, sunt mult mai ospitalieri și darnici decât noi românii. cel puțin asta mi-este părerea sinceră, dar mi s-a spus clar că nu am voie să le spun că sunt olteancă dacă vreau să-mi fie bine. 😆

      Apreciază

      1. Uite …“Nu știu. Urăsc ungurii. Ăsta e adevărul. Îi detest, nu-mi caut scuze. Nu pot descrie, e ceva în mine, o repulsie… Mă irită. Poate e ceva genetic, așa era și tatăl meu. Când vezi câte discriminări se fac numai la nivel școlar, câte nedreptăți, câte se trec cu vederea la ei, eu una nu pot simți altceva.” – Sabina Elena, elevă in clasa a 9-a.

        Apreciază

      1. Nu te supăra pe mine, Tibi dragă ! Am citit aseară înainte de a adormi câteva rânduri de la Copac, chiar mă înfuriasem rău de tot, e meritul prietenei noastre Scorpio că, în cuvinte puține și cu citatul scris mai sus de către ea, m-a lămurit că albul :mrgreen: nu-i atât de alb precum îl vedeam eu.
        Cât privește o bună informare știu că ție chiar nu-ți lipsește Tibi. 😛

        Apreciază

      2. Sunt semne de întrebare, tu crezi că mama fetei a știut de ce punea la cale fata ei? Eu mă îndoiesc iar după ce incidentul s-a petrecut trebuia musai mediatizat tocmai ca să o apere. Acum , pentru că a luat o astfel de amploare , fata nu va mai păți nimic.

        Apreciază

  2. Citesc despre subiectul acesta de cateva zile. Se intampla ca, discutand prea mult despre ceva sa ajungi sa bagatelizezi. Adica un lucru care a facut valva si a fost important, prea discutat si despicat in 40.000 nu mai face doua parale.
    Subiectul, nu este cel al Sabinei ci al felului in care sunt tratati romanii in zonele cu populatie preponderent maghiara. O ura interetnica intretinuta de clasa politica. Fetita a avut o reactie. Si daca nu era amenintatata cu moartea nu s-ar fi stiut despre asta. Despre cat adevar e in ceea ce scriu ziarele, e iarasi discutabil. Personal am vazut ziaristi scriind dupa ureche si inventand istorii care nu s-au petrecut vrodata, precum si personaje care nu au existat.

    Apreciază

    1. Gabriela abia azi am avut timp să citesc, deci mai puțin decât tine dar o susțin pe Sabina. Nu a înjurat, nu a bătut pe nimeni, nu s-a dezbrăcat în plină stradă ci doar și-a pus tricolorul. Atât. Asta-i o crimă în România ? Și ce dacă era 15 martie ? Ungurii văd negru în față când este vorba de tricolor sau imn ?

      Apreciază

  3. Asta am spus si eu. E grav de 15 martie pentru ca ungurii au aceeasi aniversare ca si noi, dar de pe alte baricade. Pentru noi nu mai inseamna mare lucru de aniversat, 15 martie 1848. Pentru ei, e ziua nationala a Ungariei, serbata cu surle si trambite, in judetele cu populatie preponderent maghiara. Noi romanii avem ceva. Mereu cand unul face ceva. sar altii sa minimalizeze ce a facut. Avem pretentia ca persoana respectiva sa aiba o biografie imacualata, sa fie un geniu si un supermodel si chiar si atunci, i s-ar putea gasi pete in soare. Noi nu putem fi solidari in aceleasi idei. Realizam asta cand ne pleaca oamenii de valoare din tara si atunci stim sa ii regretam. Mai erau si alte subiecte importante la ordinea zile? Foarte bine. Subiectele trebuiau tratate cu aceeasi importanta. Trebuia ignorat subiectul acesta? E putin lucru cand romanii sunt discriminati in propria lor tara? Ce daca purta bentta in scoala?Nemtii poarta tricolorul lor afisat peste tot. Nu ii acuza nimeni de teribilism. Fiecare are dreptul sa se manifeste cum doreste, atata timp cat e in limitele legii si nu ii agreseaza pe ceilalti.

    Apreciază

    1. Așa ar trebui să fie, un gest imposibil din partea cadrelor didactice și a conducerii școlii, inspectoratului sau a celor care-au amenințat , numai că nu doar s-au inflamat cetățenii români de etnie maghiară dar și românii au găsit gestul nelalocul său. 😦

      Apreciază

  4. Iubirea şi ura se învaţã, nu te naşti cu aceste sentimente. Sunt deprinse în primii ani de viaţã şi cu greu pot fi schimbate mai târziu. Adulţii, fie pãrinţi, profesori sau cunoştiinţe întâmplãtoare modeleazã uneori ireversibil caracterul unui copil. Lipsa de atenţie a adulţilor şi un moment de teribilism, pot face ca uneori, adolescenţii sã facã gesturi ale cãror urmãri ei nu le pot aprecia corect. Toleranţa nu este nici ea printre trãsãturile cu care te naşti, se învãţã dacã ai de la cine.

    Apreciază

  5. Copii sunt pânã la o vârstã mici benzi de magnetofon care înregistreazã tot ceea ce se discutã în jurul lor, reproducând ceea ce aud când nu te aştepţi şi dându-le propriile interpretãri, iar adulţii par sã ignore aceastã realitate. La 15 ani câtã experienţã de viaţã poţi avea ca sã spui “urãsc ungurii!”. Cu câţi unguri a stat ea de vorbã? Când a hotãrât ea sã se ducã la şcoalã cu bentiţa tricolorã într-o zi cu potenţial violent şi-a întrebat mai înainte pãrinţii care ar putea fi consecinţele? De ce pãrinţii nu au însoţit-o în aceea zi arborâd la rândul lor tricolorul, aratând astfel cã fiica lor nu este singurã şi cã înţeleg şi sprijinã gestul Sabinei? Doar acesta este rostul pãrinţilor sã-şi sprijune copii, sã arate lumii întregii cã sunt alãturi de ei. Sau poate ei de fapt nici nu au ştiut ce intenţioneazã fiica lor? Ar fi permis un astfel de gest? Gestul de a purta tricolorul nu este de condamnat, însã când faci gestul din dorinţa de a sfida şi apoi sã te miri cã ai parte de reacţii violente înseamnã sã fii ori foarte naiv, ori sã-ţi doreşti foarte tare sã fii în centrul atenţiei. Reacţia conducerii scolii a fost la fel de jalnicã: nici Sabina nu a înţeles nimic din tot ceea ce s-a întâmplat la şcoalã şi nici restul elevilor, români sau unguri, nu au învãţat lecţia toleranţei şi a demnitãţii.
    Toleranţa se învaţa înainte de toate acasã. Pãrinţii vorbesc adeseori fãrã sã ţinã cont cã pãrerile lor sunt ascultate şi însuşite de copii şi nu întotdeauna vor fi înţelese corect. Toleranţa se predã la şcoalã unde, copii indiferent de naţionalitate, etnie, religie, sex, trebuie sã fie trataţi corect, fãrã a aduce în sala de clasã propriile resentimente, oricare ar fi experienţele de viaţã ale cadrelor didactice.
    Modul în care adolescenţii de astãzi interacţioneazã cu adulţii, este definitoriu pentru felul în care vor aborda relaţiile viitoare.

    Apreciază

Lasă un comentariu