Aflatoxină, ei aș!

Nu mi-aș fi adus aminte de una dintre pățăniile mele din trecut dacă , după ce ne-au înebunit televiziunile, seară de seară la Jurnal, cu problemele legate de hrana noastră cea de toate zilele, nu aflam și mai apoi nu mă informam despre mitingul preoților si călugărilor contra cardului de sănătate.
miting_05_23ac50729e[1]

Grație

UPDATE Miting al preotilor si calugarilor contra cardului de sanatate

am putut să citesc tot ce eram sfătuiți, cu ajutorul unor pliante distribuite la miting, să facem sau nu. Erau indicații clare menite să ne aducă armonia și pacea în această călătorie, care vorba ceea numai magică nu e, pe Pământ. Am să trec în grabă peste indicațiile legate de bănci, o fi Preafericitul Patriarh Daniel un mare bărbat afacerist, întrebați-i pe preoți ca să vă adeverească ei faptul că le este mai teamă de el decât de fiscul român, dar tot nu-l văd concurându-l pe guvernatorul Mugur Isărescu, și am să insist asupra uneia singure :
„ Consumati doar lapte de la țărani ! ”

image-2013-03-14-14416245-42-mitingul-preotilor-impotriva-actelor-biometrice-1[1]
În anul 2008 făcusem o banală gastrită, din cauza stresului la care mă supuseseră liberalii lui Tăriceanu, pe-atunci, care se putea transforma, mă speriase doctorul meu de familie, într-un sfârșit, într-o gropiță numită ulcer.
Nu, nu sunt naționalistă fanatică, din aceea care să prefere să se spele cu săpun „Cheia” sau șampon de „urzică ” ca să salveze economia românească de la faliment, ci pur și simplu îmi place laptele de vacă, cu grăsimea sa aferentă cu tot, neîndoit în scop medical cu apă.
Din acest motiv egoist prefer să beau lapte cumpărat de la țărani și nu din supermarket, indiferent cum s-ar numi el.

vegetable-display-art-grocery-store-supermarket[1]
Dar să revin la vara fierbinte, pentru mine cel puțin, a anului 2008.
Căutarea prin zecile de cărți cu rețete naturiste îmi redeschisese dorința de a fi frumoasă, tănără și sănătoasă. Zi de zi nu trăiam decât cu suc proaspăt de varză și cartofi, drojdie de bere și laptele băut crud pe care mi-l aducea un tânăr Gigi de la țară.
Cu toate că hrana era proaspătă, pregătită și înghițită pe loc cum scrie la carte, în mod misterios, mă umflam de nu-mi încăpeam în propria piele și mă înroșeam.
„Ce să fie, ce să fie ? ” Mă întrebam eu mirată. Știam că sunt alergică dar până și pacostea asta de boală avea o limită și un bun simț.
I-am povestit doctorului meu de familie care este un carnivor convins.
M-a ascultat cu mare atenție după care fericit mi-a spus:
„ Tot o friptură pe grătar v-ar pune pe picioare ! ”
Într-o bună dimineață, după o matură chibzuință,  l-am luat pe tânărul meu țăran direct :
„ Cu lăcomia ta putea-i să mă omori ! Ți-ar plăcea să te reclam ? Ce medicamente ai dat vacii ? ”
Nefiind rodat ca majoritatea în astfel de matrapazlâcuri mi-a recunoscut de la început că vacile pe care le avea îi fuseseră vaccinate.
„Doctorul ne-a spus să aruncăm laptele dar ne-a părut rău de pierdere.”
Singura măsură pe care am luat-o, nu mă  lupt nici eu chiar cu toți, a fost să nu mai cumpăr nimic de la Gigi.
Știu, o să vă spuneți că este o întâmplare singulară. Îmi pare rău pentru voi dacă încă vă mai amăgiți cu frumoasele povești pentru copii, cele cu oameni săraci și caracter, dar șmecheria asta fără scrupule este veche de când lumea.

Una, dintre vacile ce trec pe drum,  trebuie să fie a tânărului Gigi pentru că imaginea este din aceea localitate de la marginea județului
Una, dintre vacile ce trec pe drum, trebuie să fie a tânărului Gigi pentru că imaginea este din aceea localitate de la marginea județului

Nu știu exact cu ce anume ne amenințăpsi, că nu vrea să ne mai aleagă cuvintele ea, că nu …, că da…, aflu eu astăzi după amiază după un somnic dulce de înfrumusețare, dar știu că mie una îmi place să rămână totul așa cum este acum. Și mai îmi place în mod sigur tot ce scriu ceilalți membrii ai

47 de gânduri despre „Aflatoxină, ei aș!

  1. Ţi-aminteşti de vremurile în care puneau aracet în smântână şi var în lapte? Eu am avut un ulcer duodenal, căpătat pe fond nervos, dar şi din cauza pastilelor(15 la număr) pe care le luam pentru o banală gastrită. Se zice că ulceru’ e „boala actorului”, aşadar, de nu-l făceam, nu eram actriţă. 🙂 Boala se agravase atât de tare, încât făceam calmante din 4 în 4 ore, uneori şi la 2 ore, o combinaţie de papaverină, scobutil, algocalmin(injectabile). Durerile nu treceau definitiv, nu mă vindecam nicicum, aşa că m-am răzvrătit şi, după un an de regim strict, care-mi fusese impus de medic, am început să mănânc câte puţin din orice aliment contraindicat. Aşa m-am vindecat. Mă rog, se zice că dacă ai avut ulcer, îl tot ai, că nu se vindecă. Dar n-am mai avut crize din acel an.

    Apreciază

  2. n-am spus că n-o să mai aleg (şi) eu cuvintele. dar pentru că suntem un grup unitar, în care nu e nimeni sus şi jos ci pe aceeaşi linie, îmi place să cred că, de ce nu, ar fi frumos să le alegeţi şi voi. gândeşte-te că fiecare dintre noi avem un fel propriu de a privi lumea. diversificăm şi creştem… 😉
    uite, de pildă acum, eu n-aş fi ales în veci „frumoasele” … 😀

    Apreciază

      1. Ai grija ca pun cartofi in branza aia de burduf! Am pati-o eu! Mi-a fost mai mare rusinea, ca m-am dus cu branza asta la Bruxelles, la noile mele rude prin alianta si…OF!

        Apreciază

  3. Pingback: Jurnal | Abisuri
  4. ce sa mai fie sigur de mancat in lumea asta oare? aia nu aia nu, sau sa mergem pe premiza ca ce nu stim nu ne omoara… daca scapam cu viata inseamna ca a fost bun.
    despre ulcer si alte „gropite” adiacente nu stiu, eu ma conserv la capitolul stres si nervi destul si bine, stiu insa ca pot recomanda oarece „tratament” . dar pentru ca nu vrea sa se spuna ca fac reclama ma abtin pe aici. dau consultatii in particular :).
    in rest sanatate sa avem si, mai ales, mult noroc , se pare ca e mare nevoie de el.

    Apreciază

  5. N-am fost pe fază la protestul popilor şi nici nu mă interesează ce vor unii nesimţiţi. Iar cîtă vreme P. Consumatorului nu este decît puşculiţă pentru partidul aflat la putere, nu se va schimba nimic: habar nu avem ce grozăvii consumăm. Particulari sau hipermarket, tot un drac: s-au şmecherit cu toţii. În loc să învăţăm noi de la lumea civilizată, a învăţat lumea civilizată de la noi şi s-a dus totul pe copcă. O sută de ani de zile va fi nevoie să se repare toate mizeriile astea, numai că momentul de start încă n-a sosit. Încă mai e loc pentru mai rău.

    Apreciază

      1. N-am citit nicăieri că din timiditate cade părul. Stresul în schimb, frica de ceva. Mie una mi-a căzut jumătate din păr, l-am găsit efectiv pe pernă, atunci când mi-a făcut rahi-anestezie. 😦

        Apreciază

  6. preotii care se declara impotriva cipurilor sunt propovaduitorii vietii la tara. Adica fiecare sa manance ce produce – caci precum se vede altfel nu stii ce mananci!
    Ca sa te retragi din lume poate fi foarte tentant si chiar sanatos pentru suflet si trup dar, dupa cum se stie, de ce ti-e frica nu scapi si daca e sa fii urmarit de „fiara”… nu retragerea ci doar puterea sufletului te ajta sa lupti!

    Apreciază

  7. ola,stii care este culmea nesimtirii -sa faci caca la usa cuiva si apoi sa suni sa ceri hirtie igienica,asa si cu popii sint precum uselistii,nu ii intereseaza cum traiesc romanii sau sa-i ajute ,sa -i indrume pe cei bolnavi,saraci,pe popi ii intereseaza cipurile ori sint masoni ori sint platiti sau santajati.Cred ca este crucea rosie in tara pai popii ar trebuii sa fie frati de cruce si impreuna sa ajute romanii sint oameni disperati care isi pierd casele nici popii nici telev aici ma refer la B1 SI LA NASUL SI POATE SI DIGI,AR PUTEA FACE emisiuni in direct chear sa aibe telefon in direct cu acesti oameni,sint convinsa ca multi le pierd si din lipsa de informatie si de ajutor macar legal daca nu financiar. Iar vizavi de mincare aici daca cumperi o caserola cu carne si desi nu este expirata si ti se pare ca miroase fad te duci la magazin si ti-i schimba imediat sau iti dau banii inapoi dar sa justifici cu bonul,pe aici nu cumperi nimica fara bon de casa,au fost cazuri cind te-a oprit politia pe strada si ti-a cerut bonul de casa daca nu il aveai suportai rigorile legii,peste tot in lume s.a aplicat legea in primul rind de frica legii.

    Apreciază

  8. Ce sa mai consumam? Uite, citeam pe undeva ca renumitul futurolog Alvin Tofler ar fi scris in ultima sa carte despre viitorul omenirii ca, pe viitor, tot mai multi oameni isi vor produce singuri legume proaspete si alte alimente.
    Nu credeti ca e cam singura solutie pentru siguranta alimentara? Uite, de aia m-am apucat eu de experimente in gradinareala, de aia e plina lumea de gradinari care, incet-incet, trec de limitele gradinaritului clasic, bazat pe chimicale de sinteza, indreptandu-se pe sumedenia de metode de gradinarit organic (care sunt pe cale de a cuceri lumea).
    Afacerile, dar si productia vor fi derulate tot mai mult de acasa, pe calculator / internet, ce sa mai faca lumea cu atat de mult timp liber cat se arata, face gradinareala, tine iepuri, gaini, prepelite, poate si o caprita, acolo, pentru lapte si ieduti, de Paste.

    Apreciază

    1. Să vă dau un răspuns sincer ? Cine fuge de cancer supraviețuiești poate chiar zeci de ani dar de el nu scapă.

      http://mysticway.bravehost.com/Jasmuheen.htm

      „Jasmuheen,maestru spiritual contemporan care traieste doar cu prana dupa ce a urmat programul de 21 de zile. ” după 20 și ceva de ani i-a recidivat cancerul.
      Dacă aveți o grădină bucurați-vă de gustul deosebit de bun al fructelor și legumelor netratate.

      Apreciază

      1. Citesc mult despre gradini. Exista posibilitati diverse de a avea gradina si daca stai la bloc. Cel mai simplu: pe balcon. In Germania, in diverse orase, am vazut siruri de gradini ale amatorilor, inchiriate pe mai multi ani sau chiar cumparate, in spatii special dedicate, beneficiind de utilitati specifice…Daca vrei, poti!
        Si nu vorbim aici neaparat despre cancer.

        Apreciază

      2. Având 2 băieți mari și apartamentul de doar două camere 😦 , balconul l-am transformat deja în bucătărie. Am dus, de fapt specialiștii, apa și gazele acolo și astfel fosta bucătărie a devenit o frumoasă cameră decomandată. În acești ani 😦 nici n-aș avea timpul necesar pentru grădină. Abia apuc să îmi văd florile din casă la sfârșit de săptămână când le și îngrijesc. Poate după ce mă pensionez să mă gândesc la ceva în acest sens, cine știe, dar duc dorul roșiilor pe care le mâncam din curtea noastră când eram acasă la mama.

        Apreciază

  9. Oare de ce am impresia că povestea cu aflatoxina e cam ca şi cu gripa aviară?

    Că o fi fost atunci au ba gripă aviară habar n-am…
    Ce e interesant e că s-au întâmplat ciudăţenii…
    Virusul ataca selectiv. Dacă la o avicola era implicat cineva important, virusul se ruşina şi pleca… evident că nu avea nici un fel de ruşine să atace la avicolele din vecini chiar dacă acolo măsurile de siguranţă erau destul de bune.
    Avicola care nu era a domnului Imortantu (ex Ad. Năstase) intrau în faliment deoarece cazul se mediatiza spunându-se că locul e infectat … şi nu că de acolo s-au recoltat probe care au fost trimise la laborator. Nici nu mai conta că după un timp (săptămâni) venea rezulatul de la laborator şi spunea că nu e vorba de virus…

    Deja clienţii migraseră spre avicola domnului Importantu, iar păsările existente fuseseră distruse preventiv …

    Ar fi trist să costatăm că aflatozina va închide ferme pentru a se dovedi mai apoi că e aiurea …

    Uite cum e cu aflatoxina:
    http://ro.wikipedia.org/wiki/Aflatoxine

    Nimeni nu spune că, citez:
    „Intoxicație acută a animalelor și omului cu cantități mari de aflatoxină se manifestă prin depresie, anorexie, diaree, insuficiență hepatică acută, icter, hemoragii, anemie și poate duce la moarte. La doze mari moartea poate surveni în câteva ore sau câteva zile, în funcție de doză și de sensibilitatea animalului sau omului. Leziunile hepatice (necroza, ciroza) apărute în intoxicație acută pot evolua spre carcinom hepatocelular.
    Consumul unor cantități mai mici de aflatoxină, dar timp mai îndelungat duce la apariția intoxicației cronice, care se manifestă prin anemie, icter ușor, și, eventual, dezvoltarea carcinomului hepatocelular.”

    E vorba de intoxicaţie „CU CANTITĂŢI MARI ŞI PE TERMEN LUNG”

    Cine bea o cană de lapte infectat dracu …
    Asta nu se spune …
    Din toată povestea eu văd cum există o asemănare cu povestea cu gripa aviară, cea porcină sau cu povestea cu vaca nebună… LUMEA TREBUIE SĂ SE SPERIE ŞI SĂ NU MAI CUMPERE PRODUSELE PE CARE LE CUMPĂRA …

    De fapt, dacă oamenii se tem de lapte, nu-i nici un bai … să treacă pe bere 😀

    Apreciază

  10. Am citit şi comentariile… Am răsuflat uşurată, spunându-mi: ” Uite de-aia nu mă uit eu la ştiri!” Toate sunt mult mai digerabile când le auzi comentate pe scurt de colegi sau, şi mai bine, comprimate pe un post de radio care transmite aproape exclusiv muzică. Am auzit atâtea informaţii neverificate, false, emise de jurnalişti care cândva îşi respectau profesia şi publicul, doar pentru a vinde sau pentru a lansa încă un scandal de presă, care apoi se dezumflă fără ca cineva să mai audă dezminţirile.

    Apreciază

  11. De asta imi place sa te citesc: incepusi cu 12 cuvinte si aflai cum stam cu protestul popesc, laptele batut si gradinile suspendate de la…bloc! Acum stiu de ce nu beau lapte, nu mananc spanac si ma gandesc sa ma apuc de yoga. Totusi parca nu as renunta inca la fripturici desi cred ca doar vrabiile raman de injectate!
    Lasand gluma, oricare ar fi hrana trupeasca, cand sufletul nu este linistit, te imbolnavesti. Asta imi este foarte clar.

    Apreciază

    1. Ai înțeles esențialul, ce gândim și simțim este mult mai important decât ce mâncăm sau bem. Iertându-ne dușmanii ne facem în primul rând bine nouă. 😛
      Cât despre informațiile pe care le-ai aflat, se datorează curiozității mele nesătule. 😆

      Apreciază

  12. Informaţia înseamnã putere! Şi da, cândva am spus cã cel mai mare rãu mi l-a fãcut un om care m-a determinat sã-l urãsc. Ura din sufletul meu era unul din marile pãcate pe care îl fãceam fãrã voia mea. Mi-a trebuit mult timp sã pot ierta.

    Apreciază

Lasă un comentariu