„Nu-i închis că a furat, e bărbat și -a violat !”

Un vecin pe nume Niky, băiat fin cu inclinații artistice , într-o noapte s-a îmbătat și împreună cu alții prieteni de gașcă au violat o fată.
În urma unui proces a fost încarcerat.
Mama lui, cred că nefericită în sufletul ei, le-a spus mândră vecinelor de vârsta ei :
„Nu-i închis că a furat, e bărbat și -a violat !”

Mi-am amintit de aceste vorbe ce ne-au șocat la vremea lor, acum mai bine de 30 ani, ieri la ședința de analiză a rezultatelor obținute de elevii liceului nostru. Procentul mare de nepromovați la simularea pentru examenul de bacalaureat , în special la obiectul matematică, a dus la discuții contradictorii. O colegă de-a mea, cam de aceeași vârstă și cu o educație asemănătoare, a cerut ca și ceilalți colegi profesori să nu le mai permită elevilor să copieze la lucrările scrise.
Pentru că-i promisesem că o susțin m-am ridicat și am spus , ceva ce repet precum Cato în senatul Romei, că de vină este conducerea actuală ca și cele trecute care au desemnat comisii, legal constituite de altfel, ce-au promovat elevii repetenți.
„ Ce semnal primesc elevii dintr-o clasă atunci când văd că acei elevi declarați repetenți sunt promovați peste 3 zile ? Că nu este necesar să învețe și că, indiferent de câte cunoștințe științifice au acumulat, vor absolvi liceul. ”
Unul dintre foștii directori, în loc să accepte realitatea, de fapt îl consider principalul vinovat, a ținut să spună cât de mândru este de elevii liceului nostru.
Nu cad în greșeala generalizării, sunt printre ei și elevi conștiincioși care își pregătesc zilnic temele și care învață fiecare lecție predată, dar consider că majoritatea dintre ei sunt indiferenți, au prieteni fără ambiții intelectuale, sau n-au capacitatea, IQ-ul, de a înțelege raționamentele logice matematice specifice nivelului liceal atâta timp cât nu au promovat examenul de capacitate, indiferent de numele pe care l-a purtat, din clasa a VIII a.
Și mama despre care –am povestit la început era mândră de fiul ei . În schimb, Niky a fost marcat toată viața, și-a regretat fapta fără a avea puterea de a se ierta pe sine însuși, și niciodată nu l-am mai văzut zâmbind măcar. I se citea nefericirea pe chip.
Chiar dacă fostul director de școală este orb și surd și nu realizează gravitatea situației, peste ani , acești elevi îi vor condamna pe toți cei vinovați acum.

8 gânduri despre „„Nu-i închis că a furat, e bărbat și -a violat !”

  1. Raman la parerea mea privind educatia: copiii, tinerii sunt un aluat moale in mainile adultilor, fie ei parinti, educatori sau doar intalniri intamplatoare. Sansa sau nesansa lor de a se intalni cu acesti adulti, le va marca viata si va fi hotaratoare pentru viitorul lor. Nu-i putem ferii de cele mai multe experiente, dar putem sa ne straduim sa nu le facem rau voit, atunci cand le minimalizam greselile, cand nu-i sanctionam si mai ales atunci cand prin comportamentul nostru le intarim credinta ca munca cinstita, efortul constant pentru educatie este fara rost.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s