O aniversare cu cântec

Era prin anul 1983, ar fi putut la fel de bine să fi fost chiar mai devreme cu un an, pentru că toți anii se desfășurau la fel de monoton și de total lipsiți de evenimente, nu tu scandaluri de presă, nu tu paparatzi, nu tu stenograme scurse direct în mâna presei, până și mitingurile de protest erau cu „voie de la prefectură ”, dar știu sigur că nu mă înșel în privința datei pentru că , indicator sigur, se petrecea după ce colega noastră se despărțise de marea ei iubire Cristi.

IMG0031A

Cum pe lumea asta se realizează și căsătorii aranjate, Mary a fost nevoită să accepte o astfel de relație după ce părinții ei au despărțit-o de Cristi , iar ca o compensație pentru că era încă nefericită, i s-a permis să-și petreacă ziua de naștere împreună cu ce invitați își dorea ea.
Mary o fată egoistă, singură la părinți și singura nepoată a bunicilor ei, nu avea prietene de suflet. De fapt nu avea nicio amică și risca să nu aibă în fața cui să se laude cu mâncarea pregătită pentru acest eveniment esențial pentru orgoliul său uriaș și pentru sufletu-i rănit.

flori-fluturi_39_b[1]

Se născuse într-o zi de 23 august și Mary era mândră de asta, a fixat petrecerea chiar în aceea seară pentru că zilele erau fierbinți cu toate că noi locuiam într-o zonă de deal.

Din gașcă făcea parte și adjunctul șefului de post, Gigi-Pacetu’ , un milițian tânăr și care nu apucase să se însoare.
Țineam la el ca la un frate, de fapt singurul pe care l-am numit astfel vreodată , pentru că se arăta grijuliu față de mine , ocrotitor cu toate că nu mi-era iubit, dar și pentru că, fiind mai bine plătit decât noi toți ceilalți, avea grijă să ne facă de fiecare dată cinste cu câte ceva de mâncare, Doamne cât de nemâncați eram cu toții, dar și cu câte-o băutură bună.
– Mie nu-mi place de ea, o să ne bată capul ore-n șir lăudându-se cu zestrea ei, ce rost are să mergem la o astfel de petrecere ?
Vera, una dintre prietenele mele, și cu mine, mai trecusem prin această experiență într-o seară de iarnă, ne întâlnisem în central comunei iar noi făcusem greșeala să ne plângem că am înghețat de frig, când Mary ne invitase să ne servească un ceai.
b[1]

Tot restul găștii a sărit cu gura pe mine :
–   Mâncăm și noi bine cu ocazia asta, hai nu fii fraieră ! Doar n-o să-și scoată astă seară toate covoarele !Hahaha !
Am izbucnit în râs alături de restul fetelor și, cu toate că nu speram să petrec cu adevărat, am acceptat să merg cu ei.
La Vera venise în concediu sora sa, învățătoare și ea, împreună cu soțul ei, un medic militar de etnie maghiară, băiat bun și plin de umor.
Cred că i-am cumpărat un cadou la care am contribuit cu toții, ceva mai degrabă simbolic decât valoros, florile le-a rupt Vera din propria-I grădină, ne-am gătit care mai de care mai frumos și –am plecat în grup spre casa Mariei.
Gigi ne aștepta în central comunei, el cumpărase ceva mai substanțial , nu-mi amintesc ce anume, și o sticlă de șampanie.
Potrivită evenimentului, șampania era și băutura mea preferată pentru că , poate din snobismul pe care mi-l bănuiesc a-l avea sau poate nu, consideram că e o băutură nobilă.
– Băi soro, te amedez ! Mi-a zis polițaiul când ne-am întâlnit.
Trebuia să pui drapelul, doar este 23 august. Ai mai văzut tu instituție a statului fără tricolor ?

IMG0041A
– Tu vorbești serios ? De unde era să iau tricolorul ca să-l înalț ? Ni l-au furat , tu ar trebui să știi cine,  la 1mai și altul nu ne-au mai dat de la primărie.
– Cum, mă întrebi dacă te amendez ? Milițianul român și pe mă-sa o amendează dac-o prinde-n flagrant !
Nu l-am crezut dar m-am prefăcut speriată. În drumul nostru către casa sărbătoritei am trecut pe lângă postul de poliție iar „ frate-miu ” Gigel a avut prilejul să-mi arate și să se laude cu drapelul arborat de el pe clădirea postului de miliție.
– Sunt mai responsabil decât tine, așa sunteți voi intelectualii indolenți , am călcat mătasea drapelului înainte de- al pune acolo sus.
Gigi-Pacetu’, avea doar opt clase și-l poreclisem amândouă astfel de când îi trimisese un bilet Verei, plin de greșeli de ortografie , în care o anunța despre un pachet pe care urma să il trimită mai târziu, avea și el orgoliul său și simțea nevoia să ne atenționeze că statul pe oameni responsabili ca el se bazează.

1245877503c20414ca[1]

Așa cum mă așteptam, a durat vreo oră pănă s-a pus fața de masă, albă și apretată coală de hârtie, și încă o oră până s-au așezat vesela și tacâmurile.
Cum ne plictiseam, nu știu cui i-a venit ideea să se deschidă sticla de șampanie pe care o adusesem noi drept cadou. Nu cred că mi-a revenit mai mult de un pahar dar cum eram nemâncată, ce mâncasem eu pe la prânz n-avea cum să fie stavilă amețelii ce

m-a apucat, mi-a trecut starea aceea de totală nemulțumire ce se datora gândurilor ce mă bântuiau.
În timp ce familia mea, o și vedeam cu ochii minții, reunită , cum se întâmpla de fiecare dată când era un moment propice, se distra pe cinste, eu trebuia să stau țeapănă fără să mă îmbie nimeni cu nimic.
Se lăsase noaptea, pe la ora 23 am fost serviți cu tradiționala țuică și niște antreuri reci. Am băut și un păhărel de țuică, nu-mi place dar, cum toată lumea o lăuda ca fiind una de calitate, am vrut să verific dacă era adevărat.

IMG0036A
Mai erau doar câteva minute, urma să bată ceasul de miezul nopții, când m-am gândit să le fac o surpriză.
M-am strecurat fără să mă vadă cineva din casă și am mers în curtea postului de miliție.
M-am întors repede, nu – mi observase nimeni lipsa și nici pe stradă nu mă întâlnisem cu nicio persoană.
Se desfăcuse a doua sticlă de șampanie, se turna în pahare, cineva stătea cu un aparat de fotografiat în mână ca să poată să imortalizeze evenimentul când am apărut el veselă:
– Ca să nu mă mai amendezi Gigele, de ziua ta dragă Mary, uite ce v-am adus !
În acel moment am desfăcut încântată trofeul furtului meu, tricolorul din postul de miliție.

022246-coreopsis[1]

Făcusem armata, sunt sublocotenent în rezervă, dar gluma mi se păruse atât de bună încât nu-mi fusese defel gândul la repercusiuni.
Atât Gigi-Pacetu’ cât și Bertzi, medicul militar, s- au albit la față devenind livizi. La Gigel, blond cu ochii albaștrii de felul său , era o culoare aproape normală, în schimb, observându-i paloarea lui Bertzi, care era un brunet focos, s-au speriat până și și doamnele.
Gigel a smuls drapelul, din locul unde-l așezasem artistic pentru fotografiere, și-a fugit să-l arboreze la loc până nu descoperea nimeni dispariția sa.
– Tu realizezi ce-ai făcut ? A reușit să vorbească Bertzi după momentul de muțenie în care rămăsese preț de câteva minute.
– Se desființa unitatea ! i-am răspuns eu calmă. Ce voiai să-i plătesc amenda ?

1. tibi 2. tibi 2
3. almanahe 4. Vero
5. Vero 2 6. dor
7. Dictatura Justitiei 8. Scorpio
9. cita 10. La Fee
11. vavaly 12. Dia na
13. mitzaabiciclista

Iar  psi , diriga noastră, este cea care ne alege temele.

44 de gânduri despre „O aniversare cu cântec

 1. Waw. Ce factor perturbator erai !
  De mica simteai ca lucrurile trebuie sa se schimbe! Instince, nu gluma! 🙂
  Noroc cu prietenii ca altfel… prindeai revolutia, Doamne fereste, la Jilava! 🙂

  Apreciază

 2. Beam cu un vecin in urma cu foarte multi ani.Plangea.A doua zi era luat in armata.A spart sticla de bere de draci.Cum sa faca sa fie in Ploiesti….nu a fost de la inceput in Ploiesti.Eu radeam in hohote…..pe tine nu te inhata astia?De ce pe mine?
  Pai eu sunt smecher….am zeci de adrese si ma pot piti usor.Cum sa ma gaseasca?
  Si asa am scapat de armata….toti vecinii mei au facut-o.Eu ninini…..hihihi

  Apreciază

  1. Am vrut să-mi scot un certificat ca să scaphttps://i2.wp.com/www.psi-words.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif dar mama s-a opus.https://i2.wp.com/www.psi-words.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif
   Bocancii erau https://i2.wp.com/www.psi-words.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif grei , hainele de-o tonă
   https://i2.wp.com/www.psi-words.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif, nu-mi plăcea să mânânc decât acasă.
   De atunci nu mai fac fasoane și mi se întâmplă să accept să beau după cineva. Înainte de a face armata nu beam după nimeni apă !https://i0.wp.com/www.psi-words.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif

   Apreciază

 3. Eu nu stau in adresa de domiciliu.Mi-au venit scrisori sa ma prezint in armata.Am ras de ei.Mi-am schimbat adresa de domiciliu in Bucuresti.Veneau scrisorile acolo.Mi-am schimbat adresa de domiciliu la tara.Veneau si acolo.
  Pe urma nu a mai fost obligatorie,Uraaaaa,am scapat!
  La fel fac si cu pensia privata….

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s