În așteptarea nașterii Domnului, gânduri răzlețe despre comunism și ceaușism

Acum 23 ani, când eram tânără și ușor de manipulat, lasă că unii îmbătrânesc degeaba fără șansa de a se maturiza vreodată, când încă îmi mai trăiau mama, tata, mătușă-mea Marta, soacră-mea , socru-miu și toți unchii și mătușile, când eram siguri de faptul că suntem o națiune de 24 000 000 cetățeni, nu ne îndoiam ca în acest moment în care liberalul Radu Stroe, proaspăt uns iar ministru , nu ține să ne dezvăluie misterul legat de numărul exact de români rămași în viață, în această seară de Ajun nu aflaserăm că dictatorii au fost prinși și că li se hotărâse deja soarta.

60210711[1]
Acum 39 ani, e drept că nu în Ajunul Crăciunului ci în ziua de 30 decembrie, zi în care ni se amintea, de cum ne trezeam și până adormeam , despre (30 decembrie 1947) momentul istoric cu care comuniștii se lăudau anual pentru că reușiseră să-l oblige pe Regele Mihai să abdice, nu-mi iese din minte această scenă, mă văd , alături de alți cetățeni de vârste diferite, fugind disperată după un camion plin cu brazi.

UMFcorpAmica[1]

N-am să vă mint afirmând că eram pătrunsă de simbolul nașterii Domnului, eram disperată că Moș Gerilă îmi va lăsa șosetele și pijamaua undeva pe jos pentru că nu aveam un brăduț , câți au înțeles oare ieri, când Traian Băsescu a fost întrebat despre cadourile pe care le așteaptă de la Moș Crăciun, că actualul președinte a avut o copilărie obișnuită ca și noi, și că în acel an nu va mirosi, pe lângă cozonaci , sarmale și țuică fiartă, a aer ozonat de munte .

Cea-mai-ieftina-piata-din-Craiova[1]

Astăzi, când unii sunt ajunși oale și ulcele iar dorul de ei este mai dureros, mă gândesc , sunt cinică sau doar răutăcioasă, că dacă președintele Ceaușescu , în loc să strângă lumea în piața Palatului ca să-l ovaționeze , ar fi dat ordin să fie puse în vânzare toate cele necesare petrecerii, multă mâncare și băutură, și dacă ar fi reușit să reziste până în pragul sărbătorilor de iarnă n-ar mai fi avut loc nicio răzmeriță.
Se prea poate să mă înșel dar toate revoltele „ spontane ” pe care le-am urmărit în ultimii ani la televizor m-au determinat să fiu circumspectă la avântul revoluționar al românilor.

Reclame

23 de gânduri despre „În așteptarea nașterii Domnului, gânduri răzlețe despre comunism și ceaușism

 1. Servus!
  Ceuşescu avea soarta pecetluită încă de la întîlnirea de la Malta 2-4 decembrie 1989.
  Nimic nu-l putea face să reziste în continuare.
  Oricum, a rezistat mai mult decît oricare altă dictator est european dar jocurile erau făcute.
  Ştia el ce ştia cînd a spus că-l săpau agenţi atît din est cît şi din vest.
  Iar cine l-a pus să adune mulţimea pe 21 decembrie, ŞTIA foarte bine ce face.
  Planul era gata de mult şi nu trebuia decît pus în aplicare.
  După tentativa de amorsare de la Iaşi din 14 decembrie, a urmat cea reuşită de la Timişoara din 17 decembrie.
  Bucureştiul era logic să fie următoarea mişcare, ca fiind centrul puterii.
  Brucan a fost coordonatorul, el a avut grijă de derularea evenimentelor, iar după vreo şase săptămîni, parcă, a ieşit public şi a afirmat, citez: „misiunea mea s-a încheiat”.
  Din acel moment, Brucan a ieşit de pe prima scenă.
  Partida fusese cîştigată aşa după cum se plănuise, de Iliescu şi de camarila sa.

  Apreciază

  1. Bună !
   Tibi, îți mulțumesc pentru comentariu. El adaugă, în stilul tău caracteristic, aceea notă de concret și de rațional.
   Tu de fapt întărești, într-un anumit fel, ceea ce am afirmat, și eu, și anume faptul că toți acei care coordonaseră și puseseră în aplicare planul stabilit de „Iliescu şi de camarila sa ” erau în slujba cuiva și nu doar animați de idealuri revoluționare.
   Ceilalți, morții de la Timișoara și cei din București,răniții dar și cei care-am scăpat neatinși fizic dar puternic marcați mental și sufletește, da, noi am fost în modul cel mai sincer revoluționari pentru că ne anina o idee sau mai bine zis un ideal.

   Apreciază

 2. Ceausescu a fost omorat pentru ca nu a vrut sa imprumute tara fmi-ului.Datoria Romaniei ajunsese la 0.In perioada aia ziceau toti ca a innebunit cu economia,nu mai aveam lumina,caldura.
  Pe vremea lui Iliescu Romania avea 8 milioane euro datorii,acum avem 100 miliarde euro datorii(sub Basescu)
  Ceausestii au fost omorati de subalternul lor,Iliescu,care a luat puterea de la generalul armatei.Acum se afla in puscarie,condamnat la 15 ani.Iliescu e liber,din „cauza” procurorului care e propus de ministrul justitie in functia de procuror general.Cum pot sa ajunga incompetentii in functiile astea?
  Si acum generalul regreta pentru ca i-a dat puterea lui Iliescu.

  Apreciază

  1. Dacă este adevărat, dar eu mă îndoiesc sincer, că președintele „Ceausescu a fost omorat pentru ca nu a vrut sa imprumute tara fmi-ului ” înseamnă că „Iliescu,care a luat puterea de la generalul armatei ” este un trădător care a făcut jocurile străinătății sau greșesc eu în raționamente ?
   Atunci mă întreb , pe bună dreptate, de ce îi susțineți cu votul dvs. pe niște trădători de țară ?

   Apreciază

   1. Pai Iliescu este onorific.Nu mai are cuvant de spus.Sau poate sa spuna ce vrea,nu e bagat in seama.Nu inseamna ca toti sunt criminali.
    La ordinul lui Iliescu s-a facut asa zisa judecata a ceausestilor.
    Nu inteleg de ce justitia apara acesti criminali.

    Apreciază

   2. De ce este oare lupta pe justiție ? Pentru ca să-i apere pe corupți, pe cei care fac trafic de influență și pe criminalii din zilele care au urmat trădării lui Ceaușescu.
    Știați în mod sigur că Tiberiu Nițu , cel propus ca șef la Parcetul General, este luptător în revoluție . 😆
    Lupul pus să păzească oile nevinovate ! 😆
    Hahaaaaa !

    Apreciază

 3. De ce unii nu vad lucrurile cum trebuie?PDL-istii au nenorocit Romania.Ne-au facut datorii de 100 miliarde euro.E asa sau nu e asa?Cum sa traim bine,cand avem asemenea datorii?Asta inseamna pib-ul Romaniei pe un an.Ata inseamna ca vor trebui platite datoriile iar bugetul Romaniei sa scada.
  Acum usl-istii spun ca vor sa reduca taxele si impozitele.Mi-e greu sa cred asta.Din contra,cred ca se vor majora.

  Apreciază

 4. Carmen, Sărbători Fericite! 🙂

  Ai dreptate! Revolta antenistilor din solda varanului, de pildă, continuă să producă indivizi inepţi, rostogolitori de inepţii. Cred totuşi, că stocul e în scădere. Ăia puţini care nu se mai vindecă, însă, îmi amintesc de inşii ăia care-l comemorau pe Cească, ieri, în ghencea. Precis l-au votat pe iliescu, cu aceeaşi convingere cu care îl plângeau pe împuşcatu’. În creiere de astea nici chirurgii dacă s-ar băga n-ar găsi decât câlţi roşii 🙂

  Apreciază

  1. Nora, îți mulțumesc ! Sper să avem cu toții acele zile liniștite pe care le merităm. Cei care le merităm și nu anteniștii din slujba văranului sau oamenii lui Ghiță.
   Din acest punct de vedere, mă refer la „ stocul ” pe care l-ai adus tu în discuție, natura și timpul ca de fiecare dată rezolvă această problemă.

   Apreciază

  1. Nu din cauza lui Băsescu ? Nu cumva el a uitat să repare instalația ? Într-adevăr, premierul unei țări este vinovat de orice furtișag, de orice delăsare sau afacere oneroasă făcută de către funcționarii statului. Când îl vom învinovăți pe Ponta că o femeie a fost maltratată de polițiști ? Este ultima știre dată de România TV.

   Apreciază

 5. Pentru conformitate: nici-o ţară nu împrumută FMI. Toate ţările care fac parte din FMI, contribuie cu o sumă – în monedă naţională – la Fond. FMI este un soi de CAR* al ţărilor; rostul FMI este să împrumute ţările participante cu sume de bani muuuult sub dobînda pieţii financiare – pe de o parte – şi să dea un semnal pozitiv învestitorilor strategici, că ţara împrumută este solvabilă. Restul sunt fantasmagorii.
  *CAR este pentru cei care nu ştiu, o Casă de Ajutor Reciproc. Un mecanism care instituie prudenţa în cheltuielile nesăbuite cu caracter electoral, cheltuieli care adîncesc deficitul bugetar şi-l fac nesustenabil. Mai pe scurt spus, FMI taie cheful guvernanţilor de risipă din banii publici, în anumite limite, desigur.

  Apreciază

  1. Tibi, personal mă bucur de faptul că există un for superior care stă cu ochii pe modul în care sunt gestionați banii țării. Tăriceanu ca premier s-a purtat ca un nemernic prădând, pentru a câștiga voturile, țara mai rău decât năvălitorii turci.

   Apreciază

 6. Bine atunci sa ne imprumutam de la FMI….adica de la Bilderberg. Noi ne-am imprumutam 20 miliarde euro candva si trebuia sa dam inapoi 26 miliarde euro……pe urma am mai luat bani de la fmi.

  Apreciază

  1. M -am împrumutat 500 000 000 lei vechi în anul 2006 și cred că trebuie să rambursez
   1200 000 000 până în 2015. În schimbul sacrificiului în fiecare zi mă bucur de apartamentul meu.
   Dacă avem doar atât de rambursat înseamnă că a fost o dobândă mică, preferențială.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s