Bufonul regelui Crin

De când am descoperit binefacerile internetului recunosc cu tristețe, cu amărăciune chiar, că nu mai deschid nicio carte,  fie că e cea de bucate, moștenire, singura de fapt de la soacră mea , sau DEX-ul greu, amintire scumpă și dragă  de la mama , așezat sus de tot în bibliotecă, ca să nu ajungă în ghiarele motanului,  și cu scrisul mărunt pentru a cărui folosire ar trebui să fac rost de o lupă.
De aceea, și astăzi ca și în alte zile, mă voi referi Wikipedia.

Acolo veți găsi scris cum că Bufonul era, la origine, un personaj comic, îmbrăcat în haine grotești, care era ținut fără niciun risc pentru el „ la curțile medievale să distreze un suveran sau un senior feudal , cu glume, gesturi, strâmbături, denumit și măscărici, paiață, nebun.
„ În Evul Mediu nebunul regelui era autorizat să spună ” cu curaj adevărul,

luându-l în râs pe suveran , fiind singurul care avea dreptul să spună tot ce un om normal nu-i putea spune regelui, fără grave consecințe punitive.”
În prezent, și aici pot să afirm în liniște , fără să mă tem de consecințe, că Wikipedia greșește prin omisiune , „ bufonul este un actor îmbrăcat caraghios, care interpretează roluri de un comic exagerat” , cu replici imposibile în viața cotidiană cea care este plină totuși de o agitație nesănătoasă , „ pentru a amuza publicul spectator, om care stârnește râsul cu glumele, faptele sau strâmbăturile sale.”


Am putea să adăugăm, fără să greșim, la descrierea Bufonului ,  mă refer la cea din Wikipedia, că mai există categorii , deghizate în patroni sau politicieni , de cetățeni care joacă cu multă plăcere rolul de bufoni.
Se rotesc în„ cercuri înalte ”crezând că bogăția, datorată de multe ori afacerilor necurate, le conferă un statut de rege , neînțelegând că nu tuturor viețuitoarelor le este posibilă etapa de crisalidă, când de fapt ei au rămas la stadiul de bufoni.


Cred că n-au trecut trei zile de când un oier ajuns boier , mă refer la distinsul domn Gigi Becali, i-a trântit în față unei doamne, este vorba de Adriana Săftoiu, un adevăr pe care nimeni n-ar fi avut neobrăzarea să o facă.
Toți cei care erau martori, realizatoarea emisiunii și politicienii prezenți, au tăcut făcându-se , precum nobilii altă dată, că nu aud.
Gigi Becali este un bufon modern , un măscărici bogat, pentru care încă nu s-a inventat  antidotul  (Gigi Becali, acuzat ca a dat o teapa de proportii: ”E strigator la cer ce-a facut!”)  sau pe care nimeni nu vrea să il aplice în iarna politicii românești.

Limba lui Becali, biciul lui Antonescu (Opinii)

  psi ne-a lăsat duzina și ne-a dăruit imaginea unui castel de pe vremea când bunul gust și refinamentul erau încă la mare valoare. Carmen Pricop, dordefemeie, virusverbalis, Scorpio, vavaly,  irealia,  psi, Vero, almanahe, cammely, Some Words, Raftul cu ganduri,Mariana,

Vant de toamna

25 de gânduri despre „Bufonul regelui Crin

  1. Şi mie-mi place foarte mult cum ai inserat cuvintele!

    În rest, nu pot să spun decât că avem politicienii pe care-i merităm! Cine-i de vină că nu suntem în stare să alegem unii mai de soi?

    Apreciază

    1. Bună seara și bine-ai revenit !
      Ai dreptate! Nici nu este nevoie să citesc articolul, o voi face însă, dar de ce nu te revolți de faptul că ani de zile s-au dat pomeni electorale, s-a furat și s-a făcut evaziune fiscală de către toți cei care astăzi ne râd în nas cu bogățiile lor fără ca vreunul dintre ei să plătească cu adevărat ?
      I s-a confiscat cumva averea ilicită lui Adrian Năstase și eu n-am aflat cumva ?
      În mod sigur nu te revoltă limbajul neacademic al lui Becali pentru că altfel nu înțeleg de ce nu ai comentat nimic sau greșesc ?

      Apreciază

      1. Sărut mâna şi bine te-am găsit !
        Mă revolt pentru tot ce ai menţionat,ba chiar pentru mult mai multe … pe care nu le-ai menţionat 😀 !!!
        Nu de ani de zile ci din totdeauna s-au dat pomeni electorale,s-a furat şi s-a făcut evaziune fiscală!Toţi,şi de toate culorile,s-au luptat cu toate mijloacele,cele mai josnice,ca să pună mâna pe ciolan,şi când au pus mâna pe ciolan s-au îmbogăţit peste noapte şi au început să ne râdă-n nas cu bogăţiile lor fără ca vreunul din ei să plătească!!!
        Nu,averea ilicită a lui Năstase nu a fost confiscată,aşa cum nu a fost confiscată nici averea ilicită a lui Videanu,Blejnar,Berceanu,Boureanu,etc. !!!
        Limbajul lui Becali e vulgar (ai fost prea îngăduitoare numindu-l „neacademic”),la fel ca al lui VC Tudor,un limbaj al celor care fac parte din scursura societăţii.Mă consider un pic mai sus în ierarhia societăţii pentru a-mi permite să comentez oameni de teapa lui Becali şi VC Tudor,şi cu atât mai puţin să mă mai şi revolt!!! Sper ca în curând să dispară în negura istoriei şi să uităm că au existat !!!
        Mă doare altceva,criza cruntă prin care am trecut şi criza şi mai cruntă care va veni au fost gândite şi programate cu muuulţi ani în urmă:

        Mă doare că noi,oamenii de rând,prostimea,suntem pe nivelul 8,cel mai de jos,în Piramida puterii şi nu avem nici cea mai mică şansă să scăpăm de acolo!!!Nu ne lasă cei care ţin cu dinţii de fotoliile puterii (fie Preşedinţie,fie Guvern,fie Parlament) şi execută întocmai şi la timp ordinele de distrugere a ţării şi exterminare a populaţiei ale „stăpânilor” puterii !!!
        Mă doare că noi,nivelul 8,nu înţelegem ce se întâmplă cu noi şi ce ni se pregăteşte.Ne atacăm unii pe ceilalţi pentru nenorocirile şi nemerniciile făcute de „idolii” celorlalţi închizând ochii la nenorocirile şi nemerniciile făcute de „idolii” noştri!!!Eu,slavă Domnului,nu am nici un „idol”!! Dar şi fără „idol” tot sunt atacat că nu mă revolt pe „idolii” celorlalţi !!!
        S-auzim şi de bine,deşi mă-ndoiesc că va fi curând,că de rele …. ca de mere pădureţe!!!

        Apreciază

      2. Bogdan, nu te contrazic cu nimic dar niciodată și în nicio societate, indiferent cum s-a numit și cât de democratică ar fi fost, nu toți cetățenii săi au fost la fel de puternici, influenți și bogați.
        Nu-ți amărî sufletul ! Eu credeam că mă găsesc pe un nivel mult mai jos.
        😆 Toți plecăm de pe lumea aceasta doar între patru scânduri. 😆

        Apreciază

      3. Carmen,un nivel mai jos nu mai este,suntem pe ultimul nivel!
        Da,TOŢI plecăm doar între 4 scânduri şi de aceea nu pot să-i înţeleg,şi de aceea îmi vine să urluuu!!!Dar nu urlu pentru că aş urla în pustiu şi nu are rost să mă consum în van!!!Simt că va mai curge muuuultă apă pe Dâmboviţa până se va întrezări luminiţa de la capătul tunelului 😀 ,dacă nu se va stinge până atunci !!!
        Gata cu lamentările,se apropie Moş Nicolae,Moş Crăciun,Anul Nou!!!Să le întâmpinăm cu veselie şi speranţă de mai bine, conform datinelor strămoşeşti!!!

        Apreciază

  2. Ca veni vorba de ..oieri..
    Unui cioban i se ia un interviu:
    Reporter:-Ia zi bade, dau oile lapte?
    Cioban:-Alea albe…
    R:-S-alea negre?
    C:-S-alea negre…
    R:-da` lana au?
    C:-Alea albe..
    R:-S-alea negre?
    C:-S-alea negre…
    R:-Carne buna au?
    C:-Alea albe…
    R:-S-alea negre?
    C:-S-alea negre…
    R:-Bade, m-ai innebunit! de ce le tot pui pe alea albe inainte???
    C:-Alea albe-s ale mele…
    R:-Ahaaa…Am inteles acuma… Si alea negre?
    C:-S-alea negre…
    ps/O zi cum iti doresti! :))

    Apreciază

Lasă un comentariu