Bărbații din viața mea : eu sunt acum

I. Cel mai mult în „ Roțile ” , cartea scrisă de Arthur Hailey, dincolo de poveștile de dragoste pe care le-am și uitat , m-au impresionat într-un mod profund descrierile ample despre muncitorii care trebuiau să asambleze, într-un timp record, zilnic aceeași parte a unei mașini. Și nu una ci foarte multe.
Același ritual repetat de zeci de ori zilnic, repetat în fiecare zi a săptămânii, în fiecare săptămână a lunii, în fiecare lună a anului.
Robotizarea îl arunca pe omul obligat să muncească zilnic astfel, contra cronometru, direct în brațele lui Bachus.
Cartea, cred că era încă proaspăt scrisă, am citit-o în anii aceia din perioada comunistă, cu zile lungi și nesfârșite, în care plictiseala era un cuvânt și un sentiment obișnuit.
Vremurile s-au schimbat, nu neapărat în bine, și gândurile mele se îndreaptă tot mai mult spre cercetarea naturii relațiilor umane care, cum este de așteptat, se desfășoară mai puțin în viața privată ci mai mult la locul de muncă.
Ne epuizăm zi de zi energia, răbdarea și imaginația , vânzându-ne , forța de muncă și sănătatea, de cele mai multe ori pe salarii derizorii.
Chiar dacă munca noastră, ne amăgim orgoliul că nu seamănă cu a muncitorilor din romanul „ Roțile ”, este departe de a fi precum cea a sclavilor de pe plantațiile din Sudul Americii sau cea a ocnașilor de pe corăbii, de multe ori devine lipsită de pasiune.


II Eu sunt acum ca un robot care trebuie să urce și să coboare zilnic nu știu câte zeci de trepte.
Cancelaria profesorilor, unde stau cataloagele, se găsește la parter iar clasele, cele la care predau eu , sunt la etajul doi al școlii adică la o înălțime egală cu etajul patru al unui bloc obișnuit.
Ca urmare traseul meu zilnic este următorul :
Parter / etaj \parter /etaj \ parter/ etaj \ parter / etaj \ parter / etaj \ parter / etaj \ parter/ etaj \ parter/ etaj \ parter.


Eu sunt acum profesoară la liceu.
Vinerea care a trecut am pierdut aproape 10 minute cu o elevă de clasa a X a ca să o las pe ea să rezolve singură un exercițiu teribil de dificil.

x_1=(1-1)/3
După 5 minute lungi, de îmi venea să-mi smulg părul din cap gândindu-mă la cruda mea soartă de profesor , eleva a scris pe tablă 1-1=0
Au urmat alte 5 minute în care 0/3 nu puteam să știm cu exactitate cu cât este egal.

Cum bine scria Tibi Orasanu în  Durerea unui gînd.
„Avem o singură problemă: incapacitatea noastră de-a accepta vina care ne aparţine; şi găsim întotdeauna, un subterfugiu ieftin: transferarea vinilor noastre, către un individ oarecare, care s-a purtat cu noi, cu adversitate. Niciodată înfernul nu este în noi; întotdeauna infernul aparţine în totalitate, celorlalţi: cei către care transferăm totalitatea eşecurilor noastre. ”
eleva mea a început să se plângă cum că profesoara de anul trecut, cea cu care învățase în clasa a IX a , nu a învățat-o nimic.
Nu m-a surprins pentru că , doar cu o săptămână înainte, o altă elevă și-a motivat neștiința spunând că fosta sa profesoară era alcoolică ! Nimic mai neadevărat.

Mă uit la unghiile albastre cu steluțe negre  ale elevei de la tablă, este o alta și exercițiul ei este la fel de dificil x= 1+9∙6, nu știu încă dacă nu cunoaște ordinea efectuării operațiilor sau tabla înmulțirii, și am bucuria să constat că nu se plânge de faptul că riscă să i se rupă vreuna, din unghiuțe,  și nici nu cxheamă pe cineva ca să-i șteargă tabla de praf.

O mare realizare după un an de când sunt profesoară în acest liceu !

Eu sunt acum gripată .

Un mare impact asupra alegerii temei a avut-o și Cristina cu comentariul său    făcut la Sindicatele din învățământ fac politică fără jenă ! « Dictatura justitiei

Să sperăm că psi 

mă va crede că de trei zile încerc să scriu un comentariu pe blogul ei și nu reușesc.

Să sperăm că toți membrii clubului Psi vor veni la întâlnirea de mâine .

Să sperăm că lista va fi următoarea : Clubul psi

 Almanahe, Altcersenin, Anacondele, Cammely, Cantina socială, Carmen Pricop, Cita, Cristian, Dagatha, Dor de femeie, Drugwash, Icognito, Irealia, Scorpio, Simona R, Tibi, Vanessa, Vero , Vero vers, Virusverbalis.

Noapte bună !

Bună dimineața !

psi,  Scorpio, carmen pricop, almanahe, dordefemeie, dagatha

27 de gânduri despre „Bărbații din viața mea : eu sunt acum

 1. Hehehe, mi-am pus neuroana la muncă de dimineaţă şi-a rezolvat exerciţiile! 🙂
  Să ştii că singura dată în viaţa mea de şcolăriţă când am fost luată la mişto la şcoală a fost la ora de mate, când, fără să am unghii făcute cu lac, am stat ca boua şi m-am holbat la cârnaţul de pe tablă pe care nu ştiam de unde să-l apuc. Iar profesorul a decis să mă întrebe, într-un final, dacă vreau să ajung secretară, că i se părea că ştiu scrie după dictare. În fine, am perceput toată isprava ca pe-o umilinţă ieftină, că doar îi spusesem din prima secundă că nu ştiu rezolva minunea, dar a insistat să mă ţină acolo… Eu şi acum cred că unii dintre noi nu avem, pur şi simplu, dezvoltată acea parte a creierului care se ocupă de materiile reale. Dacă mai pui dezinteresul, insuccesul e garantat!
  Cât despre blogul lui psi vin cu un back-up puternic şi spun că aseară n-am putut intra să aflu tema de azi, prin urmare nu mi-am făcut-o, încă. Să vedem mai încolo.

  Apreciază

  1. Draga mea, îmi pare rău că ți-am amintit despre orele de mate’ dar ce povestești tu nu suferă comparare cu ce descriu eu.
   Un cârnat, Doamne, câte a mai trebuit să rezolv, nu este 1-1 =? , exercițiu de clasa I, și nici 1+9×6 , unde este vorba de ordinea efectuării , nu-i exercițiu de liceu.
   Matematica este mai ușoară decât orice materie dar nu trebuie pierdută nicio lecție. Toate se leagă.

   Apreciază

   1. Să înțeleg că n-ai trecut în viață prin întâmplări mult mai grave care să facă să se estompeze niște amărâte de ore de matematică ?
    Eu mă îngrozesc amintindu-mi de multe altele. Să fii fericită în continuare și astea să-ți fie marile nenorociri !

    Apreciază

 2. Unchiul meu proiecta masini.A vazut si el cum lucrau muncittorii.O masina are cel putin 5000 de piese.Se intreba cum e posibil sa isi cumpere cineva o masina intr-un an din salariu.
  Eu i-am spus ca sunt oameni care isi pot cumpara pe zi un Ferrari..Discutam de Romania…

  Apreciază

 3. Toate-s cu „roţile”-n sus! Şi, de la o vreme parcă aş avea o extensie anume a conştiinţei colective, încasez absolut orice n-are legătură cu mine, decât tangenţial, dările la STAT(bine i-a mai pus numele cine i l-a pus, fiindcă stă şi-atât) ne mănâncă tinereţile si ne nelinişteşte viitoarele bătrâneţi…şi tot aşa. Mă întreb până unde, până când?
  Sănătate, Carmen şi tărie-n glas, ca şi până acum! Până nu ne-or amuţi ăştia de tot… 😦

  Apreciază

  1. Trei colege au venit, vinerea trecută, din biroul directorului cu lacrimi în ochi.
   Am visat urât apoi și eu.
   Oli, ei vor reuși să ne amuțească doar dacă vom avea persoane, printre noi, care vor gândi că este mai bine să colaboreze cu ei, cu stăpânii. 🙄

   Apreciază

 4. Dezavantajele extremelorDacă terasa este un atu în cazul construcţiilor noi, penthouse-urile, de pildă, fiind de regulă cele mai scumpe apartamente dintr-un bloc nou, tot terasa este invocată ca principală obiecţie în cazul apartamentelor vechi situate la ultimul etaj, din cauza pericolului de inundaţii. Dezavantajate de preţ sunt şi apartamentele de la parterul blocurilor vechi, chiar dacă din motive complet diferite: traficul intens, subsolul blocului şi teama de spargeri fiind principalele obiecţii ridicate de cumpărători. Aceste obiecţii se reflectă şi în preţ. La Iaşi, de exemplu, preţul mediu solicitat pentru un apartament vechi cu două camere situat la parter este de 40.648 euro, cu 10,6% mai mic decât un apartament situat la un etaj intermediar, pentru care proprietarii solicită în medie 45.476 euro. La Cluj-Napoca, Braşov şi Constanţa întâlnim aceeaşi diferenţă de preţ, de 4-4,1%, între cele două categorii de locuinţe, diferenţa reprezentând aproximativ 2.000 de euro în cazul unui apartament vechi cu două camere cu o suprafaţă utilă de 50 mp. La Bucureşti, o locuinţă situată la parter este cu aproximativ 3% mai ieftină.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s