De ce ne iubim…. hoții

Un barbat care a furat telefonul mobil unui bolnav de Ebola din spitalul Kagadi, Uganda, s-a infectat la randul sau cu acest virus mortal.
Un barbat care a furat telefonul mobil unui bolnav de Ebola din spitalul Kagadi, Uganda, s-a infectat la randul sau cu acest virus mortal.

Ați observant cumva ce îngăduitori sunt românii față de hoți ? Mult mai indulgenți decât față de o … târfă chiar și doar politică .
De cele mai multe ori auzi pe câte-un cetățean lăudându-și primarul atunci te întrebi pe bună dreptate unde s-au dus banii alocați pentru o lucrare sau alta.
„ O fi furat, nu zic nu, dar și pentru localitate noastră a făcut câte ceva. ” spune cu conștiință civică respectivul.

Citind Frăția interlopilor – azi: filiala Cluj a așa-zisului Partid Național Liberal
mi-am amintit că țineam puse bine, undeva în memorie mea, amintiri din tinerețea mea.
Undeva într-o localitate, nu-I spun numele, la o școală , nu dau amănunte, era director o persoană care se bucura la orice nimic pe care putea să și-l însușească și să-l ducă acasă.

 
Că era vorba de prunele, pentru țuică sau magiun, sau de merele culese din pomii ce se găseau în curtea școlii, că era vorba de fasolea, roșiile sau porumbul culese de pe lotul școlar, că se rezuma la câte-un obiect de mobilier, nimic nu oprea aceea persoană să sustragă ritmic și constat câte ceva.
Noi, colectivul de dascăli, ne distram copios pe seama acestui viciu , nu era bolnavă persoana cum v-ați putea imagina, dar și-l speculam de câte ori aveam nevoie să ieșim dintr-un impas.
Persoana care primea indemnizație de conducere nu avea nicio autoritate în fața noastră. Orice încercare de-a sa de a ne struna se termina cu o aluzie la vreun furt de-al său iar , dacă se prefăcea că nu pricepe referirea la gesturile sale vinovate , atacul devenea direct.
Numai cine n-a avut un șef corupt nu știe ce noroc, ce pomană, pentru subaltern este un astfel de individ .Există și dezavantaje dar de dragul libertății pe care ți-o conferă o astfel de situație merită să treci prin ele.
Îmi amintesc de iernile grele, de dinainte de anul 1989, când stăteam în sala de curs cu cojocul pe mine și cu mânușile puse în mâini și, astfel înfofolită, predam lecția nouă scrijelind pe tablă vreo formulă matematică sau vreun desen.
Directorul școlii își cumpărase o geantă de voiaj uriașă , parcă o văd și acum în fața ochilor, și căra în fiecare zi, ajutându-se de bicicleta sa, câte o bucată de lemn de foc cu ea.
Mă gândesc, abia acum, cât de serioși am fost noi toți și cum ne-am văzut de propria noastră activitate cu seriozitate cu toate că eram cu toții conștienți de forța noastră.
Eram atât de puternici încât , în ultimii 10 ani de communism , noi n-am simțit dictatura în mod acut.

Despre altfel de hoți și de infracțiuni mult mai grave  scrie cu un talent deosebit și Nora Damian în Infracţionalitatea politică la ananghie

Reclame

29 de gânduri despre „De ce ne iubim…. hoții

 1. Seara bună! Da, Carmen, rădăcinile adânci ale corupţiei, năravurile devenite obisnuinţă vreme de zeci de ani explică toleranţa, acceptarea si chiar admiraţia multor concetăţeni faţă pentru acest model nefericit pot nenoroci o ţară.
  Există, însă, din fericire si oameni de altă calitate, capabili să dea alt curs societăţii…

  Apreciază

  1. Bună Nora !
   Te-ai gândit vreodată cât de greu se poate aluneca spre greșeală ?
   Ai mare dreptate când afirmi că există , din fericire, și „ oameni de altă calitate, capabili să dea alt curs societăţii…” dar , din păcate, eu cred că sunt prea puțini.

   Apreciază

 2. Pentru că folclorul nostru este plin de tîmpenii ca de exemplu: hoţul neprins, este negustor cinstit. Cum mama supărării să fie cinstit banditul naibulii? Şi neprins sau nedovedit, hoţul tot hoţ este. Şi dacă este nedovedit va repeta figura mai ales că nimeni nu-i trînteşte franc în faţă, aş cum se întîmplă în ţările civilizate.

  Apreciază

  1. Bună !
   Adevărul este că de cele mai multe ori îți este ție, ca om cinstit și bine crescut, jenă să-i arunci în față celui lipsit de integritate că este imoral.
   Te gândești la sentimentele pe care i le poți provoca.
   Dar ce este mai grav, după opinia mea, este atitudinea opiniei publice atunci când totuși o faci.
   Vinovatul este perceput ca și victimă !

   Apreciază

 3. Ola,prietena imi pare tare rau ca nu ne-am vazut dar poate anul de vine,sa stii ca am ajuns la concluzia ca as sustine si unul care mai fura nitel numai sa vad ca face ceva ptr oras sau tara.AM fost in orasul nostru de suflet si ce zici ca este plin de batrine de la tara cersetoare,de haite de ciini,de poze cu olguta peste tot,care vroia sa farime autostrada suspendata facuta de solo ca nu este frumoasa,iar acum vrea sa renoveze blocurile exterior cu bani europeni,cred ca este proiectul lui solo dar nu spune ea decit apare cu ixul in miná in articolele din ziar,asadar cred ca ai fii avut destule articole de scris pe blog despre oras.Si de ce as sustine si pe cei care fura nitel,numai ptr faptul sa nu vad e tot drumul. Facut cu masina Ro-Sp,ca tara mea este cea mai nengrijita dint toate tarile,pina cind si unguri ne depasesc la autostrazi,nu am cuvinte sa-ti spun cit de frumoasa este Slovenia,macar italia din lipsa de pamint arabil are muntii terasati si au case si sere pe munti,care de altfel sint superbi,la noi am vazut. Ca muntii mei iubiti de ma gindeam la ei sint tristi vegetatia este arsa ,de caldura desi in toata Europa este canicula,nu mai vorbim de drumuri,oare tara noastra nu are legi sa-i pedepseasca si pe cei care nu isi fac serviciul cum trebuie,mii de pupici.

  Apreciază

   1. Nu imi place.90% din cei ce sunt acolo sunt hoti,sunt parveniti,sunt oligarhi.Nu imi place sa ma imbrac la costum si cravata.Ma imbrac sport.Nu vreau afaceri cu statul.

    Apreciază

 4. Un fel de Alexandr Iakovlevici – hoțul candid…
  Totuși, au existat și hoți buni, Grigore Pintea – de exemplu.
  De fapt, asta-i paradigma: nelegiuții și fugarii trebuie legați toți la același stâlp al infamiei?
  Cândva, demult, oamenii simpli puteau face distincția între ”bine” și ”rău”, dincolo de barierele impuse ”prin lege”.
  Când legile au început să fie făcute de oameni cu minte de hoț – iar asta a început cu destul de mult timp în urmă, iar oamenii simpli au fost reduși la statutul de contribuabili, votanți și asistați (în măsuri variabile), ”binele” și ”răul” au devenit niște chestii abstracte, golite de conținut, numai bune de folosit în discursuri demagogice ale politicienilor.
  Personal, sunt anumiți hoți pe care-i simpatizez 🙂

  Apreciază

 5. În lumea seculară în care trăim, cu toţii suntem expuşi, cu sau fără voia noastră, la ştiri sau evenimente mediatizate uneori în mod excesiv sau lipsit de obiectivitate. Din ce unghi ar trebui să le privim ca şi credincioşi? Carmen ne provoacă, într-o manieră aparte, la o confruntare directă, responsabilă dar şi îndrăzneaţă a ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Ea ne aduce pe muchia Cuvântului necruţător al lui Dumnezeu, acolo unde adevărul este separat de minciună, valoarea de nonvalori şi folositorul de inutil.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s