„ … Apel catre ne-lichele: Ploaia ploua ”

Alin Fumurescu

„ pe unii dintre voi va cunosc personal, pe altii doar din scris si din auzite. Stiu insa ca sunteti inteligenti, cititi si, mai cu seama, de buna-credinta. Constiintele voastre n-au fost cumparate. Multi dintre voi sunteti inca tineri. Multi dintre voi sunteti « de stanga » (asta e o constatare, nu o acuzatie, Doamne fereste !). Zilele acestea, insa, faceti cu totii o greseala uriasa, de care mai tarziu va va parea rau – va lasati orbiti de doua faruri, aidoma caprioarelor in fata masinilor, noaptea. Un far e ura viscerala fata de Basescu. Cel de-al doilea, principiile la care tineti.

Luate in sine, farurile sunt perfect indreptatite si va lumineaza calea in viata, determinand, in buna masura, deciziile. Nimic mai firesc. Motive sa-l urasti pe Basescu sunt destule. Se cunosc, nu le mai repet. Motivele principiale pentru a-l vedea schimbat, de asemenea : de la sustinerea parlamentului unicameral si a sistemului bipolar, la pozitiile anti-ecologiste, trecand prin ospatari si tinichigii. Pana aici, toate bune si frumoase. Problema incepe in momentul in care, prinsi in bataia celor doua faruri, ramaneti incremeniti in refuzul realitatii.

Iar realitatea e ca, oricum ai da-o, oricum ai suci-o, Romania a pierdut enorm in ultimele saptamani – si asta din toate punctele de vedere. Romanii au pierdut enorm in ultimele saptamani – si asta din toate punctele de vedere. Nu e nevoie sa accepti eticheta « lovitura de stat ». Asta e interpetrabila. Dar, daca te lepezi de disonanta cognitiva , esti nevoit sa accepti ca a fost/este o lovitura « la stat ». Si inca una « la gioale », cum ziceam cand jucam fotbal pe maidan. Nu e nevoie sa crezi in buna credinta a Europei, nici in atitudinea moralizatoare a Americii. Ii poti acuza pe toti de ipocrizie, dubla-masura, etc. Dar, daca nu refuzi realitatea, cum face Antonescu, realizezi ca – drepte sau nu – aceste critici au un impact teribil asupra viitorului Romaniei si al romanilor. Si nu e cazul sa-l idealizezi pe Basescu sau guvernarea PDL pentru a accepta evidenta : raul are grade de comparatie – cantitative si calitative – iar la acest capitol USL a depasit, in doar cateva saptamani, toate recordurile post-decembriste in materie. Toate. Pana si mineriadele lui Iliescu, pentru ca atunci raul era fizic, nu spiritual. Te ataca doar pe dinafara, nu si pe dinlauntru.

Stiu ce vorbesc – am fost in tara in perioada referendumului. Ca un admirator al lui Hercule Poirot, am facut o greseala de neiertat – am mers la locul crimei. Am stat de vorba cu multi dintre voi. M-am scufundat in detalii, multe dintre ele sordide, pana ce am simtit ca ma sufoc. M-am uitat si la televizor pana mi-a venit sa vomit. Si-am ramas si eu paralizat, precum caprioara in bataia farurilor. N-am mai avut nici chef sa scriu si nici n-am mai stiut ce. Prietenii m-au intrebat daca mi-e frica. Mi-era, dar nu frica la care se gandeau ei, frica aceea care te face sa vorbesti soptit la masa, tragand cu ochiul in toate partile. Mi-era frica aceea dublata de lehamite, in care cuvintele, oricat de bine intentionate, nu fac decat sa se ingramadeasca claie peste gramada, potentand un absurd deja cacofonic. Suna prea pretios ? Scuze. Reformulez : cand esti prins in mlastina sau in nisipuri miscatoare singura miscare logica e sa nu faci nici o miscare.

Or tocmai aici mi se pare ca gresiti. Cu buna credinta, dar gresiti : orbiti de “faruri”, ramaneti incremeniti in proiectul anti-Basescu “fie ce-o fi”. Coming hell or high water, cum ar zice americanul. Asta e deja o chestiune de orgoliu, nu de ratiune. Si-atunci, incremeniti pe dinlauntru, va agitati pe dinafara, scriind orice si oricum pentru a amana deznodamantul. Adevarul e ca, din motive de imensa prostie USL, tentativa de debarcare a lui Basescu a esuat. Asta e, ca ne convine sau nu, ca e drept sau nu. N-o mai tineti gaia matu’ cu ipocrizia Europei, rapacitatea Americii, statul politienesc, capitalismul sau Rosia Montana. Cand incepi sa-l ignori pe Voiculescu, plagiatul lui Ponta, pe Antonescu, s.a.m.d., pentru ca-ti strica imaginea mentala, cand incepi sa minimalizezi faptele din rasputeri, cu metoda – « da, dar … », “ e adevarat ca, insa …” – ai o uriasa problema de adecvare la realitate.

Asta s-ar cuveni sa va dea de gandit. E frumos sa visezi ca zbori, dar sa te arunci de pe bloc, convins ca o poti si face, e o nebunie. Una pe care o veti regreta, mai cu seama daca tarati dupa voi o tara intreaga. Cand esti inghesuit intr-un autobuz plin de trupuri transpirate, poti visa ca esti pe o insula pustie cu femeia visurilor tale. Dar, daca incepi sa te dezbraci si sa actionezi in consecinta, ai o problema de adecvare la realitate.

Saptamanile acestea nu sunt un test pentru USL. USL a pierdut oricum. USL se va canibaliza inevitabil. Ponta si Antonescu si Voiculescu sunt deja istorie, fie ca realizeaza, fie ca nu. Ploaia nu te intreaba « sa plou » ? (sic). Acum sau mai pe la amiaza ? Ploaia ploua. Scapat din mana, marul cade, fie ca iti convine, fie ca nu. Asta e realitatea. Nu se fac comisii pentru a stabili daca ploua, nu se scriu comentarii pe tema « da, ploua, dar ar putea sa fie seceta », « e drept ca marul a cazut acum, dar poate maine o va lua in sus, spre cer », etc. Saptamanile acestea sunt un test pentru voi, anti-basescieni inteligenti, cititi si, mai cu seama, de buna credinta. Ati adulmecat victoria si v-a alunecat printre degete. Recunoasteti. Nu va mai ascundeti dupa sofisme. Pastrati-va « farurile », ura fata de Basescu, principiile si nemultumirile. Nu vi le ia nimeni. Nu-s in pericol.

Ceea ce-i in pericol sunt sufletele voastre. Realitatea, adica. In pericol e caprioara prinsa in bataia farurilor. Da’ si masina. Pentru ca aveti o responsabilitate care trece dincolo de voi, dincolo de Basescu, de capitalism sau de Rosia Montana. Ati vazut vreodata cum arata o masina dupa ce a lovit o caprioara? In Statele Unite cel putin, caprioarele sunt, statistic vorbind, cele mai periculoase animale, taman din aceasta cauza. Mor si caprioarele, se distruge si masina, se sting si farurile. Ba, de multe ori, mor si pasagerii. Nevinovati. Iar asta nu e o metafora.

Inteligenti sunteti, cititi sunteti, de buna credinta sunteti.

Asa ca mai ganditi-va. Ploaia ploua. Sa pornim de aici. ”

Găsiți articolul și alte multe pe Contributors.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s