DUZINA DE CUVINTE „ Repetabila povară ”

Abia împlinisem 12 ani când am aflat
vestea , căzută ca o bombă, că rușii au atacat Cehoslovacia.
Era în august 1968 și ca o batjocoră , mi se părea mie, cerul era de un albastru senin și de un calm nepăsător.
În zilele acelea , pe care n-am să le uit până la moarte , am simțit cum implacabil destinul îmi pune pistolul în tâmplă.
Mă uitam uimită la copiii de pe strada mea fără să regăsesc pe chipul lor disperarea din sufletul meu și atunci , pentru prima oară , m-am simțit singură cu toate că eram încercuită de ființe umane.

Cu doar trei ani în urmă , asistasem , atunci fusesem impasibilă, alături de familia mea și de vecinii veniți la noi în casă ca să poată vedea funeraliile lui Dej.
Îi vedeam plângând, pe toți cei din preajma mea, moartea unui conducător ucis de mâna prelungă a rușilor  ziceau ei.
Acesta era laitmotivul lamentărilor lor.

Întorcându-mă în timp, mă gândesc dacă vreunul dintre ei știa, bănuia măcar atunci când își uda eșarfa cu lacrimi, despre crimele odioase de care se făcea vinovat mortul pentru care erau destinate funeraliile naționale ?   
   Toți maturii de lângă mine plângeau în hohote disperați, Ceaușescu de la început le-a fost antipatic pentru gângăveala cu care vorbea, în timp ce eu desenam rotocoale pe filele de hârtie găsite la îndemână.
Mă simțeam vinovată , în modul meu tăcut, că sunt insensilă la durerea pe care o credeam reală dar cu care nu eram în stare să rezonez.

  Amintiri, la fel de valoroase precum bibelourile din alabastru , rătăcite prin debaralele memoriei.

Mai târziu , eram déjà matură cu proprii mei copii, am realizat această masivă alunecare spre teluric a concetățenilor mei.
Prefer să devin un vânat, luptându-mă pentru opiniile mele, decât să rămân nepăsătoare acum ca mai apoi să fluier a pagubă.

 Duzina  de la clubul PSI a fost scisă de :  psi,  dordefemeie, anacondele, Carmen Pricop, almanahe ,Scorpio, tibi , ch3815h,  pisicaru,  şerpoaicelevirusache, jora,

23 de gânduri despre „DUZINA DE CUVINTE „ Repetabila povară ”

  1. Amintiri valoroase, într-adevăr şi-ţi mulţumesc că ni le-ai împărtaşit; mi-am adus aminte de poveştile de război ale bunică-mii…eşti şi tu o bucăţică de istorie, ca şi Tineriu, ca şi psi©, ca noi toţi.

    Apreciază

  2. repet şi eu ce spune tibi (îl plagiez cum s-ar spune) dar tare îmi plac duzinile tale. în ciuda faptului că pe la noi plouă cu metafore, cu înflorituri şi filigranuri, ca la tine de limpede nu e nicio poveste. 🙂 şi mi-e drag să fie aşa.
    despre cehoslovacia şi gheorghiu dej eu nu am amintiri, m-am născut abia la un an după. dar cred că despre comunism, răscoala din 87, cea din 89, mineriade şi piaţa universităţii multe am avea cu toţii de spus. suntem crâmpeie de istorie, dar dacă nu spunem ce am trăit, ele vor curge în uitare.. şi m-ai pus astăzi extrem de serios pe gânduri.
    să mai adaug că îmi place şi învăţ de la tine acest stil vertical şi vehement de a spune că îţi pasă?

    Apreciază

    1. Dacă am fi avut , eu cel puțin, cameră web ați fi văzut cu toții că m-am înroșit.
      Psi, am obiceiul să spun adevărul chiar dacă, atunci pe loc, nu place celorlalți.
      Le-am tot zis colegilor mei de școală că greșesc atunci când dau note mari fără nicio justificare și cred că pe mulți i-a deranjat.
      Procentul de 15 % promovabilitate la examenul de bacalaureat din acest an a demonstrat că am avut dreptate.
      Dacă nu privim , ceea ce ni se întâmplă în prezent , în ansamblu riscăm să nu vedem pădurea din cauza unor crengi uscate.

      Apreciază

  3. Eu eram ceva mai nare când cu Cehoslovacia şi îl laudam pe ceaşcă cât de curajos a fost.
    TATĂL meu ne-a spus şi mie şi lui fratele meu nu vă bucuraţi Ţiganu ăsta o să vă nenorocească nu are nimic sfânt în el şi vă uraşte că sânteţi Români.

    Apreciază

Lasă un comentariu