” Unde a guverna înseamnă a jefui (Die Zeit) ”

”În lupta dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta nu există bine şi rău. Corupţia este elementul definitoriu al clasei politice româneşti care controlează ţara.

Când România adera la UE în 2007, scepticii se temeau că ţara nu e pregătită pentru integrarea europeană. România era prea nedemocratică în practica guvernamentală, justiţia era prea dependentă de politic, iar corupţia era un flagel generalizat. La cinci ani şi jumătate de la acel moment, se pare că temerile din 2007 se adeveresc mai brutal decât îşi imagina lumea atunci.

Elita postcomunistă din România nu a avut, cu puţine excepţii, niciodată prea mult respect pentru regulile democratice ale jocului politic. Dar Guvernul Ponta pare că le încalcă prea evident. Miza războiului de la Bucureşti nu este suspendarea unui preşedinte jucător căruia i se pot reproşa multe, dar încălcări ale Constituţiei nu, aşa cum a constatat, între timp, chiar Curtea Constituţională. Nu este vorba despre apărarea statului de drept, ci despre apărarea intereselor unor grupări mafiote, protejarea unor afaceri derulate prin abuz de putere şi a unor privatizări ilegale.

În coaliţia USL se găsesc numeroase elemente din acestea, deşi trebuie spus că ele se întind peste întregul spectru politic românesc. Sunt foşti ofiţeri de Securitate, oligarhi cu greutate de miliarde şi afacerişti din perioada comunistă. Şi în continuare opinia publică internaţională subestimează puterea pe care o au aceste reţele postcomuniste. Atunci când vine vorba de interese, energiile criminale sunt la cote maxime, iar blocajul statului de drept pare insurmontabil.

Justiţia va tranşa războiul şefilor (Le Figaro)

Premierul român Victor Ponta a promis că va respecta litera legii şi deciziile Curţii Constituţionale după întrevederile pe care le-a avut la Bruxelles. Care sunt mijloacele de presiune pe care UE le poate folosi în cazul României?

În primă instanţă, UE dispune de două pârghii pentru a forţa Bucureştiul pe drumul cel bun. În primul rând este vorba de Mecanismul de Cooperare şi Verificare din Justiţie. Instrumentul a fost creat special pentru România şi Bulgaria la momentul aderării acestor două state şi e menit să supervizeze continuarea reformelor şi garantarea independenţei Justiţiei din cele două ţări. Pe 18 iulie vom vedea un nou raport MCV, în aceeaşi zi în care Comisia Europeană discută despre situaţia politică din România.

Indirect, acest raport va produce efecte într-un domeniu mult mai sensibil pentru publicul larg: aderarea României la spaţiul Schengen. Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy a abordat acest subiect în întâlnirea pe care a avut-o cu Victor Ponta. Premierul român se teme că ar putea pierde bătălia pe acest front, mai ales în contextul alegerilor din toamnă. „Nu este corect ca aderarea la Schengen să fie corelată de tensiuni politice interne”, a ţinut Ponta să sublinieze.

Apel la reţinere (Deutschlandfunk)

Preşedintele grupului parlamentar de prietenie româno-german, doamna Susanne Kastner, spune că a vorbi despre o lovitură de stat este exagerat. Premierul Ponta ar fi anulat nişte schimbări operate de Traian Băsescu în Constituţie, iar pentru asta UE ar trebui să renunţe la ideea de sancţiuni.

În interviul acordat postului public de radio, Susanne Kastner aduce aminte că practica Ordonanţelor de urgenţă este răspândită de ani buni în România. Aşa este acum, aşa a fost sub Guvernul Boc şi de-a lungul mandatelor prezidenţiale ale lui Traian Băsescu. Deşi în Constituţia României, statul este organizat după principiul reprezentării prin partide politice, Traian Băsescu a făcut modificări care duc către ideea de democraţie directă prin decizie populară. Apoi Băsescu spunea că la referendumuri să se voteze de atâtea ori câte ar fi necesar pentru a ajunge la rezultatul dorit. Acum că aceste lucruri sunt modificate la loc înseamnă că Ponta este anticonstituţional.

Doamna Kastner mai spune că lumea e un pic întoarsă pe dos, dar laudă demersul popularilor europeni care cer o anchetă în România. „Sper şi sincer nu cred că Ponta sau socialiştii europeni se vor opune unei asemenea măsuri”, pentru că ea este necesară în acest moment. Ar fi cazul să se analizeze în profunzime situaţia din România înainte ca UE să treacă la ameninţări. Urmează concluziile, despre care doamna Kastner crede că vor clarifica multe lucruri. Iar a vorbi despre lovitură de stat ar fi exagerat, mai spune deputatul socialdemocrat german.

Putsch-up job (The Economist – print edition)

Încă o ţară europeană se urâţeşte şi ne demonstrează încă o dată că Uniunea Europeană are probleme mai adânci.

Într-un conflict dur se întâlnesc preşedintele şi primul ministru. Ambii au defecte, dar Victor Ponta parcă luptă murdar chiar şi după standardele româneşti. Încălcarea regulilor democratice din România face parte dintr-un trend îngrijorător în UE în care politicieni se folosesc de un mandat electoral pentru a îşi consolida poziţia pentru multă vreme după expirarea mandatului. Acţiunile nu sunt nici noi, nici concentrate exclusiv în Estul UE – să ne gândim doar la Italia ca prim exemplu. În afara UE, situaţia e şi mai gravă – vezi Ucraina care practic şi-a anulat şansele de aderare la Uniune.

Vedem că o criză economică în care ne preocupă randamente şi bănci ne distrage atenţia de la derapaje grave precum cele din România şi Ungaria. Apoi de ce ar lua Ponta sau Orban lecţii de la alte state? Cele mai mari încălcări ale Tratatelor europene sunt făcute în vechile ţări membre. Iar în final vedem şi că a fi membru al UE are şi dezavantaje. Instrumente eficiente de control există numai pentru statele care vor să adere. Odată în club, posibilităţile se dovedesc limitate.

Tags: suspendare traian băsescu – referendum demitere presedinte – victor ponta – reactii UE
Un articol de: Laurenţiu Diaconu-Colintineanu ”

Eu citez, nu plagiez.

Reclame

6 gânduri despre „” Unde a guverna înseamnă a jefui (Die Zeit) ”

 1. Draga Carmen, tin sa te felicit pentru activitatea ta neobosita pentru restabilirea adevarului!
  Sper ca viitorul sa fie mai bland cu tara noastra in care – din nefezricire – interesul personal pare sa conteze inainte de orice speranta democratica.
  Dupa ce ne-am jignit de gluma unui comic care sugera ca suntem tigani cersetori va trebui sa tinem capul in pamant multi ani de acum in colo!
  Inteleg ca CA a scos armele la atac impotriva Europei!
  Vai de noi. Cati oameni lucreaza azi in afara… ce se va intampla cu ei si cu Romania daca ne alunga Europa asta hulita azi de un somnambul?

  Apreciază

  1. Dragă Cita, dacă nu ai înțeles , din anul 2009 când românii din străinătate au votat masiv cu Băsescu Geoană, e mort politic de atunci, Ponta, Antonescu și ceilați USL-iști vă urăsc de moarte.
   Nu că pe noi cei care suntem rămași în țară am fi iubiți de ei.
   Ei urăsc democrația, urăsc tot ce mișcă în front.

   Apreciază

   1. Eu stiu asta foarte bine. Ceea ce insa se uita – voit cred sau au alte prioritati urgenta 🙂 – este ca Romania a trecut relativ usor peste niste ani grei gratie banilor trimisi acasa de cei ce muncesc in occident . In plus locuri de munca nu sunt asa ca… de revin toti astia in Romania… nu stiu zau ce va fi!
    Chestia e ca disperarea si frica de puscarie ii fac sa nu se ocupe de ce va fi caci e mai important prezentul! E pe viata si pe moarte!
    Am un amic care mi-a spus odata o vorba mare :’ Au parlamentarii nostri niste fete incat iti vine sa le dai cate 5 ani de puscarie si apoi sa-i intrebi cum ii cheama!” Cata iintelepciune, nu?

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s