DUZINA DE CUVINTE Giordano Bruno


Pentru că nu pot să mă pensionez înainte de a mă mai perfecționa am început săptămâna trecută un nou curs.

Deocamdată voi păstra un MISTER asupra celor ce studiem nu pentru c-aș fi o prsoană secretoasă de felul meu dar, timpul fiindu-mi limitat în această zi , voi reveni altădată.
Stăteam liniștită în banca mea, reflectând la asemănarea uluitoare dintre noi cursanții –dascăli de școală și proprii noștri elevi, când, am auzit o discuție între profesoara care ne preda și un coleg ce –mi stătea alături dar pe care nu-l remarcasem încă.
De o BUNĂTATE excesivă, profa noastră ne-a permis să ne exprimăm cât mai liber posibil dar, totuși, într-un mod civilizat.

  Colegul meu, cel despre care am amintit, îi spunea că nu voiește să învețe să deschidă un calculator. Părea o persoană din aceea ce preferă mersul pe BICICLETĂ în locul unui bolid, îmbrăcăt decent, până la austeritate, în haine negre de preot.
” A !” Am spus eu. ” Predați religia în școală! ”
” Nu predau doar religia. Sunt preot. ” Mi-a răspuns dânsul cu un glas plin de modestie.
” Eu sunt dependentă de calculator. ” Am făcut o simplă remarcă pentru a evidenția faptul că poate să devină o ocupație plăcută , nu doar anevoioasă, mânuirea calculatorului. În sinea mea sunt conștientă că nu sunt un MĂNUITOR performant al ordinatorului dar acest fapt nu mă impiedică să-l apreciez.
E adevărat că, de când sunt dependentă de el, merg mult mai rar să caut o anumită carte așezată pe rafturile din BIBLIOTECĂ fiindu-mi mult mai simplu să caut referințe pe Google.
”Dependentă de Dumnezeul din CER când aveți timp să mai fiți ? ” M-a întrebat preotul cu un glas liniștit.
” Calculatorul este o descoperire ca oricare alta. ” I-am răspuns eu în aceeași tonalitate.
”E de la Diavol. Ne depărtează de Dumnezeu. ”

Fotografie din timpul cursului de perfecționare
Cu toții avem AMINTIRI despre Giordano Bruno și modul în care-a fost ucis pentru convingerile sale.
” Credeam c-am depășit perioada neagră a istoriei în care un om a fost ars pe rug pentru descoperirea științifică pe care-a făcut-o. ”

” Inchiziția nu are nicio legătură cu Biserica Ortodoxă. De vină este Biserica Catolică în cazul inchiziției. ” îmi spune colegul meu de bancă.
Când s-a ajuns până acolo încât se postează pe internet tot felul de informații despre religie, despre ritualuri, despre o mulțime de problematici legate de ortodoxie, un exemplu concret ar fi ” Despre CONVERTIRE și convertiți ”
http://www.ortodoxmedia.com/inregistrare/243/Despre-convertire-si-convertiti    , atitudinea colegului meu m-a lăsat mută.
Pot să înțeleg că o persoană ajunge într-o stare de extaz fără a consuma IERBURI, pot să admit că nu oricine are obișnuința unui raționament pur MATEMATIC dar să gândească cineva, acum după ce-am trecut pragul în secolul al XXI lea, precum pe vremea Inchiziției mi se pare aberant.
Cum cred că ASISTENȚA se plicisea, am lăsat BALTĂ discuția și-am rămas gândindu-mă la ce-mi folosește perfecționarea mea.

 Duzina de cuvinte a fost propusă, ca de fiecare dată,  de draga noastră psi: Au scris deja tibi , anacondeleredskyClaudiaOlimpiascorpio,

virusacheCitagriskaVeroversanaveronica

37 de gânduri despre „DUZINA DE CUVINTE Giordano Bruno

 1. sunt oameni şi oameni!
  îmi pare rău de bietul om şi de convingerile lui; sunt convinsă că la ore e ţinta glumelor elevilor.
  eu am un vecin, fost profesor de română, a scris şi cărţi; a scris chiar şi-o tabletă împotriva calculatoarelor; nu i-am înţeles niciodată poziţia…adică, e ok, mersul la bibliotecă e plăcut, da’ când nu mai poţi coborî cele trei etaje, fiindcă suferi cu plămânii să te-ncăpăţânezi să rămâi „în peşteră”, şi să nu beneficiezi de viteza cu care poţi obţine o informaţie(i-adevărat, unele eronate).
  mai pune câteodată, câte un coleg să-i caute ceva…ei, uite, asta chiar nu înţeleg deloc; am încercat să-l conving de beneficii, dar o ţine pe-a lui…în fine, fiecare cu firea şi apucăturile lui!

  Apreciază

   1. Tibi, cred că am fost de foarte puține ori în viața mea într-o bibliotecă publică. Sub 10 ori. Am avut o bibliotecă acasă care conținea mii de cărți de calitate. Am povestit odată pe blog, așa cred, cum am pierdut-o.

    Apreciază

  1. Alma, mă gândesc, abia acum o fac pentru că la momentul respectiv am fost atentă doar la vorbele sale și ideile pe care le exprimau, că o mare nefericire-l rodea. Cred că s-a încăpățânat să creadă în ceva cu îndărătnicie tocmai pentru că nu avea altă soluție.
   Ai dreptate să-ți pară rău.

   Apreciază

  1. Nașul de botez al mamei mele a fost preot. Dânsul i-a fost și profesor de religie. Pentru severitatea excesivă pe care-o afișa a îndepărtat-o de religie.
   Eu, după cum bănuiești n-am făcut religie în școală.L-am descoperit aproape singură pe Domnul.

   Apreciază

 2. Carmen dragă,
  religia este în noi. În relaţia dintre noi şi Dumnezeu, nu trebuiesc mijlocitori. „!Mijlocitorii” sunt şi ei oameni şi precum oamenii, au calităţi şi defecte.
  Popimea, mai ales cea nouă, a făcut din religie o afacere. Cum o dai, nimic nu-i bine: ori popime pusă pe afaceri, ori ignoranţi de mâna întâi.
  A trecut vremea preoţilor precum Popa Tandă sau a părinţilor de mare anvergură spirituală ca cei care au fost ucişi sau cărora, un regim de teroare le-a scurtat vieţile…
  Şi aici în occident, problema preoţilor este o problemă spinoasă… Până în ’89, nici nu-l credeai, bănuit fiind că toarnă…
  Despre religie făcută (sau combătută)prin internet, mailuri, etc…, nu cred nici o iotă!
  vrea cineva religie? Oricând, oriunde, o biblie este la îndemână, un sinaxar poate fi găsit, cărţi despre religii sunt, poate fi accesibilă şi o istorie a religiilor…
  Numai să vrei!
  Popa ăla, care te-a lăsat mută, este precum noua şi incultă protipendadă postdecembristă…

  Apreciază

  1. Mulțumesc mult pentru materialele trimise ! Le adun într-o bibliotecă a mea virtuală.
   Arizonianule, suscriu la tot ce-ai scris despre religie.
   Am de multe ori sentimentul, am și eu bigotele mele la școală, că se face o mare confuzie între Dumnezeu și Biserică. E drept că și cei care chestionează oamenii adâncesc confuzia, în legătură cu încrederea acordată Bisericii sau altor instituții ale statului, jurnaliștii sau preoții, și nimeni nu-i lămurește pe cei ignoranți de greșeala în care cad.

   Apreciază

 3. ola, prietena, sper ca este platit din bani europeni cursul nu il platesti tu,bietul popa, el este cu adevarat increzator in BISERICA, nu ca snapanii ceilalti,un om care este dominat foarte mult de frica lui DUMNEZEU, ESTE SI TIMID SI FRICOS IN VIATA, ORI Dumnezeu ne a facut sa fim curajosi si perseverenti in viata.AM FACUT SI EU PE AICI UN CURS DE MANIPULATOR DE CARNE,bine ca eram mai putin ,gratis un curs de la primarie,si ce sa-ti spun ca am ramas socata de stilul lor usor de a preda, in prima ora ne-a pus sa povestim despre noi, si ce m-a socat cel mai mult :ce este bacteria?, asculta -bacteria este un lucru rau care doarme la frig prin inghetare si moare prin fierbere la peste 6o grade,si cind imi aduc aminte de invatamintul stufos din tara cred ca la biologie am invatat parca vad si acum in fata ochilor desenul cu bacteria si microscopul, si nici-o data nu mi sa parut atit de simplu de retinut ca aici .Vazind profesorul ca sintem mai multe natii chinezi, indieni, spanioli, sudamericani, in ultimele ore a venit si cu desene ca sa intelegem mai bine cei care ewram straini,e frumos iti faci numai prieteni vin lpe la negotul tau cum ii zic spaniolii, te invita pe la negotul lor, te intreaba cum esti, cum iti merge,ori in tara ai vede numai aere de patroni, mii de pupici.

  Apreciază

  1. Ola !
   E un curs plătit din fonduri UE. Finanțat cu foarte mulți bani. Ne-au dat și un manual excelent cu toate că vom avea toate informațiile și pe o platformă educativă pe internet.
   Chiar mă gândeam că mi-ar fi fost necesar acum 30 ani.
   În ceea cel privește pe preot nu cred că era unul dintre aceia șnapani .Parcă l-ai fi văzut și tu așa ai comentat.
   Pupici mulți, prietena mea.

   Apreciază

 4. Exista multe curente care propovaduiesc retragerea din lume! Staretul manastirii Negru Voda ii sfatuieste pe oameni sa plece in munti caci lupta cu fiara acolo se dă.
  Cel mai simplu e sa traiesti izolat! In mijlocul ispitelor e o adevarata batalie cu raul!
  Eu insa am simtit diavolul pe internet! Sa nu radeti dar…
  E suficient sa spui „Doamne ajuta” ca sunt unii care iau foc! Eu am publicat unul singur în articolele mele si spuneam acolo ca Dumnezeu m-a ajutat sa inteleg boala pe care o am, de ce o am si cum ma ajuta boala sa ma gasesc. Unul a fost asa de infuriat incat dupa multe invective mi-a scris: „Pai , daca tot il lauzi asa vezi poate iti mai da un cancer sa te saturi!”
  Despre Dumnezeu nu ai voie sa scrii decat pe situri crestine altfel esti distrus. Si asta nu in cazul expunerii convingerilor ci suficient sa-L amintesti!
  dar e si asta o lupta in orb!
  profesorul respectiv are conceptia lui si libertatea de a alege!

  Apreciază

  1. Cita, diavolul, cum i-ai spus tu, îl găsești oriunde deci și pe internet.
   Cu cât te rogi mai mult, cu cât ești mai credincioasă cu atât lupta și ispitele sunt mai numeroase și mai greu de înfruntat. Și în pădure lupta cu el e anevoioasă . Are însă alte forme, mai subtile.
   Diavolul a fost cel care l-a ispitit pe Isus ca să se arunce de pe munte.

   Apreciază

 5. Ei…oameni si oameni…Eu stiu un preot care are si cont pe facebook…….din ce am auzit si pe Discovery a fost un reportaj despre el…E uimitor cata energie poate transmite atunci cand discuti cu el sau stai la slujba…
  Si nu cere bani niciodata…daca vrei sa lasi ceva e ok..daca nu…iar e ok…Isi face treaba la fel cum stie doar el…Trateaza la fel pe fiecare om…discuta la fel cu fiecare…Probabil de asta si pot fi vazute la el masini din toate colturile tarii…Nu practica vrajitorii sau mai stiu eu ce prostii….doar se roaga…Banuiesc ca asta e darul lui…puterea rugaciunii….
  Marilisa

  Apreciază

 6. Aici sunt toate datele de contact
  http://bisericasfantulciprian.ro/parohia_grigoresti_jertfa_rugaciune_si_credinta.htm
  Am mai citit pe net despre acest om cum ca ar fi clarvazator ..sau deschide cartea…Minciuni…prostii!!!…Va pot spune ca am fost acolo…nu deschide cartea…nu face vrajitorii…E un preot de o omenie rar intalnita…serios si constiincios in a ajuta semenii……si doar atat face..rugaciuni!!!
  Cu drag,
  Marilisa

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s