Duzina de cuvinte : Un popor măcinat de ură

Când vă plângeți că o duceți greu amintiți-vă că au fost tineri care-au plătit cu viața ca voi să vă puteți exprima
TURBULENȚELE din ultima perioadă au demonstrat ceea ce știam de mult , ne-o mai spuseseră unii, că suntem un popor divizat și , zic eu, măcinat de ură.
Sunt printre persoanele, încă în viață , care-am trăit destul de mult și de prost și în anii premergători marii lovituri de teatru numită pompos revoluție.
CENUȘA acelor vremi, pentru unii Rai, pentru alții Iad, nu s-a spulberat încă în cele patru zări. O vedem cum încearcă, cu ÎNFRIGURARE, să se adune, să se coaguleze și , precum celebra și mitica Venus, să se prezinte ca ieșită din spuma mării.
S-a încercat , în mod forțat și absurd , să se facă o ARCADĂ în timp, să se compare starea de spirit a celor care au fost în Piața Universității, depun mărturie pentru că eram și eu pe acolo în Primăvara Golaniadiei, și cei care stau acum în ”Iarna învrăjbirii noastre”. Nu dragii mei, chiar dacă unii dintre cei ce-au stat în Piață Universității, atunci în Primăvara Golaniadiei, se regăsesc acum printre protestatari lăudându-se cu acest fapt incontestabil , nu îi leagă aceleași idealuri mărețe și nu-i animă aceleași sentimente curate.

Morții din 20 decembrie 1989, morți cărora nici până acum nu li s-a făcut dreptate
BALANS în memorie, voi povesti despre ceva neprelucrat , netrucat sau nefardat. Gânduri și imagini rămase în mintea și sufletul meu ca pe o TIPSIE. Înregistrate automat și fără înțelegerea semnificațiilor, poate pentru că eram prea tânără și nejudecată sau poate că în egoismul specific vârstei eram preocupată doar de propriile mele trăiri sufletești. Cine știe ?

În anii cenușii ai gloriosului comunism făceam frecvent drumul de la Vălenii de Munte la Ploiești și retur cu trenul personal.
Vedeam de fiecare dată figuri mohorâte, triste sau revoltate. Fum , băutură și multe înjurături. Bărbații se refugiau în aburul licorilor, iarna țuica de prună autohtonă iar în rest vinul spumos cu etichetă de șampanie, fumul țigărilor de proastă calitatea, mahorca numită ” Mărășești ” sau ” Carpați ”, cele mai ieftine de altfel și vândute pe față la lumina zilei, și se eliberau de stresul zilelor înjurând birjerește.
Suportam cu greu atmosfera dar, pentru că acel salariu pe care-l primeam ca intelectual nu-mi

Într-o dictatură adevărată unde se moare cu adevărat nu doar în mintea înfierbântată a unora
ajungea de la o lună la alta, preferam să îngroș rândul celor ce călătoreau cu ” nașul ”.
O exagerare care-i stimulează pe ” curajoșii și vitejii ” din zilele noastre

   INTEMPESTIVĂ pentru cuplul Ceaușescu, ” revolta spontană ” provocată de cei cu state vechi în serviciile secrete străine dar și românești CONCOMITENT cu prezența celor care voiau o adevărată libertate de exprimare și o schimbare radicală a sistemului, a dus la căderea doar a capetelor celor doi conducători ” mult iubiți ”. 
Fotografie din 14-martie-2011-universitate1 prezentată ca din fiind  din15 ianuarie 2012
În timp ce ”revoluția ” era confiscată, noi, poporul ne bucuram sincer sărbătorind prea devreme o victorie pe care-o speram dar pe care, în modul cel mai ironic al sorții, am pierdut-o în momentul în care, amăgiți de cei care se voiau salvatorii noștri, am rămas acasă și ne-am mulțumit cu privitul la televizor.
Ne-am dat seama de greșeală făcută, unii din chiar zilele acelea, soțul meu imediat cum l-a văzut pe Iliescu la televizor fericit, 22-23 dembrie 1989, și-a zis că nu-l place, era normal atâta timp cât SILISTRA era încă prezentă prin numeroase locuri ale țării, eu am realizat prin 12 ianuarie la ce minciună asistăm, alții mai târziu, și-am început să protestăm. Pașnic. Chemând la unitate. Cu cântece și aplauze . Nu cu ură și violență verbală, discursuri sau scrieri suburbane.
Îmediat după căderea cuplului Ceaușescu ne zâmbeam între noi, necunoscuți rămași străini unii altora pentru totdeauna, ne vorbeam și ne bucuram împreună. Era o mare sărbătoare la care, credeam cu naivitatea specifică celor ținuți ani de zile în ” întunericul dezinformării ”, că participăm cu toții.
Nimic mai fals. În timp ce unii o duceam greu cu adevărat, alții, nu mă refer la nomenclatura de partid și de stat, se strecurau printre miile de obstacole și se descurcau bine.
Întrebați astăzi, pe mine n-o să mă credeți pe cuvânt, un fost vânzător sau gestionar din timpul regimului comunist ajuns între timp patron de magazin, dacă-i convine actualul regim ?
Unul care a continuat să-și facă avere în continuare. Vă va spune că nu-I convine și că prefera să trăiască în regimul trecut.
E absolută normală gândirea sa. Acum are o responsabilitate, pentru tot ceea ce face, nu doar foloasele unei anumite munci.
În acele zile , în trenurile personale ticsite cu muncitori navetiști nu se mai întâlneau oameni beți. Nici înjurături nu se mai auzeam.
Era o primăvară plină de speranțe în sufletul fiecăruia dintre noi.
În Piața Universității m-am simțit, de fiecare dată când am reușit să ajung, alături de frații mei.
Mă încărcam cu o puternică stare de bine descoperind, ca într-o agora modernă, că sunt mulți cei care împărtășesc aceleași idei ca și mine dar și că pot afla multe altele la care nicio clipă nu m-am putut gândi.
Văd astăzi cum se amestecă intenționat totul, asist, ca și ceilalți vechi Golani ,la pervertirea Pieţii Universității ca simbol, ca să se legitimeaze niște acțiuni care n-au nimic comun cu adevăratul spirit al ei sau ca să distrugă niște simboluri dragi unora dintre noi.
Mă gândesc că acum în Piața Universității sunt unii , și anume cei frustrați de faptul că n-au luat parte la adevărata Revoluție, cea în care-au murit oameni bravi pentru c-au avut curajul să se opună cruntei dictaturi și care-au plătit cu viața eroismul lor, alții care-au pierdut momentul înălțător al Golaniadei și regretă-n ascuns și , sunt mai puțini dar mult mai eficienți, cei care vor ca să ne întoarcem la vechiul sistem social cu tente comuniste.
În Piețe nu se manifestă împotriva unei dictaturi , ea există doar în mintea –nfierbântată a unora, pentru libertate în exprimare, ea există și chiar a devenit împovărătoare și agresivă, nu se manifestă împotriva comunismului ci împotriva capitalismului .

De aceea cred că nici într-o ETUVĂ uriașă dac-ar fi introduși toți bolnavii de comunism , toți cei care sunt în imposibilitatea de a se adapta la noul regim, nu s-ar obține sterilizarea acestui microb mortal.

Pe un pământ ARID dacă s-ar fi încercat însămânțarea capitalismului și tot s-ar fi obținut recolte mai bune.

Ce TROC a avut loc, între guvernanții ce s-au perindat vremelnic la conducerea țării, nu știu. Văd însă că încet, încet, ies la iveală multe secrete.

 Ori ce duzină ai alege psi, eu o țin pe a mea.

Dragii mei, pentru că știu că voi nu sunteți măcinați de ură, mă adresez vouă : OlimpiaredskyanacondeleCitascorpiovirusache  tibi, cioburi de chihlimbar,   vero, cristian, abisuri, două noi participări: lolita şi genovevadans

Voi arăta că nu mint cu exemple concrete :

De când suntem noi românii intoleranți și antisemiți ?http://bataiosu.wordpress.com/2012/02/11/tupeul-evreului-sionist-ungureanu-este-inadmisibil-ca-militarii-sa-deszapezeasca-si-cetatenii-sa-stea-la-caldura/

http://basarica.wordpress.com/2010/10/26/ganduri-despre-javra-ordinara-unii-ii-spun-presedinte/

http://basarica.wordpress.com/2012/02/10/maimuta-tradatoare-berca/

Ce vă spuneam : http://theodora0303.wordpress.com/2012/01/31/solidara-cu-adrian-nastase-pentru-o-justitie-independenta-si-impartiala/

http://theodora0303.wordpress.com/2012/01/26/traian-basescu-catre-popo-romania-a-iesit-din-recesiune-suntem-acolo-unde-trebuie-stim-unde-suntem-si-ce-avem-de-facut-nu-am-ratat-niciodata-destinatia-va-trebui-sa-cream-locuri-de-munca-prin/

Despre ”diktatura ”

http://sfinx777.wordpress.com/2012/02/07/nu-cedam-rezistam-pentru-noi-cei-mereu-uitati/

Un mesaj civilizat  dezamăgește :

http://popateapa.wordpress.com/2012/02/09/domnule-victor-ponta-m-ati-dezamagit-profund/

http://www.ciutacu.ro/articol/nemultumitii-si-propagandistii-mars/

http://www.gicacontra.eu/scrisoare-deschisa-domnului-presedinte-crin-antonescu/

47 de gânduri despre „Duzina de cuvinte : Un popor măcinat de ură

    1. Bună !
      Mulțumesc ! Tibi, mă doare să-i văd pe mineri cântând ” Noi de aicea nu plecăm, nu plecăm acasă !”, să-i văd pe cei care-au scuipat pe noi, golanii adevărați ai primăverii anului 1990, cum se laudă cu un simbol drag nouă.
      Ei vorbesc ? Ei cei care au fost colaboraționiști ?

      Apreciază

  1. Carmen, vreau să te întreb ceva, da’ să nu te superi.
    Ai ieşit, ai vorbit cu unii dintre ei, cei care au ieşit în stradă?
    Ştiu, e o întrebare incomodă, dar n-o lua aşa.
    Întreb, fiindcă eu am fost toată perioada asta, ca să înţeleg ce-i „aduce” acolo sau cine…şi m-am lămurit că partidele, în mare; însă mie mi-au atras atenţia cazuri particulare, care n-au venit acolo de gură cască, ci cu mesaje clare, coerente, unora le-am luat chiar interviuri, i-am filmat(reminescenţe, cumva, căci am lucrat în radio); la mine în oraş, bineînţeles, unde manifestările sunt mişcări ale USL, plătite, ştiu, câţiva oameni au recunoscut…există, şi ţi-aş recomanda, pe youtube, filmuleţele lui Vlad Petri, care sunt cu mult mai relevante în legătură cu abordarea la care mă refer a „ieşirii” în stradă, cu privire la manifestarea din Bucureşti.

    Pronunţarea de la distanţă are parte de erori. Nu spun că n-ai dreptate în ceea ce spui, ba ai, AI, din păcate!
    Dar o iau în calcul împreună cu micile adevăruri din Piaţă şi încă nu o să generalizez, spre disperarea nimănui, sper.

    Am prins Revoluţia din ’89, am fost parte activă chiar, cu aceeaşi naivitate de care povesteşti m-am bucurat…până la un punct, însă…acasă, în fotoliu, m-a speriat avalanşa de programe care mai de care mai „păreriste” televizate şi lipsa celor culturale, lipsă pe care am sesizat-o imediat…şi de-atunci sunt rezervată în privinţa oricărei manifestări sau militări…militez încă, în felul meu, dar prin munca-mi, ceea ce ţine de meseria mea, pe care n-am ales-o, m-a ales ea.(mie îmi plăcea matematica, eram îndrăgostită…încă sunt, la modul activ, chiar)
    Şi o să merg în Piaţă în continuare. Acum, la ora 17.00 merg pentru ACTA(împotriva ei, adică). Nu merg să scandez, nici dincolo nu merg pentru asta. AM nişte convingeri şi mi le verific. Atât!
    Te îmbrăţişez, şi scuze că m-am lungit.

    Apreciază

    1. Alma, o să-ți spun precum Tibi, îmi place mult dar și pentru că, dacă tu ți-ai spus astfel, eu îți respect hotărărea.
      N-am mers la București pentru că nu m-a reprezentat , am avut anumite îndoieli , dar nu neg că printre acele persoane sunt și oameni care știu ce fac și se manifestă din conștiință.Dar a se afirma că se trăiește acum în plină DICTATURĂ mă deranjează. Mă deranjează pentru că mă obosesc cei din opoziție și jurnaliștii plătiți de aceștia, sau doar care au interesele lor oculte, care se manifestă atât de brutal și incită la violență.
      Aș fi votat cu altcineva decât cu PDL-ul în această toamnă dar USL-ul cu lait motivul lor ” suspendarea președintelui ” mă împinge către acest partid care are la rându-i multe greșeli.
      L-am votat pe președintele Băsescu și vreau să mi se respecte votul la fel cum am fost și eu obligată timp de zece ani să suport ca președinte pe Ion Iliescu cel ales de majoritatea pesedistă.
      Pot striga cât vor” jos guvernul, jos președintele ” ei fiind din opoziție
      Pentru că sunt pentru apărarea dreptului la libera exprimare nu mă deranjează că alții manifestă. Dacă o fac pașnic și civilizat.
      Dar niciodată nu pot să afirme aceștia, nici chiar și tu draga de tine, că Băsescu este Ceaușescu.
      Nu e nici măcar Adrian Năstase care , să nu ne facem că uităm, a închis un post de televiziune.
      OTV -ul avea și el dreptul să existe !
      Nu m-a deranjat lungimea comentariului tău. Nu înțeleg niciodată de ce se cere scuze pentru lungimea unui comentariu.
      Internetul e slavă Domnului, deocamdată, infinit.

      Apreciază

  2. asta cu scuza e un automatism…eu am propus o abordare din alt unghi, Carmen, Eu nu afirm nici măcar prin somn, când nu ştiu ce fac, că e dictatură…eu zic doar că nu se trăieşte bine si în niciun caz MAI bine în România, cu oricare din ei .nu va fi…şi cum nu-mi place să aplic ştampila alegând răul cel mai mic, iacă-tă, mă manifest în consecinţă, o să fie vot nul, ştiu de pe-acuma; eu la asta mă refer; eu nu mai vreau respect pentru nimic, căci dacă ajung să-l cer chiar eu înseamnă că sunt pierdut ca om, iar dacă-s mai mulţi ca mine, ca sătuc, oraş, naţiune…am înţeles foarte clar ce te deranjează, like-ul meu nu e o diversiune. 🙂

    Apreciază

    1. Tu crezi că eu sunt mulțumită de ce se întâmplă în această țară, că eu o duc bine ?
      Sunt foarte nemulțumită de întreaga clasă politică cu infractorii descoperiți sau nu.
      Numai că înțeleg că este nevoie de o descentralizare adevărată , ce e acum nu-mi prea pare, și cu responzabilizare descentralizată. Vreu un stat lipsit de birocrație exagerată și mai ales să nu mai existe corpția generalizată din justiție.
      Când mă gândesc la justiția din România îmi sare somnul.
      Sunt alături de tine, cu sufletul, împotriva ACTA.

      Apreciază

  3. iar eu vin, carmen, vin iar şi spun că îmi place duzina ta. 🙂
    îmi amintesc anii comunismului şi statul la cozi, frigiderul adesea gol, invenţiile culinare ale mamei, invenţiile de tot felul ale mamei şi spaima ei atunci când am plecat în stradă. ca mulţi alţii care acum nu au certificat de revoluţionar, dar aveam o mare naivitate.
    îmi amintesc celebrele stadioane pline în care ne mâncam vacanţele pentru omagii şi faptul că până şi în cărţile de limba negleză se vorbea despre congrese, teze şi alte inepţii… pe care le învăţam.
    îmi amintesc când au sunat securiştii la uşă anchetând evenimentele din 15 noiembrie, atât de limpede mi le amintesc încât acum, om matur fiind, nu deschid niciodată uşa seara, dacă sunt singură acasă. 😦
    am ieşit o dată în stradă. a doua oară nu o voi mai face. nu am votat şi nu voi vota niciodată psd-ul. şi ştiu că şi asta îmi voi aminti curând, când voi pune ştampila…
    sunt cumva tristă… mi-ai amintit de multe care ne-au apăsat, multe care ne-au fost luate.

    Apreciază

    1. Bună !
      Psi nici eu n-aș mai merge a doua oară la o revoluție. Chiar dacă ar fi pe ”bune ” tot n-aș mai risca , nu de teama morții, pentru că știu că trăiesc într-o țară europeană care s-a rupt de trecut cel puțin în privința aceasta, ci ca să nu se mai folosească nimeni de mine. Ca masă de manevră. Să văd din nou cum am fost păcălită și am legitimat un Iliescu.
      Îmi pare tare rău că te-am întristat, eu când am revăzut morții din fotografii am lăcrimat, dar trebuiesc amintiți pentru ca toți cei care sunt naivi și manipulați să se trezească.

      Apreciază

      1. exact de aceasta m-am întristat, carmen. că ne-au furat până şi iluzia, speranţa. că au murit oameni nevinovaţi şi acum se bucură de privilegii … alţii. 😦

        Apreciază

  4. Salut :)! Carmen, As fi fost si eu de acord cu protestele, ba chiar le-as fi dorit, si susţinut, dar nu la instigarea unor mizerabili, si cu alt conţinut, cu miză civică. As fi protestat împotriva manipulării mogulizoarelor, a actelor incalificabile ale justiţiei care-si hotărăste singură drepturile, respectiv a acelei părţi, încă mult prea puternice, care-i apără şi pe infractori şi susţine reţelele corupţiei. As fi protestat împotriva cazurilor flagrante de manipulare, antenistă, mai cu seamă, a profitorilor, „revoluţionarilor” si a mulţime de lighioane care sug statul si trăiesc, fraudulos , pe banii nostri munciţi cinstit, făcând urât si ameninţând, când se-ncearcă aducerea lor în cadrul unui stat de drept. Şi multe altele asemenea. Împotriva ăstora as fi protestat (am si făcut-o şi o fac, prin scris, ca si tine, si alţii) fiindcă aici se află cauza profundă a problemelor sociale. E dezolant să observi că adevăraţii boicotori&profitori ai statului de drept, cei vinovaţi de starea noastră materială, şi mai ales, spirituală, se servesc astfel, de scuturi umane care nu văd dincolo de nemulţumirile lor, reale, de altfel, asa cum avem marea majoritate dintre noi.

    Apreciază

  5. Draga mea, îţi admir entuziasmul, idealismul, sufletul curat… Dar nu uita că astea sunt calităţi pe care politicienii versaţi ştiu să le speculeze, urcându-se către vârful piramidei pe cadavrele idealiştilor…. 😦

    Şi că ceva, văd că faci referiri dese la comunismul în care am trăit…
    Ascultă-mă pe mine, pe pământul ăsta nu există nici un om care să fi trăit în comunism… Noi, românii, am avut o dictatură a proletariatului, o aşa-zisă democraţie socialistă, o dictatură a familiei Ceauşescu. Dar toate partidele comuniste din lume s-au numit astfel fiindcă militau pentru instaurarea comunismului, nu fiindcă ar fi condus o societate comunistă.
    Nu ştiu exact câţi ani ai, dar cred că eu sunt mai bătrână şi îţi pot spune că am învăţat despre comunism la şcoală: societatea comunistă e o lume fără bani, guvernată de principiul „de la fiecare după posibilităţi, fiecăruia după necesităţi”. Ai auzit să fi existat aşa ceva vreodată pe planeta asta? (Am găsit definiţii similare ale comunismului şi în cărţi vechi, apărute înainte de ’44.)
    Cât despre capitalism, de ce să n-o recunoaştem, e şi el tot un soi de dictatură. Dictatura capitalului. Cu cât ai în spate un capital mai mare, cu atât eşti mai presus de lege. Iar când n-ai altceva decât puterea mâinilor şi a minţii tale, dublate de un suflet onest, nu de capacitatea de a te cocoţa pe cadavre, poţi să te pregăteşti liniştit să fii călcat mai curând sau mai târziu în picioare 😛

    Cât despre Băsescu, recunosc că şi eu l-am votat, şi recunosc că am făcut o prostie (ceea ce nu înseamnă că ies acum să urlu în vreo piaţă). Nu e dictator, dar adevărul e îşi doreşte să fie şi că a reuşit să nemulţumească toate categoriile sociale, că el şi Boc i-au jumulit şi pe îmbuibaţi, dar şi pe amărâţi, de exemplu pe bătrânii care şi-aşa îşi drămuiau pensia cu parcimonie. După părerea mea, Băse merită din plin să fie făcut cu ou şi cu oţet. Dar e tot atât de adevărat şi că nu s-ar putea zice că avem vreunul mai breaz pe care să-l punem în locul lui 😆

    Iar referitor la tinerii care s-au jertfit, e foarte adevărat că au făcut-o numai şi numai ca să ne putem exprima. N-am câştigat decât dreptul de a putea înjura cu glas tare, dar fără nici un folos, căci „câinii latră, ursul trece”! 😛

    Astea sunt părerile mele sincere. Sper să nu mi-o iei în nume de rău că ţi le-am spus. Şi sper că n-o să mi-o iei în nume de rău nici dacă o să-ţi spun că talentul tău, pana ta ascuţită şi însufleţirea ta sunt demne de o cauză mai bună!

    Apreciază

    1. Îmi cer scuze că am întârziat cu răspunsul !
      Mai mătur, mi s-a defectat aspiratorul din cauza mea nu a …, mai spăl un vas, mai strâng o rufă, …
      Toată săptămâna nu mă gândesc decât la elevi și lecții iar sâmbăta mă joc cu voi și sunt casnică.
      Revenind la subiectul comentariului uite ce vreau să -ți spun :
      -Poate că mă înșel în privința președintelui dar vreau să fiu lăsată să descopăr singură acest fapt.
      -Poate că pe tine te-aș crede dar atâta timp cât îmi spune ce să fac, cine altcineva decât niște oameni absolut compromiși, Iliescu, Voiculescu și toată liota lor, nu accept sfaturi.
      -Nu ți-o iau în nume de rău, fiecare are dreptul legitim de liberă exprimare, comentariul tău mi-a făcut o reală plăcere.
      -Zici ” N-am câştigat decât dreptul de a putea înjura cu glas tare, dar fără nici un folos, căci “câinii latră, ursul trece” și bine spui dar arată-mi mie o societate unde nu se întâmplă astfel.
      -Zici ceva de pensii dar uiți să amintești faptul că le-a dat la începutul primului mandat tuturor celor fără venituri o indemnizație de 350 lei. Măsură de stânga care mie personal nu-mi place cum nu agreez faptul că elevii de liceu primesc lunar 180 lei fără o condiție minimală de a deschide cartea !
      Multe sunt nemulțumirile tuturor. Să fim sănătoși ca să le putem depăși.

      Apreciază

      1. Pai daca nu exista societati unde sa nu fie valabila regula „cainii latra, ursul trece’, ce sens are sa lupti si sa mori pentru dreptul la exprimare?
        Cat despre cei 350 lei, dupa cum spui, au fost o masura la fel de gresita ca diminuarea pensiilor – deci in o bila neagra pentru Base al nostru 😀
        Dar eu nu sunt nici pro, nici contra lui. Vreau doar sa spun ca noi astia, marunteii, ne agitam degeaba facand politica. Nu suntem decat masa de manevra – nu sa stim niciodata care sunt toate dedesubturile si ce sfori se trag si de catre cine, si ne vom scoate degeaba ochii intre noi, trecand fiecare de partea celor ale caror minciuni l-au imbrobodit cel mai bine 😆

        Apreciază

      2. Bună!
        Am reușit să mă trezesc. Aseară am făcut cafeaua, am făcut un duș fiebinte, mi-am băut cafeaua după care am adormit cred că și cu televizorul deschis.

        Azi am pățit la fel.
        Nu există democrații perfecte. În baza unei hotărâri democratice, dar total greșite, a fost condamnat la moarte Socrate.
        El a acceptat să moară nevinovat ca să nu lovească în aceea democrație.
        https://dictaturajustitiei.wordpress.com/2011/05/09/socrate-si-cum-se-poate-muri-pentru-o-idee/
        În toate țările se fac tot felul de ”minuni ” de sforării de care n-avem habar și care au efectul de a ne manipula. Știu și eu.
        Încercăm voi și eu ca să ne informăm cât mai mult dar și să gândim, să raționăm pentru verigile lipsă.
        Bile negre le consider și eu, măsuri de stânga la începutul primului mandat, urmate de măsuri drastice de, Dumnezeu știe , ce culoare în urma cărora suferim cu toții.
        Da, noi , talpa țării, trebuie să fim deștepți și să nu ne certăm de dragul unora sau altora care sunt personaje trecătoare pe scena țării.

        Apreciază

    1. Pot să te contrazic ?
      Și totuși ți-aș aduce un exemplu. Fi-miu terminase facultatea și nu găsea un post unde să primească 2000 lei din prima zi. Mi-a reproșat acum doi ani , în vremea revelionului, că eu n-am știut să-l educ decât să învețe. Tot timpul.
      S-a angajat după ceva timp cu 3000 lei.
      Banii aceștia îi primește pe merit . A muncit în toți acești ani. De la 7 ani nu face altceva decât să studieze. Cred că la 25 ani ai lui are un salariu rezonabil dar te rog să mă crezi că muncește pentru ei.

      Apreciază

  6. ola, prietena, pacat ca oamenii aia au murit si nu au avut ptr cine,ptr un popor lenes , romanii sint adormiti de lene, si se trezesc cind li se vireaza banii de la ajutoarele sociale, sint rai plini de ranchiuna, nu vorbesc de toti romanii dar majoritatea sint asa, ma uit la spanioli, nu ii intereseaza ce maninca vecinul, ce masina are,unde si-a facut concediul, sau daca are bani sau amanta, dar rominul a ajuns sa vorbeasca super murdar nu doar sa faca glume, cred ca au spurcat limba romaneasca originala.Si ma mai uit acu la telv si vad ca toti tipa de sinistratii din cauza zapezii sint de acord cu cei batrini dar cei tineri ce fac, ce fac primarii de ce nu bat din poarta in poarta a scoata oamenii afara, ori nu la noi sau emancipat si taranii asteapta sa vina primministrul sa le faca pirtie, rusine la poporul roman de se crede cel mai vrednic si inteligent, ce astepta mincare ,ce au muncit toata vara trebuie sa aibe varza in beci, cartofi, hambarul plin cu faina, porcul taiat la Craciun si etc, stiu ca asa aveam pe vremea bunicilor mei,acum nu este o rusine sa ceri de la stat, TOT BASESCU ESTE DE VINA CA NINGE ,DACA AR CANDIDA TOT PE EL L-AS VOTA CU TOATA INIMA, MII DE PUPICI

    Apreciază

    1. Ola! Prietena să mă ierți că ți-am răspuns atât de târziu dar m-a răpus oboseala. La școală stau ca jandarmii în picioare, ore în șir, ieri m-am agitat prin frig alte ore nesfârșite așa că am căzut , la datorie, într-un somn aproape letargic. Voi bea o cafea și m-oi trezi. MII DE PUPICI

      Apreciază

  7. Admir energia si consecventa ta! Iti impartasesc ideile si ma folosesc de ocazie sa ii spun lui Anacondele ca nici o tara zis comunista nu a implementat comunismul nu de altceva decat ca NU SE POATE! E o utopie care nu tine cont de firea omului ci doar de idealuri! De trait am trait in comunismul nostru original! Am suferit multi in timp ce altii, pe tacute si-au tras partea leului ( si cand te gandesti ca eram egali!)
    Chestia cu dictatura lui Basescu ma face sa rad! Oare am uitat asa de repede?
    Un pic de originalitatea nu ne-ar strica! 🙂
    Seara buna

    Apreciază

    1. Ai dreptate, Cita, am vrut si eu sa spun asta, dar m-am intins cu altele si am omis: comunismul ESTE o utopie< si e foarte bun, dar nu pentru oameni, ci pentru ingeri 😛 Nu mai stiu cine a spus asta si nu mai stiu nici cine a spus ca la comunism nu se poate ajunge prin revolutie, ci prin evolutie. Si fireste ca e greu de crezut ca oamenii vor evolua vreodata pana la statutul de ingeri! 😆
      Dar e tot atat adevarat ca niciunul dintre noi n-a trait in comunism. Cum am fi putut trai intr-o utopie? 😉

      Apreciază

    2. Cita, nu sunt de felul meu consecventă decât în anumite privințe. Sunt împotriva acelui ”comunism ” care n-a ajuns comunism pentru că după ce m-am îngrozit citind ”Fenomenul Pitești ” niciun argument în favoarea lui nu mă mai cucerește.
      Dacă ne amintim de Isus Cristos și prelegerile ținute de el în fața maselor, ținând cont și de faptele și purtarea sa plină de smerenie, vom accepta că și el făcea apologia unei orânduiri de genul celei descrise de ”comuniști”.
      Numai că noi oamenii suntem mânați de dorințe de mărire și bogăție. Nu va fi posibilă niciodată o astfel de orâduire .

      Apreciază

  8. La câtă ură ni se serveşte zilnic la teveuri, mă mir că încă nu am ajuns la război civil. Văd că din ce în ce mai greu să îţi expui propria părere în faţa colegilor, de bună seamă dacă nu concordă cu al lor … şi atunci la ce să mă aştept ❓ Fireşte, politicienii au tot interesul să ţină masele sub presiune şi în tensiune .

    Apreciază

    1. Când am încercat să le iau apărare, în cancelarie, celor de la guvernare s-au supărat majoritatea colegilor pe mine după ce m-au privit cu surprindere.
      Păi cred că-și doreau război civil.
      Am fost foarte atentă în prima săptămână de manifestații din PU și am observat că erau foarte supărați comentatorii pentru faptul că n-a murit nimeni.
      DDD știa și el ceva în acest sens.

      Apreciază

      1. Poate aţi observat, dar au fost momente când la teveuri în analiza fenomenului „pieţa” se vorbea cât de „bine” şi „motivat” protestează grecii şi cât de „slabi” ai noştri… sigur că ei vor să curgă sânge, să fie vandalizate active private etc.
        Nu vedeţi că şi-n cazul dezăpezirii localităţilor afectate reporterii, că sunt dudui sau masculi, caută troianul cel mare ca să aibă efect asupra privitorului ❗
        E o întreagă filosofie în şcolirea acestor trepăduşi…nu zic că nu e rău sau că autorităţile n-au vină, dar hai să ne facem treaba fiecare pe palierul lui de competenţă şi atunci treburile vor merge pe roate !

        Apreciază

      2. Cei din Piețe au ieșit după vreo doi ani în care s-a tot spus că românu-i mămăligă, că îndură orice umilință spre deosebire de alte nații, recte grecii, care-s pline de vitejie.
        Așteptăm cu toții să vedem ce va fi la Atena.
        Abia ieri, nici nu mai știu cine, a spus că grecii n-au case proprietate privată cum avem noi românii.
        E și aceasta o mare problemă financiară pentru cei care se pot trezi în stradă.
        Cât despre jurnaliști , mănâncă și ei o pâine !

        Apreciază

  9. Pentru mine, subiectul acesta este foarte delicat.
    Nu mai eram în ţară când s-a desfăşurat loviluţia.
    Am revenit doar în 2003, pentru un concediu.
    Într-un fel mi se va spune că habar n-am ce e acolo , care sunt realităţile…
    Vă asigur că sunt bine conectat la realităţile româneşti, singurul lucru cam imposibil, este că nu mă pot implica direct. Inima îmi este în pioneze. N-am voie să zbor, fiind surghiunit pe vecia mea, să fiu aici unde sunt, până la ultima răsuflare…

    Da! Lumea urăşte tot. Lumea românească este urâtă, oamenii urâţi, schimonosiţi de invidii prosteşti şi ambiţii mărunte…
    După evenimentele din ’89, toţi au crezut că l-au prins pe Dumnezeu de picior şi oamenii au devenit suficienţi.
    N-au mai ieşit pe stăzi când Iliescu s-a autoproclamat preşedinte, românimea s-a lăsat timorată de o armată de bătăuşi, nu i-au sprijinit pe cei ce delimitaseră zona liberă de comunism, l-au ales pe Iliescu în Duminica orbilor, etc…
    Şi acum, nimeni nu-şi mişcă fundul la vot, că (să veti Doamne) „nu putem schimba nimica”!
    Zic eu că se poate schimba. Omul simplu ar totuşi o putere.
    Mare.
    Se cheamă votatul.
    Mai trebuie numărul de votanţi. Dacă cei ce n-au votat murmură, amintiţi-le că erau oriunde în ziua de votare, numai la urne- NU!
    Astfel se ajunge ca o naţiune să-şi „aranjeze” guvernul pe care-l merită.
    Ăia (plătiţi de Felix şi, în genere, puţini) fac gălăgie, urlă, demonstrează, strigă ca Antonescu şi Ponta (fiind conduşi de ei).
    Dar cei mulţi, ce fac? Au ieşit vreodată când Monica Macovei a fost dată afară din guvern?
    A ieşit vreodată să contracareze „mişcarea” free Becali?
    A sprijinit prin manifestaţii hotărâri ale guvernului, chiar dacă erau mici?
    Nu!
    Şi după cum sunt românii, vor murmura acasă, în timp ce sorb cafea şi se zgâiesc la TV…
    Uită că soarta lor este în mâna lor şi că nimic în viaţa asta nu se face fără străduinţă!
    Na!…
    Am obosit şi supărarea pe ăi care măcăne doar, nu-mi face bine la inimă…
    Cei care suferă, ca şi mine, pentru ţară…
    Trebuie să vă străduiţi.
    Să explicaţi adormiţilor cu care vă petreceţi vieţile, unde este secretul îndreptării. Deci nu trebuie să vă descurajaţi.
    Credeţi într-un viitor?
    Vreţi schimbări?
    Ooof, Dumnezeule!
    Tot pe voi cade partea cea mai grea: munciţi să-i retransformaţi pe adormiţi, în oameni adevăraţi…
    Să faceţi NUMĂRUL de votanţi!
    Acum… înjuraţi-mă!

    Apreciază

    1. Singurul punct în care am o altă părere este cea în legătură cu Gigi Becali.
      Dacă ar fi fost arestat pentru o altă cauză, nu pentru că și-a recăpătat propria mașină, aveau destule motive s-o facă, n-aș fi fost de acord cu “mişcarea” free Becali la care n-am luat parte în mod fizic dar din casa mea, n-aveam blog pe atunci, l-am susținut cu gândul.
      Ori în această speță justitia a făcut o mare greșeală când l-au arestat pe Becali iar pe hoți i-au lăsat în libertate.
      De aceea cred că l-au și eliberat până la urmă.
      Doamna Nicoleta Sabin l-a apărat în acele momente grele și i-am apreciat demersul și curajul.
      http://nicoletasavin.wordpress.com/category/barda-politica/
      De votat îți dai seama că nu l-am votat .
      În rest, sunt de aceeași părere cu tot ce ai scris. Mulțumesc mult pentru comentariul făcut.

      Apreciază

  10. Am scris acum c\âteva ore, iar după un somn mai zuciumat, m-am sculat cu iseea că mulţi, poate prea mulţi români, urăsc pentru că se urăsc peei înşişi.
    Se urăsc pe ei înşişi şi nu-şi dau seama. Este ca un fel de revărsare, în afară, a tumultului interior.
    Ei vor asta şi aia. Ei vor totul, cu condiţia ca implicarea lor în acest proces, să fie minimă. De aici invidiile şi ura…
    În afara ţării, românul are alt comportament.
    Trebuie să vină din urmă şi să prindă nivelul comunităţii în care s-a aciuit.
    Deci: muncă, muncă şi iar muncă. În proces, ura se pierde…
    Nu este timp pentru ea şi în plus, omul începe să se descopere pe sine, ca fiind cineva care seamănă cu cei din jur, adică realizat prin el însuşi.
    Asta generează respect pentru el însuşi dar şi pentru cei ce-l înconjoară…
    Ura a dispărut…
    Greu de explicat, dar adevărul, pe aici se află…

    Apreciază

    1. Cred că în afara țării sunt acei români harnici care vor să muncească nu să se facă că o fac.
      Mă gândeam, fără să știu că aceleași idei îți dau târcoale, că Mugur Ciuvică și Victor Ciutahu sunt roși de ură dintr-o invidie exacerbată.

      Apreciază

  11. Na, că nu m-am sculat de tot… Scuze. Refrazez:
    Am scris acum câteva ore, iar după un somn mai zbuciumat, m-am sculat cu ideea că mulţi, poate prea mulţi români, urăsc pentru că se urăsc pe ei înşişi. Etc, etc…

    Apreciază

    1. Bună !
      După un somn agitat, al meu, m-am trezit și am văzut ce-ai scris în primul comentariu pentru c-al doilea încă nu era scris, am adormit gândindu-mă, culmea, la ura lor împotriva a toți și a toate ,din cauza neputinței lor și a frustrării, n-am ajuns până la ura de sine cu gândul, iar acum , adormită încă fiind, mă grăbesc să-ți scriu că îți mulțumesc pentru comentarii și după ce mă trezesc bine de tot voi răspunde, pe îndelete, la comentariile anterioare.

      Apreciază

  12. Dragă Carmen,
    am trimis un material care, citindu-l, te va lămuri cum sunt şi de sunt românii aşa cum sunt… Este o scriere de pe la începuturile sec.XX, a sociologului D. Drăghicescu.
    Se intitula lucrarea sa: „Din Psihologia poporului român”. Edte o carte mai grea, în sensul că analiza se face în mod serios, ştiinţific şi la obiect. Adevărurile sunt tulburător de dure şi de actuale. Nu ne-am schimbat, fi-ar să fie de treabă!!!
    Te duci la locaţia: http://www.filetransfer.ro/BLzHCG
    Materialul este descărcabil pe un timp de circa 3 săptămâni…
    Este în format PDF, pentru care Îţi trebuie programul Adobe Reader. Se descarcă gratuit la http://get.adobe.com/reader/
    Când faci descărcarea, deselectează oferta de a instala McCafe Securiz Plus. Este opţional şi în fapt este o ofertă de a-ţi vinde produsul…

    Apreciază

Lasă un comentariu