„Rugaciunea unui judecator „

Doamne! Eu sunt unica fiinţă pe lume căreia Tu i-ai dat o părticică din atotputernicia Ta; putere de a condamna sau a achita pe semenii mei.

În faţa mea persoanele se înclină; la cuvântul meu ele aleargă; la vorbele mele ele ascultă; poruncilor mele ele se supun; la sfaturile mele ele se împacă, se despart sau îşi părăsesc bunurile lor.

La semnul meu uşile închisorilor se închid, în urma condamnatului, sau de deschid, pentru libertate.

Sentinţa mea poate schimba sărăcia în belşug şi bogăţia în mizerie. De hotărârea mea depinde destinul multor vieţi. Înţelepţi sau ignoranţi, bogaţi sau săraci, bărbaţi sau femei, cei care se vor naşte, copiii, tinerii, nebuni şi muribunzii, toţi sunt supuşi, de la naştere şi până la moarte, legiipe care eu o reprezint şi justiţiei pe care o simbolizez.

Ce grea şi teribilă povară ai pus, Doamne pe umerii mei!

Ajută-mă, Doamne, ca eu să fiu vrednic de această înaltă misiune! Măreţia acestui oficiu să nu mă ispitească. Orgoliul sau mândria să nu mă încânte şi măririle deşarte să nu mă încurajeze.

Unge, Doamne, mâinile mele; încurajează fruntea mea, o Duh al meu, pentru ca să fiu ministrul dreptăţii pe care Tu ai creat-o, pentru societatea oamenilor.

Fă din toga mea o mantă incoruptibilă! Pana mea să nu fie un pumnal care răneşte, ci să fie săgeata care indică traiectoria Legii, pe drumul justiţiei.

Ajută-mă, Doamne! Fă-mă ca să fu drept şi hotărât, cinstit şi curat, moderat şi blând, deschis şi umilit. Să fiu necruţător faţă de greşeli, dar înţelegător cu cei care greşesc. Prieten al Adevărului şi ghid pentru cei ce-l caută. Să fiu cel ce aplică legea, dar, înainte de toate, acela care o împlineşte. Nu-mi permite niciodată să-mi spăl mâinile, ca Pilat în faţa nevinovăţiei şi nici să arunc, ca Irod, pe umerii celui batjocorit, haina de ruşine. Să nu mă tem de Cezar de împărat, şi nici de frica lui să întreb poporul: Baraba sau Iisus?

Verdictul mea să nu fie o anatemă dureroasă, ci un mesaj care regenerează, un cuvânt care reconfortează, lumina care clarifică, apa care spală, sămânţa care încolţeşte, floarea care ţâşneşte din amărăciunea unei inimi umane. Sentinţa mea să poată aduce uşurare celui mâhnit şi curaj celui persecutat. Ea să sece lacrimile văduvei şi să înceteze plânsul orfanilor. Iar când vor trece prin faţa scaunului de judecată, pe care eu şed, zdrenţăroşii, mizerabilii, dezmoşteniţii, fără credinţă şi fără nici o speranţă în oameni, călcaţii în picioare, alungaţii, chinuiţii, a căror gură salivează, fără a avea pâine ca să mănânce, a căror faţă se spală cu lacrimi de durere, de umilinţă şi de dispreţ, ajută-mă, Doamne, să alin foamea şi să astâmpăr setea lor după dreptate. Ajută-mă Doamne!

Când momente din viaţa mea vor fi umbrite, când spini şi pălămidă îmi vor răni picioarele, când răutatea oamenilor va fi mare, când flăcările urii se vor aprinde şi pumnul se va ridica să lovească; când machiavelismul şi înşelăciunea se vor introduce în locul Binelui şi vor răsturna legile raţiunii; când ispita va întuneca gândirea mea şi va tulbura simţurile mele, ajută-mă, Doamne!

Când mă voi frământa în nesiguranţă, luminează-mi mintea; când voi ezita să iau o hotărâre, însufleţeşte-mă; când voi cădea, ridică-mă!

Şi, în sfârşit, când, într-o zi, voi muri, va trebui să apar în Augusta ta faţă, pentru ultima judecată, priveşte cu milă spre mine, Pronunţă, Doamne, Sentinţa Ta!

Judecă-mă ca Dumnezeu.

Eu am judecat ca om.

Tradusă Dr.George Surdu

   Sunt prea implicată emoțional ca să vă scriu gânduri pline de pilde despre judecată. Chiar și numele ales blogului meu demonstrează părerea pe care-o am despre judecata celor plătiți bine ca să ne facă dreptate.

   Dacă nu mă credeți aveți :

https://dictaturajustitiei.wordpress.com/category/istoria-neromantata-a-legaturii-mele-cu-justitia/page/1/

https://dictaturajustitiei.wordpress.com/category/istoria-neromantata-a-legaturii-mele-cu-justitia/page/2/

https://dictaturajustitiei.wordpress.com/category/istoria-neromantata-a-legaturii-mele-cu-justitia/page/3/

  https://dictaturajustitiei.wordpress.com/category/istoria-neromantata-a-legaturii-mele-cu-justitia/page/4/

https://dictaturajustitiei.wordpress.com/category/istoria-neromantata-a-legaturii-mele-cu-justitia/page/5/

Rugăciunea de mai sus „Rugaciunea unui Judecător“ este unul dintre
pandectele din Codul Iustinianus.

Abia spre noapte voi putea să citesc și să comentez ce-au scris distinșii mei colegi din ” Clubul psi  ”

  tibi, virusache, redsky, scorpio, cita, vero, cioburi de chihlimbar, dagatha,

Vă îmbrățișez cu drag,

       Carmen, cea care crede doar în judecata lui Dumnezeu.

36 de gânduri despre „„Rugaciunea unui judecator „

 1. recunosc, carmen, nu mi-a trecut prin minte că, de fapt, tu ai fi cea mai în temă astăzi. postarea ta, ruga aceasta nu o ştiam. şi m-ai pus pe gânduri. multe gânduri… oare cei care judecă astăzi o ştiu?

  Apreciază

   1. Am citit cândva , tot pe internet, pentru că dosarele lui Năstase erau acolo, că de fapt proprii săi colegi de la PSD i-au făcut-o.
    Nu mă bucur încă pentru că există recurs. Ori magistrații noștri pot fi bănuiți de orice altceva decât de integritate.

    Apreciază

  1. M-am gândit eu că puțini au auzit de ea. Soțul meu a terminat facultatea în timpul regimului comunist și , cu toate că a fost crescut în credința ortodoxă, nu a aflat la cursuri despre ea.
   Eu am descoperit-o într-un mod ciudat.
   Un judecător era la rându-i judecat. A pus între actele de la dosar și această rugăciune. Presa a aflat și a scris despre ea. Eu am citit pe net despre cazul respectiv.
   Cei care judecă astăzi n-au Dumnezeu !

   Apreciază

 2. ESTE UN PROVERB ,, PANA LA DUMNEZEU TE MANANCA SFINTII ” , ASA CA PANA SE FACE DREPTATE , OMUL SUFERA .
  SI MAI ESTE SI CONDAMNAT PE NEDREPT .
  CUM ATI FOST DUMNEAVOASTRA NEDREPTATITA IN ATATEA DOSARE AVAND SI PROBE ELOCVENTE !
  DAR ASTA E VIATA – NEDREAPTA DE CELE MAI MULTE ORI . . .
  IN FINAL DUMNEZEU VA FACE LUMINA SI DREPTATE IN CAZURILE DE JUSTITIE ATAT CU DUMNEAVOASTRA , CAT SI CU ALTI OAMENI NEVINOVATI !

  Apreciază

 3. OLA, PRIETENA, ĂȘTIA SE CRED DUMMEZEI pe Pământ, și sint stat in stat adică fac ce vor mușchii lor, nimeni nu poate să-i atingă măcar cu o floare, sint tentacule tenebroase care au incolăcit toată ROMÂNIa , ei și cu acoliții lor, pină cind nu se va face ordine in justitie TARA O SA STEA TOT IN NEGURA, PUPICI.

  Apreciază

 4. Am intrebat pe cineva din sistemul lor de justitie cum sta treaba cu mizeria pe care o reprezinta si mi-a spus ca el a vazut si oameni care au zambit sau ras dupa ce au terminat cu procesul.Nu mi-a raspuns in ordinea de idei pe care orice om normal o are,adica ce ar face el ca sa nu mai fim bataia de joc a expertilor si mai ales a judecatorilor,nici nu o va face cata vreme se considera indeobste diferiti de noi…morala povestilor noastre de groaza pare a fi simpla,am intrat in hora si trebuie sa jucam cum ne canta.Pacat ca oamenii care constientizeaza drama romanilor se pot numara pe degete,restul fiind stomacuri si alte organe pentru care adevarul este relativ la functia pe care o reprezinta.
  D-na Elena,fosta directoare,nepotismul politic este terminatia unui cancer mai profund-dictatura judecatorilor nefiind o gluma ci o veritabila stare de fapt cu care nu va doresc sa va confruntati.Poate intr-o zi cineva o sa faca ceva pentru a schimba situatia,deocamdata judecatorii si sefii lor sunt prea ocupati.

  Apreciază

  1. Nu cred că sunt doar „ stomacuri si alte organe ” .Bravează mult.
   Până la urmă realizează și pentru ca să-și anestezieze conștiința se îmbată, se droghează.
   Fiecare își primește într-un fel sau altul pedeapsa.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s