DUZINA DE CUVINTE Poșeta Elenei

Imaginați-vi-l tremurând în Siberia și mâncând cartofi fierți sau copți în spuză
I De MICI suntem manipulați în fel și chip. Cei care-o fac se gândesc că noi am rămâne niște SĂLBATICI dacă ei n-ar exista și nu și-ar exercita influența asupra noastră.
O fi bine, o fi rău ? Cine știe cu adevărat ?
Când aveam 7 anișori neîmpliniți, în puținele zile când m-am dus la grădiniță, am văzut un filmuleț cu marele erou Lenin.
Era în Siberia și mânca sărmanul de el cartofi fierți. Îi era tare frig.
N-am povestit nimănui acasă despre film, m-ar fi lămurit cineva din familie ce hram purta Vladimir Ilici Lenin , dar am ținut ADÂNC în sufletul meu un sentiment de compasiune pentru el.

Mult prea târziu, când ajusesem studentă , un tăvarăș venit de la București ne-a vorbit despre ceea ce eu nu bănuisem, omul acela al cărui STRIGĂT împotriva nobilimii ruse și a autocrației ultimului țar era un bolșevic care s-a opus Unirii Transilvaniei cu România în 1918, Fără să vreau iubisem dintoată INIMA un dușman al țării mele.

Toţi cei care l-au cunoscut pe Chivu Stoica (1908-1975) au fost unanimi în certitudinea că "fusese si­nucis". AVEREA ÎN CARE S-A LĂFĂIT NU L-A SALVAT !
II Nu știu de ce m-a luat bunica mea din partea tatei într-o seară cu ea. Era o femeie rece, a fost ființa pe care, Dumnezeu să mă ierte n-am îndrăgit-o defel, și mă gândesc că a vrut să mă impresioneze într-un mod ABSOLUT inedit.
Poate, mă gândesc cu o întârziere de câteva decenii, nu era o ființă rea dar în mod sigur nu știa să comunice cu mine. Nu știa să mă asculte și să-mi vorbească.

Cu toate că oficial era plătită ca fiind, nu știu ce, în Spitalul ” Emilia Irza ”, se ocupa de educația celor două nepoate ale premierului de atunci, tovarășul Chivu Stoica.
Pentru că era o membră de mare încredere a PMR-ului. Nu cred că se numea deja PCR.
PORȚILE erau strict păzite dar, până să ajungem în fața lor, a celor de la vila în care locuiau, am fost oprite și legitimate, bunica doar, pentru că eram un copil, de un număr mare de militari.
Nu-mi amintesc ce CULOARE aveau hainele acestora în schimb știu că mă plictisisem rău de tot oprindu-ne și ascultând-o pe bunica mea cum repeta automat aceleași explicații.

În timp ce bunica vorbea cu șeful ei, eu am rămas cu cele două nepoate ale sale. Un apartament, cât cel în care locuiam cu familia mea, reprezenta locul de joacă al fetelor și era plin de jucării , strânse toate laolaltă, cum nu văzusem până atunci în niciunul dintre magazinele din țara noastră. Nici după aceea n-am mai întâlnit așa ceva, ca mulțime , ci abia acum după evenimentele din decembrie 1989.

Poșeta Elenei, provoacă revolte precum odinioară glezna altei Elene !
III În timpul postului Crăciunului când m-am apropiat de două dintre colegele mele, pentru a lua niște ZAHĂR, am fost zguduită de discuția pe care-o aveau.
– Să moară, nu mi-ar pare rău.
A spus una dintre ele.
M-am mirat pentru că auzisem aproape în fiecare zi spunând că n-a renunțat nici ea nici cealălaltă la ținerea postului.
– Cine să moară ? Am fost eu indiscretă.
– Cum cine ? Băsescu.
– De ce ?
– Nu-mi spuneți că pe dumneavoastră nu vă deranjează cât câștigă fiică-sa.
– Cine Eba ?
– Da, Eba.
– Nu mă deranjează pentru că eu și fostele mele colege mai tinere am votat-o.
– Ați votat-o ?
De data aceasta colegele mele au fost cele care au rămas mute.
– Ce-ați găsit la ea deosebit ?
– Nimic. M-a deranjat faptul că bărbații o atacau. Misogini. Bărbații din familia mea n-au vrut s-o voteze. Mi-am exercitat dreptul meu constituțional la vot.

Glasurile ni se ridicau tot mai sus ca într-o SPIRALĂ.

– Bine. Să zic că vă înțeleg. Dar nici Elena Udrea nu vă enervează ?
– De ce ? Ar trebui să mă enerveze ?
– Ați văzut ce poșete scumpe are ?
Mă gândeam că le revoltă faptul că poșetele respectivei doamne sunt confecționate dintr-o piele scumpă obținută prin sacrificarea antilopelor ce aleargă NECHEZÂND în STEPA rusă.
Nu, mi-am zis singură, nu-i vorba de spirit ecologic, le-ar nemulțumi și crimele înfăptuite împotriva bieților mistreti de la Balc, vânătoare organizată anual de magnatul Ion Tiriac, dar cum nu fac nicio referire la ea sau la alte excese, în sfârșit, înțeleg.
E vorba doar de invidie. Păcat.
Își încarcă sufletele cu niște păcate fără rost.
N-au înțeles că în această lume , nicicând și niciunde, nu vom avea toți acces la aceleași resurse .
Iar ca să sperăm să beneficiem de aceleași condiții precum miniștrii este o inepție.

 Vin în urmă,  după ce Diriga Psi ne-a dat cuvintele, o duzină colorată și diversificată , au scris tema la timp : cioburi de chihlimbar,   virusache, rokssana, redsky, mitzaabiciclista, cita, scorpio, altcersenin, blueriver, almanahe, abisuri, vânt de toamnă încă un nou prieten în ”Clubul Psi ”, grişka, sara, cristian, vero, dagatha

35 de gânduri despre „DUZINA DE CUVINTE Poșeta Elenei

 1. faci cum faci şi le înnozi într-un fel al tău, aparte, care mie îmi place tare mult.
  spuneai într-o zi, carmen, că tu nu ţi-ai da nici măcar nota trei. ei uite că eu ţi-aş da mult mai mult. niciodată nu am crezut că nişte cuvinte, aceleaşi, se pot scrie în atâtea feluri de diferit. 🙂 iar stilul tău este cu siguranţă original şi plin de autenticitate. mie îmi place mult.

  Apreciază

  1. Mă măgulești. Voi toți aveți un talent pe care l-aș invidia dacă aș avea un altfel de caracter.
   Vă admir sincer pentru talentul vostru.
   Încerc să țin pasul cu voi și să-mi exercit dreptul la libera exprimare .
   Ți-a plăcut ultima ?

   Apreciază

   1. carmen, eu îţi spun ce simt. poate că nu ai uşurinţa mea de a metaforiza, dar ai un fel de a privi limpede şi de a spune ce vezi, pe care eu nu îl am. dacă l-aş fi avut, poate că acum aş fi fost ziarist de eveniment, de exemplu.
    dacă mi-a plăcut? teribil de mult! 🙂

    Apreciază

 2. @ Carmen,
  Bună seara !
  În copilărie și eu credeam orice iar FILMELE cu ostașii sovietici îmi ridicau adrenalina la cote maxime uitând ATROCITĂȚILE ce le-au săvârșit bolșevicii lui Lenin și Stalin asupra ROMÂNILOR în general și asupra FEMEILOR văduve, măritate dar cu soții pe FRONT tinere necăsătorite, samd în drumul lor victorios spre BERLIN…
  Atunci, eram COPIL și nu înțelegeam prea bine mersul treburilor sub regimul lui DEJ susținut de cizma sovietică …
  Acum, nu mai sunt tânăr ( din păcate ) dar, înțeleg TOTUL…..
  Și, ca să nu mai adaug nimic, postez mai jos un material cu referire- argument la punctul trei și patru :
  Udrea si Cocos isi muta bunurile in strainatate? Se pregateste exodul activelor portocalii
  de Sebastian Safir

  Conform Carieremedia, cunoscatorii mediului bancar si de afaceri din Romania asista de cateva zile la miscari extrem de interesante in conturile familiei Udrea-Cocos: o agitatie bizară in materie de retrageri si lichidari pare sa-i fi cuprins pe afaceristii atat de apropiati de presedintele Traian Basescu.
  Printre afacerile patronate de cei doi beneficiari Dalli, Udrea si Cocos, se află E.H.I. Intretinere si Curatenie SRL – Activitati de intretinere si curatare a cladirilor, E.H.I. Restaurant SRL – Restaurante, E.H.I. Management SRL – Activitati de consultanta pentru afaceri si management, Euro Hotels International Co SRL – Hoteluri si alte facilitati de cazare similare, Eurohotels si Asociatii SRL – Hoteluri, Centrul de Evaluare Medicala si Testare a Fortei de Munca SA, Clamari Trading Impex SRL – Inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate si Medcomplex SRL – Activitati de asistenta medicala generala etc.
  Pe fondul evenimentelor din ultimele zile, cand societatea civila a iesit in strada pentru a manifesta impotriva regimului Basescu, o vizibila ”agitatie” juridica si financiara a cuprins aceste business-uri. Se fac retrageri, transferuri si alte operatiuni neobosite; gurile rele spun ca Eurohotels cauta solutii pentru deschiderea unor hoteluri in tari precum Serbia sau Moldova si lichidarea afacerilor din Romania. Aceleasi surse vorbesc despre reorientarea afacerilor medicale catre piata din sudul Europei – si in contextul retragerii Legii Sanatatii care ar fi favorizat operatorii privati.
  Aparent, sfarsitul previzibil al guvernului Boc ii indeamna pe sotii Cocos-Udrea sa-si pregateasca o eventuala ”retragere sigura” din Romania. Altfel, in conditiile unei justitii necontrolate de Traian Basescu, sotii Udrea-Cocos ar avea de dat sute de explicatii in dosare precum Dalli, ”Trumpita” de la Alro, frunza din brandul de tara
  Nu-l postam dacă nu aduceai vorba de
  POȘETA ELENEI……
  Cu același respect,
  Alioșa.
  PS!
  Poți și tu de vrei ,să postezi pe
  http://aliosapopovici.wordpress.com/
  orice legat de FOȘTII sau ACTUALII conducători și guvernanți ai ROMÂNIEI !
  Asta așa, ca să nu mă acuzi de partizanat politic !
  Te aștept !
  Același Alioșa.

  Apreciază

  1. @Alioșa,
   Îți mulțumesc pentru vizită.
   Voi citi materialul pe care mi-l recomanzi.
   În ceea ce privește” sfarsitul previzibil al guvernului Boc ” pot să-ți spun că nu cred că ar avea vreo legătură cu eventualele ” retrageri, transferuri si alte operatiuni neobosite”.
   Ai dreptate și când scrii ” gurile rele ” dar eu le-aș spune comunisto-securiștii, foști KGB-iști și trădători de țară.
   De ce nu înțeleg românii că Ponta ne vrea răul ? Să fim dați afară din UE .îI vor pe ruși în țară !
   De ce ? Pentru UE vrea ca să fie cercetați marii corupți.
   Iar toți politicienii care-au spoliat țara în ultimii 22 ani nu vor.
   Vorbim și noi dumineca seara.
   Vin cu mare plăcere.
   Aceeași,
   Carmen

   Apreciază

  1. Da, Cita, dacă te gândești bine nici în Rai nu vom fii egali între noi. Dovadă clară a faptului că Biblia a fost scrisă de oameni și ei, ca și cei care ne descriau Olimpul , nu se puteau debarasa de o ierarhizare.
   În nicio societate n-am fost egali unii cu alții.
   Doar în propaganda comunistă.
   Dacă ar fi avut răbdare mai mulți să-i asculte pe Mizil, Voicu și celălalt fiu de nomenclaturist cum povesteau despre tinerețea lor , ar fi realizat că nu erau toate așa cum le credeau.
   Oare de ce încă sunt oameni care n-au curent electric în casă?

   Apreciază

 3. Noi aveam acasă o bibliotecă de circa 4000 de volume. Ca puști citeam ba unele, ba altele, Cred că aveam 10 ani când am citit „Svetlana” o descriere a atrocităților bolșevice săvârșite în „epurarea burjuilor”.
  Ei, de atunci, tot ce vedeam sau auzeam despre ruși era trecut printr-un filtru tare critic…
  Apoi am citit „Bucureștiul de altădată” de Bacalbașa…
  Foarte instructive paginile despre isprăvile muscalilor după Războiul de Independență.
  Citisem și Istoria lui Floru și o comparam (mai târziu) cu aia a lui Roller…

  La subiect: invidia se practică și pe aici… Nimic nou sub soare!
  ********************************************************************************************************
  În fine; Dictatoroaico, ai adresa mea de mail. Poți să-mi trimiți adresa ta?
  Vreau să-ți trimit câte ceva fain…
  Poți s-o întrebi pe Nora, că ea o să-ți spună cam ce primește de la mine…
  „Aștept provincia”… cum se spunea înainte…

  Apreciază

 4. Si pe mine ma uluieste cata ura au o parte din femeile din tara noastra impotriva unor semene de-ale lor care sunt persoane publice si care isi etaleaza tinute elegante, asa cum face Elena Udrea . Si nici barbatii nu se lasa mai prejos, nu le place sa fie condusi de o blonda .:)

  Apreciază

  1. Zamfir Pop,I
   Iar eu AȘTEPT să-mi spui , NU neapărat pe blogul meu, măcar aici la CARMEN, dacă ai primit cele două REVISTE „ ROMÂNIA EROICĂ ” făcute cadou dumitale de redactorul șef la rugămintea mea ! Acesta nu-i un mesaj de susținere pentru domnișoara „ SUCCESURI ”….. !

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s