DUZINA DE CUVINTE Când medicul te omoară !

Toate fotografiile sunt imagini ale Spitalului Orășenesc Vălenii de Munte

” O fi adevărat ? O avea dreptate ? ”
Mergeam pe stradă fără să văd , fără să aud. Din inerție. GÂNDURI negre mă bântuiau. Fără pic de GINGĂȘIE, directorul ”Spitalului Orășenesc Vălenii de Munte ” mă aruncase într-o stare de cumplită disperare.
” O fi adevărat ? O avea dreptate ? ” Repetam mecanic, fără GRAI, în minte întrebările la care nu avea cine să-mi dea rapid un răspuns. Gândurile negre sunt câteodată mai puternice decât un virus mortal sau la fel de mortale .
”Doamne, ce mă fac ? Nu-I de ajuns că Alexandru este hipoacuzic, acum aflu că e posibil să aibă SIDA ?
Ce altceva a vrut să-mi spună când m-a sfătuit să –i fac analizele pentru HIV ? Să fii luat virusul din spital ? Atunci când avea doar trei luni ?
Mă doare inima. Am să mor înaintea lui. Doamne, de ce Doamne m-ai pedepsit atât de rău ? Ce păcate atât de grave am săvârșit încât mă pedepsești astfel ? ”
Merg pe drum și lacrimile îmi curg șiroaie pe obraji. Nu-mi pasă că mă văd oamenii pe stradă, că se întreabă ce am, că vor comenta cunoscuții, durerea mea este mai mare decât pot suporta.
Simt cum mă ia cu leșinul și mi-e teamă să nu mă prăbușesc pe jos. Trebuie să ajung până la dispensar ! Îmi spun, îmi dau ordin.
Aud un scrâșnet de roți de camion, mă înjură unii, au dreptate, dar ce-mi pasă mie de reguli, de mașini și șoferi. Băiatul meu e grav bolnav !

Asistenta mă vede și face un GEST deosebit. Cere voie celorlalți pacienți ca eu să pot intra înaintea lor.
-Luați loc pe scaun ! Ce-ați pățit ? Mă întreabă doamna doctor Mărculescu.
Deschid gura să vorbesc dar nu reușesc decât să plâng și mai tare.
Mi se dă un pahar cu apă . Medicul este mirat de purtarea mea pentru că nu sunt acel GEN de persoană care să se poarte astfel.
– Încercați să vă liniștiți și apoi să-mi povestiți ce vi s-a întâmplat.
– Doamna doctor, spun printre sughițuri de plâns, băiatul meu are SIDA ?
– Cine v-a zis asta ?
– Doamna directoare a spitalului. Dânsa știe mai bine.

Cred c-ar fi bine să povestesc totul într-o ordine cronologică.

Băieții erau bolnavi. Nu, Mihai n-avea nimic la GLEZNA așa cum, imediat , v-ar duce gândul știind că lui îi place mult să joace fotbal. Apoi, nici chiar copiii GEMENI nu se îmbolnăvesc deodată.
Cu toate că sunt atât de diferiți, culmea e că nici măcar nu se joacă împreună, unul blonduț iar altul brunețel, amândoi erau GALBENI la față, vomitau și aveau febră.
N-am GĂSIT în casă bani nici măcar să cumpăr o GAROAFĂ darămite să-l mituiesc pe domnul doctor Daniel , pediatrul cel mai bun din oraș și la care apelam cu toții atunci când era o situație mai gravă . Era în 2 octombrie 1994 și pentru că ambii mei copii mi-erau bolnavi am apelat la dânsul.
I-a consultat cu multă atenție după care mi-a dat o rețetă gratuită. Era legal. Unul avea 7 ani iar celălalt 5 ani.
Am mers la doamna farmacistă Militaru, orășel mic, ne cunoaștem pe nume, și i-am cerut să-mi elibereze rețeta. Niciodată nu beneficiasem de o rețetă gratuită pentru că, nu-i așa, nu ne îmbolnăvim la comandă.
” – Nu mai sunt fonduri .
– Cum nu mai sunt fonduri ? Când s-au terminat ? E începutul lunii.
– Doamna directoare ne-a interzis. Mergeți la dânsa !
– Mă voi duce.”
GÂLCEAVA, e impropriu zis dar nu-mi vine în minte altceva, se iscase în momentul în care eu , revoltată de nedreptate amenințasem cu o reclamație la MS.
Directoarea, observați că nu-i dau numele, mi-a spus că :
” -Mergeți ca la piață la doctor și-I cereți ce medicamente vreți .Copiii dumneavoastră n-au nevoie de ele.
– Cred că greșiți. Eu nu mă pricep la medicină și n-am cum să-i cer domnului doctor să-mi dea ce medicamente vreau eu. Dânsul este specialistul.
-Vă pot da o parte din ele iar pentru celelalte veniți săptămâna viitoare. ”

Pentru ce credeți că i-a fost necesară o săptămână ?
Ca să-și facă planul cum să se răzbune pe mine pentru că avusesem tupeul să amintesc de legi și de minister. Într-un amărât de orășel unde toți ne cunoaștem cine are curajul să sufle ? Nimeni.

Când ne-am revăzut, cu cel mai dulce glas posibil, e un Cristian Tudor Popescu în fustă, mi-a sugerat să-i fac băiatului meu analize HIV. Nu, n-a spus direct SIDA. A fost destul de inteligentă ca să mă sperie fără a-mi spune în mod direct ceva.

Doctorița Mărculescu mi-a ascultat cu multă atenție povestirea.
”- Stați liniștită ! V-a scăzut tensiunea la 7. Ce vreți să pățiți ?
Alexandru are doar o bronșită cronică, doar vi l-am consultat și eu de atâtea ori. Medicamentele prescrise de domnul doctor Daniel sunt bune. O să le treacă răceala la amândoi.
– Îmi spuneți să mă liniștiți sau chiar credeți ?
– Când v-am mințit eu ? n-are decât o bronșită copilul. Mergeți liniștită acasă ! Aveți grijă cum treceți strada ! Asistenta mi-a spus că mare noroc ați avut c-a putut camionul acela să oprească. Avea o viteză ! Iar dumneavoastră i-ați tăiat efectiv drumul. ”

Înțeleg, foarte bine, că n-avem un caracter GERMANIC, dar cred că ar fi vremea să analizăm cu mai multă seriozitate ce este bine și este rău în viața noastră.

Ca de fiecare dată, sunt ultima după : sara, tibi, mitzaabiciclista, blueriver, almanahe, virusache, scorpio, redsky, vero, cita, rokssana ,  valentina, abisuri dar cum știu că nimeni nu-mi scade nota la purtare , e binecunoscută blândețea  psi, -ei, iaca vin și eu.

46 de gânduri despre „DUZINA DE CUVINTE Când medicul te omoară !

      1. De obicei sunt raționaă draga mea, altă dată , cam peste 8 ani , când au spus că băiatul cel mare ba are leucemie, ba meningită , nu m-am pierdut cu firea. Cine s-ar fi așteptat ca un om , folosindu-se de o astfel de funcție și poziție să facă din răutate așa ceva ?

        Apreciază

  1. ca de obicei eşti aşteptată cu drag, atunci când poţi să vii.
    eu nu am copii, din păcate, dar îmi pot imagina cât de repede se năruie încrederea în sufletul unui părinte. groaznic trebuie să fi fost dacă mai porţi şi acum, atât de intens, amintirea sădită ca un ghimpe…. şi iarăşi spun că nu înţeleg, nu o voi face vreodată, răutatea gratuită a unora dintre noi.

    Apreciază

  2. Ferească Dumnezeu să fii bolnav. Eu am spus că decît să mai merg la doctori, mai bine mor cu zile. Nu mă mai las umilit de toate precupeţele alea care se dau surori asistente, bleah, pentru nimic în lume. Nici pe mîna doctorilor nu mă mai dau după ce ultima dată cînd am fost, m-au întors pe toate feţele fără să fie capabili să-mi spună ce am. Pînă la urmă, m-au trimis acasă cum am venit.

    De ce vroiau precupeţele acelea să faci testele acelea? SIMPLU: au comision de la distribuitori.

    De ce se opune sistemul reformelor? Şi mai simplu: frăţia hoţilor care jefuiesc banii destinaţi sănătăţii, este în pericol de moarte prin sucombare în caz de reformă reală în interesul bolnavului. punct.

    Apreciază

    1. Atunci m-am jurat că voi face tratamente alternative decât să mai apelez la medici.
      Din aceea zi mi-am tratat copiii mult mai eficace și mai ieftin.
      Îmi înțelegi atitudinea pe care o am față de sistemul de sănătate ? De totală neîncredere. Medicii despre care am o părere bună sunt ca aceea floare singulară cu care nu se face primăvară.

      Apreciază

  3. Draga mea, si eu, cu toate cunostintele mele medicale care nu sunt putine, tot asa as fi reactionat! Multumesc lui Dumnezeu ca fata mea este mai calma si analitica!
    Mie la orice febra imi sar acele busolei! Nu ma gandesc decat ma boli de sistem, meningite, neuroviroze etc;
    Nimic cand e vorba de copii nu trec cu usurinta!
    Te inteleg. Ce nu inteleg este cum e posibil sa fie cineva atat de ne profesional!
    Parerea mea este ca nu banii nici aparatele ne lipsesc din spitale ci OMENIA!
    Sa-ti traiasca baietii si sa te bucuri de ei!

    Apreciază

    1. Cita, îți răspund mai târziu pentru că știu că ai o bunătate deosebită și mă înțelegi. Am o nesuferită de durere de cap, nu știu dacă e răceală sau din cauza răcelii și , în plus, pe lângă faptul c-ar trebui să gătesc mă agit din cauza mitingurilor din țară. Jandarmi răniți, sunt deja trei, dacă asta înseamnă democrație atunci nu-mi place deloc.

      Apreciază

  4. Te inteleg foarte bine. Si acum, desi baiatul meu e mare ( 17 ani jumate), cum il vad putin abatut incep sa-l intreb ce-l doare… in fiecare seara si dimineata ii pun mana pe frunte sa vad daca nu cumva are febra, iar la primele semne de raceala merg cu el medicul de familie… cu retele gratuite, ce sa-ti zic… se imbolnavea fiul meu, fix cand nu se terminau fondurile( medicamentele gratuite se dau la inceputul lunii), sau aveau o parte din ele, doar pe cele mai ieftine, dar antibioticul, care era musai sa-l iau in 12 ore, nu il aveau in farmacie… m-am certat cu o farmacistea, pentru ca avea medicamentul in raft si imi zicea ca nu-l are, ca aceea este doar o cutie goala. sunt situatii cand te apuca disperarea… si numai o mama poate sa inteleaga asta 😦

    Apreciază

    1. Înseamnă că nu sunt singura căreia i se îmbolnăveau băieții taman când nu mai erau fonduri. Pe deoparte descopăr că toți părinții avem aceleași preocupări , aceleași griji , dar mi-ar plăcea să nu existe astfel de situații.

      Apreciază

      1. Fondurile se termină pentru că se încasează banii în avans şi printr-o complicitate doctor+farmacist+distribuitor+producător, banii se încasează FĂRĂ ca bună parte dintre medicamente să fie măcar produse. Se plimbă hîrtii acoperitoare între dumnealor şi toată lumea prosperă mai puţin bolnavul poreclit nu degeaba, PACIENT. Asta este realitatea.

        Apreciază

  5. OLA, PRIETENA ,CRED CA TOATE MAMELE AU TRECU SI TREC PRIN ASA CEVA ,DAR LA TINE MAi DIFICIL CU DOI COPILASI,sufletul dintr-o mama se sperie la orice lucru suspect la copilul ei, nu conteaza ce virsta are copilul,dragostea de mama ,este nemasurata,dar femeia barbat CTP, ar fi trebuit pusa la punct,eu ma uit pe aici cum li se pare o chestie dubioasa oamenii astia reclama si fac foarte bine poate si prin prisma asta au ajuns sa mai impiedice raul dintr-o tara,si aici la spital indiferent nasti, te operezi, la final spui doar frumosul cuvint de l-am invatat si de la familie si de la scoaala MULTUMESC,NU SE DA MACAR O FLOARE, NU ESTE LUMEA INTEPATA CA LA NOI,SA TE PRIVEASCA URIT,SA TE SIMTI MIC MITITEL PE LINGA EI.MII TE PUPICI SI SANATATE MULTA PTR TOATA FAMILIA TA .

    Apreciază

  6. Vizavi de justie sa-ti povestesc cazul unei tinere romance de aici,are doua fetite gemene de 6 ani si una de 7 ani, dupa mine o declar mama eroina.a venit aici cu sotul ei dar cum este romanul nostru sa se impuna in fata sotiei, o batea de multe ori si fiind in lumea mare nu avea unde sa fuga isi lua fetitele in brate si fugea cu ele in parcul din apropierea blocului ei, nu stiu in tara dar pe aici circula masinile politiei toata noaptea si normal ca isi mai runca o privire si parcuri ca mai fumau si tinerii lor buruieni,(acum este interzis fumatul si in baruri, in apropierea parcurilor la 10 metrii distanta, a scolilor la 20 m distanta),si normal ca au gasit-o pe romancuta noastra cu puii linga ea ,au intrebat-o ce a patit le-a explicat si prima data i-ai zis ca ar fii bine sa se duca acasa ca este rau ptr fetite. Ce zici au mai gasit-o a doua oara, a treia oara, si pina la urma i-au zis sa bage divortul de sot,ea a zis nu pot ca imi este frica de el ca ma bate si imi ia fetitele,,iarasi au gasit-o si atunci au amenintat-o nu dai divort de el statul spaniol iti ea copii, ea nu si nu ca ii este frica de el, atunci ce au zis bagi divort si noi te sustinem. Asa a facut, cine crezi ca au fost martorii la judecata POLITAII cu procesele verbale facute de ei in noptile cind au gasit-o in parc.Normal aici la un divort cind tatal este rau are interdictie si de asta in preajma copiilor la nu stiu citi metri,el s-a intors in tara iar ei primaria de aici i-au dat apartament cu trei camere(pe aici sufrageria nu se pune la nr camerelor la un apartament doar dormitoarele se nr)si plateste o suma mult mai mica decit daca ar inchiria singura un apartament, ii plateste bonurile de mincare ptr fetite la mijlocul zilei, si ma rog alte ajutoare mai mici,iarasi scrisei mult, dar imi vine sa sparg telev cind vad ca o mina de infractori isi bat joc de tara,ris si batjocura ce se intimpla in tara. Aici foarte mare grija este acordata minorilor, iar femeile aici au mult mai multe drepturi ca barbatii.

    Apreciază

    1. Ola, prietena ! Mi-au dat lacrimile. În România polițiștii care sunt chemați de către soție , dacă nu pactizează cu soțul, spun că n-au dreptul să ia nicio măsură pentru că este vorba de probleme familiare !
      Martori ? Niciodată !

      Apreciază

  7. Carmen, salut! Am si eu o istorioară cu o prietenă care abia a scăpat cu viaţă după ce a intrat pe mâna unora de acest fel ( că trebuie să ai si ceva noroc să nimeresti la unul dintre cei normali, măcar,din tagmă) Dacă ar exista un memorial al necazurilor legate de sistemul de sănătate, cred că majoritatea românilor ar avea ce povesti! De ce nu vor, atunci, atâţia oameni de treabă, să scape de toate astea si să intre-ntr-un regim normal, cel puţin? De ce se lasă manipulaţi de antenismul ăsta care e-n stare să sacrifice toată ţara asta doar ca să n-ajungă varanul &comp. la puscărie, ori să-şi piardă averile făcute tot din prăduire, si nu a altora, decât tot a românilor? …UIMITOR!!!

    Apreciază

    1. Bună !
      Nora, am aflat ieri cu mare mirare că există o fundație a celor care au avut de suferit de pe urma relelor tratamente ale celor din sistemul medical !
      În mod sigur, accesează fonduri nerambursabile și ghici ce fac ? Politică !
      Iar faptul că gândesc astfel, să fiu iertată, dar nu mă miră deloc. Bacalaureatele promovate prin copiere spun multe.
      Nu era presa cea care se oripila de faptul că absolvenții de liceu nu sunt lăsați să copieze ?
      Păi, Nora, președintele este cu adevărat un dictator ! 😆

      Apreciază

  8. ola, prietena vizavi de doctorii de aici iti povestesc altul caz:tu stii ca am avut magazin cu produse romanesti si am avut tangenta cu multi romani.Itr-o zi intra in magazin doua tinere romance intre 30-35 sani , si tocmai m,a criticau zimbind de ce nu am malai ptr mamaliguta,culmea atuci distribuitorul tocmai uitase sa ne aduca, iar dupa aceea au inceput sa plinga doamna ajutati-ne fratele nostru( care lucra la o firma de constructii sudate unde al doilea om in firma este roman si ii aducea din tara)a luat foc la serviciu cind suda si a fost dus cu elicopterul la un spital mare din BARCELONA, si noi sintem una din ROMANIA si alta traieste cu familia in GERMANIA,si noi nu stim limba spaniola sa vorbim cu medicii. EU LE-AM PREZENTAT PE NORA MEA CARE A FACUT CURSURI DE INFIRMERIE SI vorbeste foarte bine limba castellana,sau dus impreuna cu ele la spital, nora mea era singura reprezentanta care putea sa vorbeasca cu medicii ptr diverse informatii privind starea bolavului, in fiecare zi de marti cind copii mei erau liberi se duceau la spital la romanasul nostru sa vada ce face, roman care inainte nu il cunosteau,am fost si eu cu ei odata nu va spun cum era ingrijit de bine la spital avea arsuri pe corp un om venit de la 3000 km distanta de tara lor era ingrijit de spanioli eu credeam ca nici-odata nu o sa mai mearga, ce m-a durut cel mai mult reactia colegilor lui din ROMANIA,nu l-au sustinut, nu l-au vizitat de frica ca afla patronul si ramin fara serviciu, acum este bine poate sa mearga mai putin ca oboseste dar si-a cumparat o bicicleta si merge cu bicicleta.Si ce zici cu citeva zile inainte o suna pe nora mea ca vrea sa se vada eram impreuna cu ea si nepotica la cumparaturi si ne-am intilnit cu romanasul nostru , a stat foarte putin de vorba cu noi de teama cu nu ii primim plasa cu cadouri ptr noi iar ptr nepotica mea i-a dat buchetelul de visc cu un moscraciunel mititel in el si 50 de eouro,pina sa ne dezmeticim ca nu vrem nimica deja era departe cu bicicleta, normal ca si eu i-am trimis bucaate made ROMANIA preparate ptr SF. CRACIUN, MA DOARE IN SUFLET CIND VAD CE SE INTIMPLA IN TARA PARCA AR FI COLEGII ROMANASULUI NOSTRU DE AICI.

    Apreciază

    1. Povestea asta m-a încântat de la un cap la altul. Uite că mai sunt oameni care se ajută dezintersat dar și oameni recunoscători.
      Îți mulțumesc ! Sunt fericită ori de câte ori aud sau citesc povești frumoase.
      Bine că ați avut voi curajul să mergeți acolo, departe , și să vedeți cum ar fi bine să se schimbe lucrurile și la noi.

      Apreciază

  9. DA, prietena uitaI sa-ti spun aici in spital nu este ca in tara te duci si bati la usa medicului, ii lasi un plic sau o plasa si il intrebi de starea pacientului, NU ,aici ai intilnire cu medicul intr-o anumita zi din sapatamina la ora de…,pte asta nu sint de acord cu mitingii lui CALAFAT, DOMNE UNDE SINT BANII DIN SANATATE DE IN TARA CAD SPITALELE , NU SINT MEDIAMENTE, MOR LA GREU OAMENI CU ZILE IN SPITALE DIN CAUZA SISTEMULUI BOLNAV DE SAANATATE.Dupa mine arafat putea sa aibe 10 fundatii smurd, dar sanatatea sa fie la faza la care este aici.

    Apreciază

Lasă un comentariu