DUZINA DE CUVINTE A cui e responsabilitatea ?


STRADA a devenit un loc nesigur și, nu mă refer când afirm asta la accidentele rutiere tot mai dese în ultima vreme, periculos. INDIFERENT cât de mult ți-ai dori să ai o viață liniștită și fără evenimente majore nu poți rămâne nepăsător atunci când ele năvălesc peste TINE.
Orașul nostru, altădată o oază de pace, doar de aceea l-a ales istoricul Nicolae Iorga ca loc de reședință , a fost săptămâna aceasta martorul mut al unei descinderi în forță a mascaților.
Cine mai poate avea astăzi COPILĂREASCA idee că se poate locui undeva , aiurea , fără teama că fiul sau fiica sa nu cade în mrejele unor interlopi ? Traficanți de carne vie, nu vă mirați c-avem și din aceștia-n zonă, cel puțin așa am auzit, traficanți de droguri sau doar niște simplii cămătari ?

V-am plictisit plângându-mă de purtarea elevilor mei.

Îi văd surescitați pe holuri, țipând, înghiontându-se sau sărutându-se fără nicio jenă în fața noastră a celor care trecem întâmplător pe acolo.
Am crezut că de vină e CEAȘCA de cafea băută în fugă, fără ZAHĂR, doza de energizant sau eventual bidonașul de bere adus printre puținele cărți sau manuale din rucsacul ce joacă rol de ghiozdan.
Mărturisesc că văd DUBLU , de nervi, asistând neputicioasă la aceste priveliști.
Nu de multe ori îi găsesc la ore ronțăind ceva CROCANT dar îi las pentru că se plâng de faptul că n-au apucat să-și ia MASA de prânz. Mă gândesc că e mult mai bine decât să mestece molcom și EGAL, toată ora, o gumă pe care cu greu se hotărăsc s-o arunce în coșul de gunoi.
Când acești copii părăsiți, la figurat, de către părinții lor , au grijă doar să-i îmbrace și să le dea să mânânce după care uită de responsabilitățile lor, ajung să se confrunte cu tot felul de probleme majore, precum cele legate de droguri, fiecare se gândește să caute vinovatul.

Undeva în afara familiei.

Degeaba ani de-a rândul încerci să le vorbești despre cât de grea e sarcina de a fi părinte , de cele mai multe ori n-aud, de fapt refuză să asculte, se fac că PLOUĂ, pentru ca atunci când răul s-a produs să fie luați prin surprindere.

Viața nu e roză, nu c-ar fi neagră ca smoala, mai degrabă gri-ALBASTRU, și totuși dacă am încerca cu toții să fim mai responsabili ….

Psi a hotărât cuvintele iar noi, cuminți, le-am folosit :

Psi,verogriganaidsaraalmanahegina,redskytibivirusache,abisuri,Rokssana,

De la Tibi am înțeles că prima a fost scorpio  dar știți cum e….

45 de gânduri despre „DUZINA DE CUVINTE A cui e responsabilitatea ?

 1. Părinţii nu mai sunt părinţi, sunt mai mult supraveghetori, dar şi ăsta e un caz fericit, fiindcă Statul, acest nimeni invizibil, dar cu forţa aceea a invizibilului pe care filmele, cărţile, piesele de teatru, viaţa ne-o prezintă-n fel şi chip, are grijă să ne ţină ocupaţi, şi-n minte, şi-n trup şi pe lângă el. Responsabilitatea? Cin’ s-o poarte? De când e lumea, mie se păre că-i cel mai de temut şi iresponsabil termen…căci cuvânt nu vreau să-i zic. Lăsăm duzina să-şi facă siesta, mai bine…sunt atâtea de zis, da’ n-aş vrea să-mi ies din ludicul meu zilnic, pe care mi-l menţin şi aşa, cu greu, căci asta e pâinea mea şi nu ştiu vreun coş magic să mi-o înmulţească.

  Şi eu lucrez cu copii mici, adolescenţi, doar că ne jucam frumos, de-a teatrul.
  Măcar, în cele câteva ore uit de teatrul ăsta absurd, de-i zice realitate…

  Apreciază

 2. nu-mi vine sa cred….asta este scoala de azi?

  Îi văd surescitați pe holuri,
  țipând,
  înghiontându-se sau sărutându-se fără nicio jenă în fața noastră a celor care trecem întâmplător pe acolo.

  Am crezut că de vină e CEAȘCA de cafea băută în fugă, fără ZAHĂR, doza de energizant sau eventual bidonașul de bere adus printre puținele cărți sau manuale din rucsacul ce joacă rol de ghiozdan.

  Mărturisesc că văd DUBLU , de nervi, asistând neputicioasă la aceste priveliști.
  Nu de multe ori îi găsesc la ore ronțăind ceva CROCANT dar îi las pentru că se plâng de faptul că n-au apucat să-și ia MASA de prânz.

  pur si simplu nu-mi vine sa cred,

  hai, ca si noi ne-am inghiontit, dar nu ne pupam de fata cu profii sau colegii,
  iubirea adolescentina era tinuta in mare secret chiar de prieteni si colegi..

  de mincat in clasa, bere printre carti nici pomeneala…

  de fapt alcoolul nu se bea decit in cantitati oribil de mici pe vremea aceea…

  totul pare schimbat si cred, chiar azi ma gindeam la acest lucru, ca in PRIMUL RIND este vina PARINTILOR…..abia apoi a profesorilor

  si daca ambele parti (parinti si profesori) nu-si fac treaba avem ce avem……

  cum adica asisti neputincioasa???

  un profesor chiar nu mai are autoritate????

  pai, noi faceam drepti si cind ne intilnim cu profii pe strada,
  politete, respect total aveam fata de ei…

  deh, scoala s-a degradat cam prin anii ’80 ai secolului trecut si de atunci se duce la vale…..

  Apreciază

  1. Scorpy, viața mea, după 31 ani vechime, de la 12 septembrie de când sunt la această școală, a devenit un coșmar. Mă trezesc noaptea din somn și mă gândesc la posibilitățile pe care le am ca să rămân un profesor ce mă pot uita la mine însămi în oglindă.Care nu face compromisuri.
   Elevii din clasa a XI a m-au amenințat , râzând, că vor cere transferul la o altă clasă unde nu li se cere să învețe. Că în clasa a IX a nu știu tabla înmulțirii, că nu cunosc în aproape nicio clasă regula semnelor, că fac înmulțirea cu ajutorul telefonului mobil , că …
   Anul trecut un elev a venit beat la oră, profesoara de matematică mi-a povestit că avea inspecție la clasă, și acesta n-a pățit nimic. Conducerea școlii se face că nu observă sau le cere diriginților să afle ce se întâmplă în colectiv ” prin metode specifice ”. Am dedus corelând cu o altă afirmație că este vorba despre turnătorii .

   Elevii nu devin relativ serioși decât în momentul în care primesc nota 3.

   Apreciază

   1. dJ,
    repet: sint consternat….
    jocul este pierdut,
    cine pierde? societatea din Ro!

    si de ce nu li se da nota 3?

    se mai poate face ceva?
    greu cu astia de liceu…poate cei mici se trezesc, dar cu astia mari mai greu,
    parintii & profesorii au scapat haturile…

    si o VINA fantastic de mare o au televiziunile grotesti, puerile, agresive, uneori iresponsabile,
    dar si limbajul agresiv al multor politruci la televizor..
    si atunci si elevii adopta aceeasi atitudine obraznica si nesimtita precum cea a politrucilor pe care ii urmaresc pe sticla…
    bumerangul va veni in moaca mai devreme sau mai tirziu…

    iar tu ca sa scapi de cosmarul in care traiesti nu vad decit o solutie sau doua:
    sa te retragi din profesorat (si sa mergi spre altceva, orice) sau emigrare sau pensionare anticipata daca se poate…

    te lupti cu morile de vint cu „sprijinul” unor profesori in sensul ca ei sint de partea rea a educatiei…

    cosmar, ce mai…..

    Apreciază

   2. Scorpy, nu cedez. În primul an de învățământ , acum 31 ani, m-am trezit cu o mămică peste mine în casă. Stăteam cu chirie la o gazdă la țară. Mi-a spus că voi fi bătută cu pietre dacă îndrăznesc să le dau copiilor lor note mici. Ei le dau cu mare greutate să mănânce, …,

    Trecuseră ani buni de când mă transferasem de la aceea școală iar părinții mă regretau. De bătut nu m-a bătut nimeni.
    Anul acesta îmi va fi greu.

    Apreciază

 3. aş putea să spun că, nefiind părinte, nu am cum să văd toate acestea. dar le văd… şi mă dor mai cu seamă copii lăsaţi de capul lor de părinţi plecaţi oriunde în lume pentru o pâine. un telefon mobil, o vacanţă, o maşină… nu suplinesc nevoia copilului de părintele lui.

  Apreciază

  1. Cine să ia o măsură când avem o astfel de clasă politică ?
   O măsură normală , precum cea împotriva copiatului , a fost criticată în mod și chip.
   Niște elevi de clasa a XI a încercau luni să mă tachineze atunci când făceam de serviciu pe școală.
   ”Totul e O.K.!” Au repetat de vreo 25-30 ori. N-aveam ce să fac și i-am întrebat : ” Bacul e OK ?”
   ” Da. În România totul e posibil. Dă tata două deca de țuică și o putină de brânză și-l iau . ” Mi-a răspuns unul.
   ” De camerele de supraveghere ce zici ? ”
   ” E posibil ca să fie scurt circuit tocmai atunci . ”

   Apreciază

 4. Pentru toate astea ne facem responsabili cu toţii, până la urmă. Care urmă, o să înţelegem noi… Suntem de capul nostru! Lbertatea nu e tocmai cel mai pur sentiment din lume. Dacă n-ar exista toate celelalte sentimente să ne-o ţină -n frâu, pfff… nu vreau să fac acum un exerciţiu complet de imaginaţie.
  Numai că şi aşa, celelalte sentimente sunt la doze şi împrăştiate aleatoriu. Nu ne rămâne decât să ne-o folosim pe-a noastră, dacă e mai mare, în scopul măririi celorlalte doze, mai mici, ale celor cu care ne ciocnim în acest Univers ştiut.

  Apreciază

  1. @Alioșa,

   Oamenii politici vor liniște, chiar dacă în aceea stare e doar prostie, și nu vor evenimente. Doar atât.
   Cât despre actualul ministru nu cred că și-a luat doctoratul în Franța negociind cu profesorii prețul.
   Poate greșesc eu.
   În schimb încep să cred că scăderea salariilor n-a fost cea mai bună idee. A demotivat oamenii.
   Cu aceeași stimă,
   Carmen

   Apreciază

  1. Bună !
   Dragă Nora, la primul comentariu este preluat de mine de pe http://www.youtube.com/ o postare realizată marțea care a trecut. Nu glumesc și nici nu exagerez. E un fapt.Am insistat în a-i plictisi pe cititorii mei pentru că în oraș s-a ajuns prea departe. Eu acum mă întreb. Ce să fac? Nu de elevi mă tem ci reacția conducerii liceului și de cea a ISJ Prahova care tolerează de ani buni această situție. Nu s-a ajuns aici dintr-o dată ci în mod treptat. E logic.

   Apreciază

  1. Bună seara !
   Mă onorează faptul că ați comentat pe blogul meu. Ați avut amabilitatea să faceți public protestul meu atunci când nimeni nu voia.Când era, cred că și acum ar fi , un mare impediment faptul că-l susțin pe președintele Băsescu. Cine mai e FAIRPLAY în zilele noastre? Vă respect mult pentru că ați dovedit atunci că dvs. sunteți.

   Apreciază

 5. In clasa a viii a intram la ora impreuna cu niste colegi dupa intrarea profesorului.Dar intram cu pungi de pufuleti.Pocneau pungile si ieseam.Intram doar ca sa deranjam si plecam.
  In clasa a v a profesoara de geografie m-a alergat cu aratatorul prin clasa.Ce amintiri am!Am fost un elev cuminte,la locul meu.

  Apreciază

  1. Pe mine mă enervează că prin faptele lor perturbă ora și, puținii elevi care vor să învețe, nu înțeleg nimic.
   Am mers cu o oră mai devreme, miercurea trecută, la școală și am făcut oră doar cu aceia care voiau să învețe. E vorba de clasa a VII a. Au fost încântați c-au înțeles și chiar le-a plăcut..

   Apreciază

 6. In clasa a ix a m-am sarut cu un coleg,la panarama,ca sa o enervam pe profesoara.Dupa care ala imi zice: „hai nevasta afara,ce mai stam la asta la ora?” si am iesit amandoi.

  Apreciază

 7. din punctul meu de vedere suna halucinant

  am făcut oră doar cu aceia care voiau să învețe. E vorba de clasa a VII a. Au fost încântați c-au înțeles și chiar le-a plăcut..

  inteleg ca nici macar elevii de clasa a 7.a nu mai pot fi struniti?
  citi ani au ? 12-13??
  incredibil!

  eu nu mai inteleg nimic!!

  pai, atunci de ce mai este nevoie sa ii alfabetizam, daca ei nu vor,
  daca parintii nu-i pot educa normal, daca profii nu mai fac fata cu asemenea tzinci…

  apoi ce sa mai zic de liceeni…..

  Apreciază

  1. Scorpy,
   nu știu cum sunt celelalte clase dar mie mi s-au dat cele mai indisciplinate , recunoscute de către conducere, motivându-se că am experiență, grade didactice, etc. Nu vreau să fiu răutăcioasă dar nu cred că familia a încercat să-i educe . Mă refer la cei 6-7 elevi care deranjează toate orele și care nu cunosc nici tabla înmulțirii. Se plictisesc pentru că de mult nu mai înțeleg nimic.

   Apreciază

 8. dj,

  acesti elevi sint irecuperabili?
  eu ii vad ca viitori potentiali infractori.

  nu exista nici o cale?
  de acord ca in primul rind parintii sint de vina.
  undeva, cindva s-a produs un declic negativ..

  nu pot fi invatati separat? dupa ore?
  probabil ca spun prostii cit carul..

  Apreciază

  1. Am 7 clase la care predau. De dimineața până seara sunt la școală.Nu sunt săli libere dar și mă obosește mult gălăgia. Pe noi toți dascălii. Nu reușesc să fac tot ce-mi propun și acest fapt de asemenea mă supără.
   Adorm cu televizorul aprins.
   Am ajuns de ani buni la concluzia că trebuie ajutați cei care vor. Nimic nu se poate face cu forța.

   Apreciază

  1. Mă bucur că m-ai înțeles. Am văzut copii cu lacrimi în ochi supărați că nu pricep din cauza gălăgiei.Anul acesta pentru prima oară. Crezi că degeaba am preferat să rămân ani de zile la o școală de țară ? Oamenii din mediu rural sunt, în genere dar nu generalizez, mai cu mult bun simț.
   Școala unde sunt acum e ceva asemănător uneia de cartier. De mahala.

   Apreciază

 9. dj,

  in primii 10 ani de scoala eu, personal, i-am respectat si admirat enorm de mult pe profesorii mei.
  80% din profesorii mei au fost nemti, 20% au fost romani. Toti erau foarte buni, chiar si acum privind inapoi realizez ca majoritatea absoluta era foarte bine pregatita.

  Ultimii 2 ani de liceu i-am facut la Bucuresti, intr-un liceu relativ mediocru.
  A fost catastrofala plonjarea mea in capitala.
  ca de la cer la pamint, ca de la o manastire la o discoteca.
  Diferenta era colosala intre profesionalismul profilor din oraselul meu de provincie si cel din Bucuresti, diferenta dintre elevii de acolo si cei din capitala idem…
  in 2 ani de liceu in bucuresti pot sa spun ca am intilnit doar 3 profesori excelenti, restul…………..catastrofa!!!
  iar colegii mei „capitalisti” au fost deja de pe atunci obraznici, ieseau din ore inainte de a se suna, am asistat la scene dizgratioase din punctul meu de vedere, un provincial…
  dar niciodata nu mi-am permis sa am o atitudine obraznica fata de un profesor, chiar daca in sinea mea eram dezamagit…
  deh, provincia…

  🙂

  deci cam de atunci a inceput o fi inceput declinul invatamintului din RO?

  noapte buna!

  Apreciază

  1. Scorpy,
   eu am învățat și la țară, tatăl meu era ofițer de armată și lucra la Aeroportul Internațional de la Mihail Kogălniceanu, dar și în Craiova sau București.Când m-am exprimat ”e ceva asemănător uneia de cartier. De mahala.” m-am referit la purtarea unor colegi din clasa a VII a de la Școala Generală nr. 31 din București.Profesorii aceia au luat măsuri și i-au lăsat repetenți. Ce crezi că au ajuns repetenții ?
   Vânzători și mai apoi gestionari la alimentara. În mod sigur astăzi sunt patroni și au averi mai mari decât mine.
   Am mai povestit ce mi-a spus, la un moment dat, un tip ce încerca să-mi facă ochi dulci și pe care eu îl tot refuzam :
   ” Dvs. mergeți cu sacoșa iar eu cu mercedesul !”
   Revenind la atmosfera din școală , am intrat la Liceul Dimitrie Cantemir din București. Lume selectă, elevi și profesori.
   La Craiova , la Liceul Frații Buzești nu mi-a mai plăcut atmosfera închistată de tip comunist , după ce cunoscusem un liceu de elită, dar era o mare seriozitate.
   Și în vremurile noastre de acum , dacă ai fost atent, sunt licee din provincie foarte serioase și cu tradiție.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s