Adevăr vă spun vouă ! ( I )

Am o prietenă, normală precum noi toți, ceea ce o deosebește e doar faptul că ea cunoaște ce urmează să se întâmple. O face simplu fără prea multe introduceri sau în urma a nu știu ce ritualuri.


    Prima dată când am remarcat această calitate a sa a fost în toamna anului 1996. Ne dusesem împreună cu băieții noștri într-un sat, se numește Nucet, ca să-i facem campanie domnului Emil Constantinescu și să strângem semnături pentru înscrierea sa în cursa prezidențială. Obosisem de atâta mers , sunt vreo 15 km de mers pe jos din Văleni până acolo, a respirat ADÂNC după care mi-a spus : ” Ai să vezi că o să câștige. ”
” Crezi tu ? ” am întrebat-o mirată. ” Știu. ”
Așa a fost să fie.

     Prin septembrie într-o seară , anul acesta, când noi toți eram fericiți că toamna n-a sosit decât cu numele, m-a sunat la telefon. ȘOAPTA ei abia se auzea.
” Sunt supărată ! ”
Ce putea să i se întâmple ? E o ființă atât de bună care nu face altceva decât să se dăruiască pe sine și timpul său celorlalți.
” Ce e cu tine ? ”
” A venit poliția azi la ușa mea. ” Asta da surpriză ! mi-am zis eu și-am urcat cele câteva etaje până la ea.
” ANAFURA mamei lor de nemernici ! ” Înjura molcom soțul ei.

”Tocmai ea, care face tuturor bine, să fie pusă într-o astfel de situație ! ” În DELIR erau vorbele ce se revărsau CASCADE peste mine.
Trebuia să aflu ce s-a întâmplat și pentru aceasta era nevoie de un început.
Cu ani în urmă, o doamnă , rămasă văduvă și neavând copii, își vânduse vila sa din București și cu o mare parte din banii obținuți renovase apartamentul unei nepoate după soră.


 Îl mobilase elegant, vila era de prin Cartierul Primăverii, le cumpărase tot felul de electrocasnice, un automobil și petrecuseră împreună vacanțe de vis. Avusese chibzuința să-și oprească pentru ea doar un miliard de lei, nu-mi dau seama cum de putuse să fie precaută și să reziste rugăminților fierbinți ale frumoasei sale nepoate, o blondă ca o silfidă cu ochii blânzi ca o VIOREA, pe care și-i lăsase în bancă și de unde își scotea lunar dobânda.
Pentru că petrecerile se terminaseră, criza financiară a speriat pe toată lumea iar doamna în cauză era obișnuită să fumeze, să mănânce delicatețuri, exagerez poate, cașcavalul, iautul și brânza de burduf cred că nu sunt totuși niște specialități exagerat de scumpe, nepoata ce-i dăduse în trecut câte un SĂRUT otrăvit pentru a determina-o să-și vândă agoniseala de generații , a familiei soțului ei, în ultima vreme o trata cu indiferență. Cu toate că în VENE îi curgea același sânge, nepoata era indiferentă la toate necazurile și dorințele mătușii sale.

  Prietena mea, care trecuse la rându- i printr-o despărțire dureroasă, după o boală lungă și istovitoare mama sa murise în brațele ei, se simțise atrasă de la început de bucureșteanca emancipată care-i vorbea despre o lume necunoscută și exotică.

Povești siropoase despre iubirea dintre ei, soțul o divinizase , despre vilegiaturile lor în țară și străinătate, despre arbori de cauciuc, de mătase sau PALISANDRU, despre bibelouri scumpe și suveniruri , despre CLOPOȚEI de vânt și sunetul lor cristalin.

Povești ce păreau la fel de incredibile precum cele o mie de nopți ale Șeherezadei.

 tiberiu a venit cu idea, 

 psi a fost de acord, iar de scris au făcut-o mai mulți decât atâția :

 psi, tiberiu, altcersenin, sara

14 gânduri despre „Adevăr vă spun vouă ! ( I )

 1. ola, daca iti spun ca si eu mai am premonitii cind nu ma astept ,sau cind sint evenimente de sint marcata,eu de vexemplu am stiut ca iasa B ASE, SI CIND AMVENIT SEARA DE LA MUNCA FIUL MEU A INCEPUT SA FACA BIZAIALA DE MINE CA NU IASA EL,aoleu am stat neculcata pina cind nu am vazut cine iasa cu adevarat, si mai stiu ca urmatorul Presedinte, nu va fii din opozitiei, este pina 45-50 da ani, si mai am citeva dar nu pot sa le spun, si mai stiu ca exercitiile de respiratie de ajuta si la sanatate si cel putin la mine sa ma verific sufleteste cind am probleme, dar din lene din oboseala nu le mai fac ,o saptamina plina de bucurii..

  Apreciază

  1. Ola, Ary !
   Știu. Premonițiile mele sunt altfel, de altă natură nu ca ale prietenei mele.
   Nu știam că undeva, departe, altă ființă stă până târziu noaptea ca să afle un rezultat. Uite, de aceea eu nu arunc cu pietre în DDD. Au fost momente cruciale când el ne-a fost de mare ajutor. Cât despre lenea de care amintești cunosc sentimentul bine.

   Mulțumesc de urări. Urmează să plec acum la serviciu.

   Apreciază

 2. In viata asta nu mai putem fi siguri de nimic . . .
  Stabilitatea nu mai exista de mult . Ce inselatoare pot fi relatiile de prietenie , amicitie , si chiar de rudenie .
  Nu te mai poti baza pe nimic .
  Interesante povestile de viata prezentate in acest articol , si cu multe lectii de viata .

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s