DUZINA DE CUVINTE

Acela e un calcan, nu cel ”pescuit ” de tata. Guvizii erau specialitatea sa
I Copilărie comunistă

Degeaba am tot negat săptămâna trecută că sufletul mi-ar fi un deșert pustiit , că mi-e necunoscut un atare sentiment, nimeni nu a avut încredere în mine crezând că vreau să facă din durere un mare secret.

Bine ! Mi-am zis eu. Mă vreți pe mine, suflet defrisat de orice urmă de imaginație, de orice înfloritură, de orice minimă minciună. Voi face cum vreți voi, mă voi supune devenind un simplu mesager al unor amintiri ce ar trebuit de mult uitate și iertate.

Citesc , și- o iau ca pe un ordin nerostit , cuvintele ce trebuiesc înlănțuite în astă săptămână.
Sunt sigură că fii mei, la fel ca milioane de alți copii născuți în vremurile acestea , habar nu au ce este marmelada.
Eu, însă, parcă o văd în cutia ei paralelipipedică, așezată pe tejghea, aproape de cântar , ca să-i fie ușor vănzătoarei să o taie. Câteodată, e drept nu des, mi-e tare dor de gustul ei . Parcă mă văd mânjită toată pe nas, pe bărbie , pe degetele ce le ling automat uitând că nu m-am spălat de mult cu sapun pe mâinile veșnic murdare.
Ca într-un tango nesfârșit amintirile mele se balansează. Ziua când tata se întoarce de la pescuit, obosit, nervos și plictisit aruncând pe masă un calcan cumpărat de la vânzătorul din colț, un tânăr imberb.
Mama fire veselă , cântând mai tot timpul , văzând bonul lipit de peștele asimetric și turtit tace chitic.
În amintirile mele, pe zi ce trece tot mai confuze și sărace , mă văd și pe mine veșnic surăzătoare și complice și regret că am pierdut crochiurile făcute în creion, singura dovadă că de data asta nu vă mint.

Cuvintele sunt :

marmelada, tango, secret, defrisat, calcan, imberb, sapun, necunoscut, dor, creion, lipit, mesager

 

 

  II Unde ne- au dispărut meseriașii ?

19 August 2011 

 

În acest moment, sunt mai lichidă decât marmelada, cu sufletul mai defrișat decât o pădure , cu un dor nebun de ducă în necunoscut, gând ținut secret până și față de bărbatul imberb venit ca simplu mesager al nenorocirii mele.

În acest moment, sunt mai turtită decât un calcan , cu ochiul stâng lipit.

Săpun să am să spăl rușinea de –a  dansa tangou cu  umbra asta de creion.

PS Pentru că sunt supărată, nu reușesc să găsesc meseriașii  care să-mi repare instalația de la baie, mă manifest și eu cum pot. Împușc cu cuvinte.

Diriginta clasei :  psipsina

Au scris tema dată elevii  :  RedskyVero, Tiberiu, Sara, Scorpio, Valentina,  dagatha,

http://pisica07.wordpress.com/2011/08/20/ssssst-duzina/

http://pisica07.wordpress.com/2011/08/16/provocarea/

http://tiberiuorasanu.wordpress.com/2011/08/19/duzina-de-cuvinte-2/#comment-11217

http://redsky2010.wordpress.com/2011/08/20/duzina-de-cuvinte-senectutexiv/

http://anaveronica.wordpress.com/2011/08/20/inceput-de-poveste-al-douazeci-si-cincilea-episod-din-elucubratia-cu-12-zombi-si-12-cuvinte-impuse/

http://scorpio72.wordpress.com/2011/08/20/duzina-de-cuvinte-plictis/#comment-4430

http://experimentesiexperiente.wordpress.com/2011/08/20/duzina-de-cuvinte-4-sweet-old-memories/#comment-2530

http://divers.toateblogurile.ro/2011/08/duzina-de-cuvinte-gand-hoinar/comment-page-1/#comment-645

http://experimentesiexperiente.wordpress.com/2011/08/20/duzina-de-cuvinte-4-sweet-old-memories/

http://pisicaru.wordpress.com/2011/08/21/scrisoare-de-iubire-duzina-de-cuvinte/#comment-106

29 de gânduri despre „DUZINA DE CUVINTE

 1. Mi-ai adus aminte de copilarie, de marmelada, de tata venind de la pescuit, de primele litere scrise cu creionul( asa se cerea atunci, pana incepeam sa scriem cu stiloul)… sapunul fin, cumparat pe sub mana sau adus de vreo colega de-a mamei, al carei barbat lucra prin Israel… si multe alte amintiri 🙂

  Apreciază

 2. Marmelada….”shunca”…tineretului …Costa doar 5 lei si 80 de bani Kg.Si ai dreptate” venea” in laditze paralelipipedice .N-am uitat-o nici pe ea{ pe …marmelada !} si nici macar gustul.Pai cum s-o uit cand din anii’50 si pana…prin ’75-78 am tot mancat din ea ?!Si azi …daca asi mai gasii marmelada , si azi asi mai cumpara insa din pacate chiar daca s-ar mai gasii { am auzit ca inca exista o firma ce produce asa ceva} nu cred ca ar mai avea acelasi ” gust „….gustul copilariei , al adolescentei , al tineretii mele trecute.Pregatea mama { Dumnezeu s-o odihneasca }niste cornuletze cu marmelada…vorba lui Eugen Barbu….” mancai s-ai mai fi mancat” .Iti multumesc ca datorita postarii dumitale mi-am adus aminte de copilarie, de farmecul ei …de mama.

  Apreciază

  1. Cred că ne era foame.
   Pâinea neagră, rotundă și pe cartelă. Prin anii ’60 și …, niște pătrățele pe care le tăia vânzătoarea, nu ca mai târziu, după anii ’80 când doar bifa cu pixul ziua respectivă.
   2,50 lei , așa îmi amintesc, pâinea cu cartofi.
   Mătușa Marta , sora mamei, avea răbdare să facă acele cornulețe.
   Mama învățase de la macedonence să facă plăcintă din dovleac. Mie nu-mi plăcea dar tata mânca cu poftă.
   Copilărie …
   Noi stăteam toată ziua prin pomi și mâncam dude , de toate culorile și toate mărimile, corcodușe și mai rar mere dulci de vară. Ce găseam.
   Când am mâncat prima dată banane , prin anii ’75, nu ne-au plăcut. Erau verzi , necoapte , așa cum le cumpărase mătușă mea Marta.
   Îmi amintesc că eram veseli și fericiți, noi copiii, aproape tot timpul.

   Apreciază

 3. recunosc, sunt vinovată! 😆 și eu tot la paralelipipedul acela m-am gândit atunci când am scris: marmeladă.
  frumoasă scrierea-ți, mi-a plăcut mult și îți spun în șoaptă că și eu am ceva probleme cu meseriașii acum. 😦 hai să-i împușcăm. cu cuvinte.

  Apreciază

   1. exact! tocmai asta e frumusețea jocului… care ne adună și mai mult. poate că scriem diferit, trăim fiecare în lumea lui reală, dar în virtual, cuvintele ne leagă. 🙂 și e bine!

    Apreciază

 4. in ceea ce priveste meseriasii, daca erati in timisoara va rezolvam, am un mester serios, lucreaza bine si nu face mare balamuc.
  duzinele, amuzante foc si pline de amintiri care mai de care mai indepartate. o fi fost saracie mare, dar erau si unele secvente placute, reusisem sa-i invingem cumva si sa ne distram cu toate lipsurile.
  felicitari!

  Apreciază

  1. Timișorean precum Vania ? Ce întâmplare !
   La noi în Văleni, Vălenii de Munte renumit, aproape în mod egal, pentru Casa Memorială a lui Nicolae Iorga dar și pentru țuica sa bună din prune , meseriașii sunt grăbiți, nervoși, știu meserie dar mai mult le place băuturica și tainitul .
   Cât despre vremurile trecute , dacă nu aveam deținuți sau cel puțin persecutați politici în familie, fiind și copii sau adolescenți pe atunci, le -am trecut relativ cu ușurință.
   Acum mi-a venit o idee în minte. Noi, ne mai plângeam unii altora dar nu era atmosfera asta nesuferită pe care ne-o induc televiziunile. Prăpădul, precum apocalipsa , ce ne așteaptă.

   https://dictaturajustitiei.wordpress.com/2010/12/20/valenii-de-munte-o-mica-sicilie/

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s