,, Noi, jurații יּיּ

Am văzut un film, mediocru zic eu, care se voia un ,, Doisprezece oameni furioși,, modern, dar care, așa slăbuț cum a fost, m-a pus pe gânduri.

,, Noi, jurații,, este un film care prezintă un caz de omucidere ce insistă asupra trăirilor successive, de multe ori contradictorii , ale juraților care trebuie să hotărască ce verdict să dea în cazul dat.

După cum am scris și mai sus, filmul nu atinge valoarea celui jucat de Henry Fonda și, cu toate astea, a reușit să- mi deschidă ochii în legătură cu posibila modalitate de a gândi a celor care dau o hotărâre judecătorească.

Wynne Atwood, o celebra realizatoare de talk-show și foarte bine plătită , ce primise Premiul Pulitzer în trecut , fapt pentru care era foarte respectată, merge la amanta soțului ei acasă, își împușcă mortal partenerul de viață după care cheamă poliția și se predă. În timpul procesului încearcă să inducă ideea că nu fusese conștientă de actul său , că îl făcuse în mod automat și ca urmare nu era vinovată de crimă cu premeditare.

La aceasta dificila intrebare trebuie sa raspunda un grup de oameni, total diferiti, reuniti in grupul de jurati. Decizia lor va fi cea dreapta?

Dintre cei doisprezece jurați opt sunt femei, majoritatea înșelate de soți.

La început sunt tentați, fiecare dintre ei, să judece nu cu gândul la cazul în sine ci având în vedere posibilele urmări ale unui verdict sau altul.

Femeile, unele dintre ele suferind încă de pe urma infidelității conjugale , ar vrea ca verdictul să-i fie favorabil doamnei Atwood, în timp ce bărbații, unii recunoscând că și-au înșelat partenerele de viață, doresc ca ucigașa să primească verdictul de crimă cu premeditare.

,, Ar însemna ca de aici înainte toți să fim uciși pentru infidelitate.” Își motivează unul dintre ei raționamentul. Ca în aproape toate filmele americane, până la urmă, jurații pun legea mai presus de interesele lor meschine și dau verdictul corect: crimă cu premeditare.

De ce am adus totuși în discuție un film de duzină ? Pentru că am înțeles cât de greu îi este celui care judecă să ia o hotărâre obiectivă fără a fi influențat de trăirile sale personale. Cum poate un magistrat corupt să se zguduie de indignare atunci când dă o hotărâre judecătorească legată de corupție, trafic de influență sau fals intelectual?

Oare nu gândește precum bărbatul infidel : ,, Ar însemna ca de acum încolo toți să fim condamnați pentru astfel de fapte. Și eu. Ori asta nu se poate.יִיּ

Oare nu ar fi mai bine ca să se adopte și în România un sistem juridic asemănător celui anglo-saxon ? Dacă am avea doisprezece jurați, nu ar crește cumva șansele de a putea vedea și persoane ce dețin funcții importante în statul român condamnate?

Nu ne-am săturat de tot spectacolul pe care îl urmărim la televizor și care nu se finalizează niciodată ?

41 de gânduri despre „,, Noi, jurații יּיּ

 1. să spun eu ce-aş vrea să se întâmple cu unii? … că ce-ar fi drept nu ştiu dacă ar fi egal cu ce vreau eu… 🙂 că eu sunt subiectivă şi poate văd greşeli şi unde nu sunt… doar din subiectivism…
  nu, nu voi spune. dar ar fi interesant dacă fiecare ar plăti maxim pentru fapta sa, indiferent de ce natură este şi faţă de cine a fost săvârşită…

  Apreciază

  1. Am citit și m-am minunat doar o clipă pentru că, în următoarea , mi-am amintit cum i-au primit craiovenii în gara Craiova cu ,, pâine și sare’ pe minerii care veneau la București să facă ,, dreptate ” .

   Nu avem nicio scăpare.

   Apreciază

   1. Ba yo zic că avem scăpare, cel puţin generaţiile viitoare, dacă ne arde focul , dar inclusiv la 10 metri sub pământ 😉
    Cred că aşa judecă cei corupţi. Se pun în pielea celor corupţi ştiindu-se vinovaţi şi se gândesc că pot ajunge în locul celor acuzaţi mai devreme sau mai tărziu.
    Atâta timp cât sistemul judiciar nu se curăţă din interior, nici o şansă să vedem horărări corecte

    Apreciază

   2. @bazel09,
    Anul trecut, de fapt de la sfârșitul anului 2009, am sperat că prin alegerea unor noi membrii ai CSM-ului situația se va schimba și se va face curățenie din interior. O altă mare dezamăgire.

    Apreciază

  1. Oriunde mergem prin țară se vede că suntem în urmă cu sute de ani. E atât de trist.

   Ieri am fost într-o excursie și printre altele am vizitat Zoo Brașov. Aproape toate mamiferele erau prost hrănite și zăceau triste pe jos. Păsările erau mai zglobii. Nici de niște animale nu suntem în stare să avem grijă ? Și lor li se fură din rația de mâncare ?

   Apreciază

 2. Oricât am vrea sa credem ca Justiţia este oarba, ea este făcută de oameni , iar aceştia au o doza de subiectivism în ceea ce fac. Nu este matematica. Insa de multe ori subiectivismul este principalul element.

  Apreciază

 3. @ Carmen,
  Atâta timp cât JUSTITIA este controlată politic, dreptate nu se face !
  „ Noi, vrem egalitate dar, nu pentru cătei ” par a spune deciziile magistratilor in ziua de azi.
  Eu unul, m-am săturat de justitia ce se face la noi asa că, scriu si postez si lucruri ce se-ntâmplă din când in când in urbea mea natală : http://aliosapopovici.wordpress.com/2011/05/29/SERBĂRILE-DUNĂRII-LA-TURNU-MĂGURELE, ca să nu mai privesc la televizor circul ce se face zilnic la noi .
  O seară cu pace !
  Alioșa.

  Apreciază

  1. @Alioșa,
   Este un adevărat circ la televizor cum bine zici. Am fost ieri într-o excursie și tot verdele pădurilor mi-a dat o stare de mulțumire.

   Cu toate astea, nu cred că justiția este controlată ci, mai degrabă, toate dosararele nefinalizate îmi demonstrează faptul că justiția își vede de interesele ei.
   A fost nevoie de o hătărâre CEDO pentru a se recunoaște ceea ce știm cu toții și anume că nici măcar dosarele Revoluției nu s-au finalizat. Se tergiversează .

   A fost vreodată altfel decât ,,Noi, vrem egalitate dar, nu pentru cătei ” par a spune deciziile magistratilor in ziua de azi.” ?

   Apreciază

   1. @ Carmen,
    Din păcate, ai dreptate : niciodată n-a fost altfel dar , NICIODATĂ ca acum ! Poate gresesc eu dar, am constatat că DOSARELE se scot numai in anumite situatii si de aceea am afirmat că justitia este controlată. Că isi vede de interesele ei asta-i clar : magistratii au fost de acord cu RECALCULAREA PENSIILOR SPECIALE ale tuturor MAI PUTIN cu ale lor ! Te superi dacă iti invit distinsii tăi vizitatori si comentatori pe : http://aliosapopovici.wordpress.com/2011/05/29/SERBĂRILE-DUNĂRII-LA-TURNU-MĂGURELE ca să uite de justitia de la noi ?
    Dacă nu, ii astept cu respect .
    O seară linistită !
    Alioșa.

    Apreciază

   2. @Alioșa, nu mă supăr atât de ușor. Apoi aceste bloguri ar trebui să constituie pretextul pentru a socializa. Pentru a afla ce ne leagă, nu ce ne dezbină. Toți suntem, indiferent de culoarea noastră politică, supuși acelorași abuzuri.

    Apreciază

 4. Nu stiu ce sa zic.In final ma tem sa nu se reintroduca omorul in justitie.Astia vor abuza de el.
  Pedeapsa cu moartea nu este o pedeapsa,este crima.Oricat de grave au fost faptele cuiva,merita o noua sansa.Nici pedeapsa cu inchisoarea pe viata nu e pedeapsa.

  Apreciază

  1. Da, pedeapsa cu moartea este la rându-i o crimă.
   Sunt situații când merită o nouă șansă dar cei mai mulți recidivează. Ca în căsnicie, ca în orice relație.
   Ceea ce nu înseamnă că unii nu se schimbă.Se pocăiesc.

   Apreciază

   1. Puscaria pe unii ii face si mai rai.
    Dar un vecin a stat un an in arest preventiv.In final a primit cu suspendare.Anul ala a fost ca o condamnare.Furase ceva.Si-a facut zeci de taieturi pe mana cu un cutit improvizat.Are ramas cu semne.Au trecut zece ani de atunci.A zis ca a fost foarte stresat acolo si nu ii mai trebuie.Credea ca nu va scapa.Credea ca nu va mai fi liber.

    Apreciază

  2. Cum explici moartea lui Anania si Safira in biserica din Ierusalim? Moartea este o pedeapsa. Porunca este „sa nu asasinezi” nu sa nu omori. Ce ar trebui sa facă un soldat sa-și apere patria dar sa ajungă-n iad sau sa refuze lupta și sa-și lase mama, soția, copiii la cheremul dușmanului? Si legitima apărare? Dumnezeu nu e absurd: „ochi pentru ochi dinte pentru dinte” ( observi ca nu e ochi pentru dinte). Iar autoritățile trebuie sa apere ordinea sociala stabilita prin legea lui Dumnezeu. Este datoria omului sa facă dreptate de la Noe încoace. Pedeapsa cu moartea este legitima la fel și închisoarea potrivit Scripturilor.

   Apreciază

   1. Toți infractorii cu gulere albe, e drept aceștia pot să mituiască consistent, iau cu suspendare sau sunt pur și simplu absolviți de orice vină și un tânăr este închis ? Ce a furat tezaurul țării ?

    Acum vă înțeleg de ce sunteți atât de pornit pe justiție.

    Apreciază

  1. Ți-a răspuns mai jos Marius Lăcătuș :

   ,,ML din MLBlog Network,inseamna:Major League…Liga nationala de baseball a americanilor…”
   Am schimbat tema și aceasta mi-a plăcut și nici nu trebuia să plătesc dolari cum scria în dreptul altora. Bănuiesc că se face o oarece publicitate ML din MLBlog Network

   Apreciază

 5. Vor mai trece probabil inca 20 de ani peste cei prezisi de raposatul CORNELIU COPOSU pana cand vom vedea,poate, ceva schimbari in bine pt. poporul asta al nostru care de cand ne stim am tot fost asupriti ,ba de unii,ba de altii…

  P.S
  ML din MLBlog Network,inseamna:Major League…Liga nationala de baseball a americanilor…

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s