Lista lui Schindler și colaborarea politicienilor români cu securitatea

Au dreptul moral de a ne educa ?
Ei bine acest domn vrea să ne educe pe noi, să ne deschidă ochii, în legătură cu evenimentele politice și economice actuale. Mă întreb și vă întreb dacă crede cineva că domnul senator are dreptul moral de a ne da nouă sfaturi ?
Eu cred că nu.

Dar în ceea ce –l privește pe veșnicul tânăr ,, Porumbacu” ?
Cel care, de dragul unei presupuse viitoare funcții de președinte al statului , a făcut făcut o înțelegere de data aceasta nesecretă, ca-n timpul premierului Tăriceanu, cu cei care –l au încă președinte de onoare pe fostul prim secretar de partid al unui regim totalitar, cel care avea o bună colaborare cu securitatea, aceeași securitate care l-a racolat pe actualul președinte de onoare al PNL-ului, fost deținut politic.

O înțelegere politică transparentă între foștii călăi și fostele victime.

Seniorul Corneliu Coposu , ne-a demonstrat că se poate să nu faci compromis cu călăii!

Pentru cei care au văzut filmul ,, Lista lui Schindler “ este clar faptul că eroul nu era ,, nici curat ca lacrima “ și ,, nici ușă de biserică “.

Un afacerist cu nemții, colaboraționist, cum ar spune francezii.

Ei bine, acest domn Schindler , afacerist oneros în percepția oamenilor nu ,, de bine “. ci de stânga, și-a propus și a reușit să salveze de la gazare aproape 1000 de oameni. Aproape 1000 de ființe , evrei, datorită lui au reușit să supraviețuiască celui de-al doilea război mondial.

Poate mai mult decât în alte opera cinematografice, în cazul acestui film , se vede cel mai bine că natura umană nu este nici albă , cu sfinți și maici Tereza, nici neagră , cu Stalin, Hitler și alți celebrii dictatori sau obscuri criminali în serie , ci este formată din multe pete de culori și nuanțe diferite.

Pe mulți ne încântă personajele reale sau imaginare care, recunoscute pentru răutatea și cinismul lor , la un moment dat, în urma unor experiențe se transformă și devin luptători pentru apărarea drepturilor și libertăților omului sau mai simplu în slujba binelui.

Un astfel de exemplu celebru pentru credincioșii ortodocși este cel al sfântului Ciprian . Sfântul Ciprian în tinerețea sa un vestit vrăjitor , întâlnind-o pe frumoasa și inocenta Iustina, o credincioasă ce nu se lasă ademenită cu niciun preț, ajunge să o prețuiască pe aceasta și să-i urmeze calea . Ciprian se pocăiește pentru păcatele săvârșite și începe să ducă o altfel de viață.

Ce vremuri grele pentru contrabandiști ! Niciun blug, nicio țigare!

De ce am făcut o astfel de introducere ?
Pentru că văd cum , cu o plăcere diabolică , suntem toți culpabilizați pentru fapte de care, de cele mai multe ori , nici nu am auzit, nici nu am fost întrebați și nici nu au nicio legătură cu noi.

Cel mai concludent exemplu ar fi cel legat de uciderea celor doi soți Ceaușescu.
,, Nu am fost de acord noi, cu toții, ca să fie uciși Ceaușeștii? “

Ni se tot repetă obsesiv, de douăzeci și unu de ani, această întrebare poate , poate ne vom simți cu toții vinovați și vom uita să ne întrebăm care au fost adevăratele motive ce au stat la baza acestei hotărâri.

Un alt aspect ar fi cel al informatorilor la securitate.

Mulți dintre politicienii noștri au fost declarați , unii chiar de CNSAS iar alții doar de către presă, colaboratori ai odioasei instituții.
Se urmărește prin manipularea de către unele trusturi de presă , ai căror patroni nu sunt străini de acest obicei de a turna, ca pe toți să-i judecăm cu aceeași monedă.

Mi se pare o mare greșeală și absolut de neiertat.

Alexandru Paleologu.

Am să încep cu cel mai drag și simpatic mie și multor alți români , Ambasadorul Golanilor la Paris, domnul Alexandru Paleologu.
Acesta a avut curajul de a înfrunta adevărul și de a face cunoscut faptul că a semnat un contract de colaboratore cu securitatea. Da. A dat note scrise.
Cine și ce poate să-i mai reproșeze acestui distins domn care a preferat să se declare Ambasadorul Golanilor în acele vremuri tulburi când poporul român , manipulat vreme îndelungată, nu știa să facă o distincție clară între minciună și adevăr ?


Sorin Roșca-Stănescu
Dacă ne amintim bine și pe domnul Sorin Roșca –Stănescu , jurnalist pe atunci, anul 1990, la cotidianul România Liberă, l-am tratat la fel, adică cu mare înțelegere , când a făcut public faptul că și el a colaborat cu securitatea statului .
Dan Voiculescu

Altfel cred că se pune problema în cazul domnului Dan Voiculescu , profesor și senator, care pentru propriile sale interese meschine a preferat să-și ,,toarne „ verișoara.
Au dreptul moral de a ne educa ?
Ei bine acest domn vrea să ne educe pe noi, să ne deschidă ochii, în legătură cu evenimentele politice și economice actuale. Mă întreb și vă întreb dacă crede cineva că domnul senator are dreptul moral de a ne da nouă sfaturi ?
Eu cred că nu.

Dar în ceea ce –l privește pe veșnicul tânăr ,, Porumbacu” ?
Cel care, de dragul unei presupuse viitoare funcții de președinte al statului , a făcut făcut o înțelegere de data aceasta nesecretă, ca-n timpul premierului Tăriceanu, cu cei care –l au încă președinte de onoare pe fostul prim secretar de partid al unui regim totalitar, cel care avea o bună colaborare cu securitatea, aceeași securitate care l-a racolat pe actualul președinte de onoare al PNL-ului, fost deținut politic.

O înțelegere politică transparentă între foștii călăi și fostele victime.

Au fost și femei care, mai curajoase chiar și decât mulți bărbați, doamna Elisabeta Rizea

Mona Muscă

Pe doamna Mona Muscă nu cred că este cineva supărat , și mă refer la cei care am crezut în ea și am respectat-o pentru tot ce a făcut din anul 1990 și până când a fost nevoită să părăsească scena politică, pentru că a semnat în fața securistului ci pentru faptul că ne-a ascuns trecutul său până în ultima clipă. Nu a avut încrederea în puterea noastră de judecată.

Qintus și Amadeus Lăzărescu

Despre domnii Qintus și Amadeus Lăzărescu ce pot să afim ? Erau deja bătrâni atunci când s-au precipitat evenimentele și a căzut întreg blocul comunist ? Ce rost ar mai avea ca noi să-i judecăm pe ei , cei care s-au chinuit fiecare în felul său să se salveze și să-și salveze familiile

, nu întotdeauna onorabil, de furia roșie ? Sunt convinsă că propriile mustrări de conștiință, deși nu sunt sigură că totdeauna turnătorii ar avea așa ceva, le-au fost de ajuns. Eu însămi am fost pusă în anul 1984 în situația de a nu accepta colaborarea propusă de maiorul de securitate, cum a insistat la prezentarea sa, Ruse . Mi-a fost ușor pentru că nu aveau nimic cu ce să mă șantajeze și nimic din ceea ce mi se promisese drept răsplată nu merita să-mi pierd respectul de sine.

Președintele Traian Băsescu

Se tot spune că președintele Traian Băsescu ar fi colaborat cu securitatea. Niciun om inteligent și cu o minimă cultură nu-și închipuie că, pe linie de serviciu , oricine lucra în străinătate nu era nevoit să dea note explicative unui reprezentant al securității care răspundea de zona respectivă.

Orice țară , fie că are un regim dictatorial sau democratic , are un serviciu de securitate . Este absolut firesc. De aceea, mi se pare corect ca un cetățean român, care muncește în străinătate, să-și sprijine guvernul propriu. Una este să descrii anumite situații ivite și care țin de integritatea și independența statului și alta este să-ți torni colegii sau subalternii că au spus bancuri cu nea Nicu și cu tanti Leana , că au înjurat de mamă, tată și toate neamurile disponibile, conducerea de partid și de stat, că fac contrabandă cu blugi și țigări ( SIC!) .

Să fim deci serioși și rezonabili!

făcut făcut o înțelegere de data aceasta nesecretă, ca-n timpul premierului Tăriceanu, cu cei care –l au încă președinte de onoare pe fostul prim secretar de partid al unui regim totalitar, cel care avea o bună colaborare cu securitatea, aceeași securitate care l-a racolat pe actualul președinte de onoare al PNL-ului, fost deținut politic.

O înțelegere politică transparentă între foștii călăi și fostele victime.

13 gânduri despre „Lista lui Schindler și colaborarea politicienilor români cu securitatea

 1. Subiecte dureroase, răni adînci nevindecate, răni care împiedică asanarea morală a României.
  Cuvinte mari ? NU !
  Adevăr tratat de politicienii noştri cu cinism pentru că oamenilor nu le mai pasă de trecut.
  Prinşi în jocul mizerabil al existenţei diurne, îşi sacrifică nonşalanţi, viitorul.
  Trist, dar adevărat.

  Apreciază

  1. S-a dorit și se vrea în continuare ca să nu se aplice o lege a lustrației.

   În 1990 dacă afirmai, mai ales în mediul rural că simpatizezi cu PNȚ-CD-ul riscai să te trezești bătut. Oamenilor le pasă de trecut chiar dacă realizează încet șansele pe lângă care s-a trecut. Eu cred că istoria nu iartă!

   Apreciază

  1. Legătura dintre infractorii foști informatori ai securității și actualii magistrați și polițiști , care au fost la rândul lor securiști acoperiți sau doar turnători, este indestructibilă !
   Mă aștept să-i vedem pe toți liberi.

   Apreciază

 2. Carmen, felicitari pentru post si mai ales pentru ca ai amintit aici de marele om politic al Romaniei: dl.Corneliu Coposu! Un politician ca dumnealui, demn, integru, vertical, diplomat, onest, educat si bun negociator NU mai exista in Romania. Cum l-am tratat noi, cetatenii acestei tari? Cum a fost tratat de politicienii neaosi ai vremii? Dar… cine sa recunoasca mizeriile de atunci cand nu si le recunosc nici pe cele de astazi? Ma inclin in fata amintirii marelui Corneliu Coposu! De acelasi odios tratament a avut parte si alt politician adevarat: Ion Ratiu!

  Concluzie: istoria ne arata ca avem prezentul care-l meritam!

  Apreciază

  1. Snake, îți mulțumesc!
   Știu că nu o faci de complezență.
   Poate crezi , poate nu , dar de câte ori mă gândesc la domnul Corneliu Coposu mă trec lacrimile. Știu că rar se nasc astfel de oameni și că puțini se pot ridica la nivelul său.
   Pe mine mă termină o simplă temperatură ridicată iar el cine știe câte a îndurat și cu toate acestea a avut tăria să nu cedeze, să nu semneze pactul cu Diavolul. Dacă până și dl Măgureanu s-a scandalizat când au încercat să-l bage în aceeași mocirlă cu ceilalți afirmând că șți domnul Coposu ar turnat. Când mă gândesc că a stat 17 ani în izolator. Are cineva timp să realizeze ce înseamnă 17 ani în care a fost rupt de societate ?

   Apreciază

 3. @ Carmen,
  Felicitări pentru post si cele reamintite despre colaboratorii securitătii ! URĂSC din toată inima TURNĂTORII eu insumi fiind in 1971 pe când eram elev la Scoala Militară de Ofiteri Activi „ Nicolae Bălcescu” din SIBIU, victima unei asemenea mârsave practici pentru un banc politic la adresa lui Ceausescu . Cu atât mai mult m-am bucurat ieri când urmasii securistilor de la conducerea echipei de fotbal DINAMO au luat bătaie de la STEAUA in finala CUPEI ROMÂNIEI la fotbal cu 2-1 :http://aliosapopovici.wordpress.com/2011/05/26/STEAUA-a-cucerit-pentru-a-21-a-oară-CUPA-ROMÂNIEI-la-fltbal!!!
  Cu respect, Aliosa.

  Apreciază

  1. După cum am amintit tangențial și mie mi s-a propus în anul 1984. Cum am rămas mută, în prima fază nu știam cum să reacționez pentru că mă gândeam că mi se poate întâmpla ceva, maiorul de securitate Rusu a crezut că voi accepta și mi-a dat mai multe informații. Atunci am aflat că încă din liceu se racolau turnătorii. Bănuiesc că numărul lor era mult mai mare într-o școală militară.

   Îmi pare rău pentru ce ați pățit, mă bucur însă că nu vă place această specie.
   Este o rană încă nevindecată.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s